Arafat, despre cazul de la ISU Dolj, unde peste 100 de angajați sunt rude: Astfel de situații există în toate instituțiile. Oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat situația de la ISU Dolj, unde peste 100 de angajați ar fi rude, el susținând că meseria de pompier este una vocațională, copiii pompierilor de multe ori vor să fie și ei pompieri, și nu se poate interzice ca ruda cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este ruda unei persoane din instituție. El mai spune că în toate instituțiile există astfel de situații, argumentând că „oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin nași, alții devin fini, totul în interiorul instituției sau al firmei”.
Raed Arafat a reacționat pe Facebook, la o zi ce după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că va face verificări la toate inspectoratele pentru situații de urgență, pornind de la situația de la ISU Dolj, unde peste 100 de angajați ar fi rude.
De asemenea, Arafat îi ia apărarea șefului IGSU, Dan Iamandi, despre care Libertatea a scris că are soția angajată la ISU Iași, susținând că aceasta era deja angajată în cadrul inspectoratului respectiv, unde el era inspector șef.
- „Astfel de situații există în toate instituțiile, civile, militare, publice, private… oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin nași alții devin fini, totul în interiorul instituției sau al firmei, după ce aceștia au fost deja parte din respectivă instituție. Oare ce soluții există care să ducă la mulțumirea criticilor din media și a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situației? Să emitem o lege care să interzică relațiile de prietenie, căsătoriile și orice altă interacțiune, cu excepția relațiilor strict profesionale, între angajații unei instituții și să punem după aceea pe unii care să urmărească angajații și să raporteze superiorilor, că să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist și să înceapă să atace instituția și angajații ei?
- Va dați seama cred că astfel de demersuri nu ar fi constituționale și nici corecte din oricare punct de vedere și ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârșit. Ce am face atunci cu cei care au relații apropriate, dar nu sunt căsătoriți?”, spune Arafat.
El susține, de asemenea, că meseria de pompier este una vocațională, copiii pompierilor de multe ori vor să fie și ei pompieri, sau un frate mai mic vrea să urmeze fratele mai mare și să fie și el pompier, exact ca în medicină, unde copiii medicilor vor să îi urmeze pe părinții lor sau cum copiii polițiștilor.
- „Care ar fi soluția aici? Să interzicem ca ruda cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este ruda unei persoane din instituție? Mai degrabă ne asigurăm că modul de desfășurare a concursului este unul corect și transparent, astfel încât să dăm șansa egală tuturor participanților și astfel încât să ia concursul cel mai bun chiar dacă cel mai bun este ruda cuiva. Postul trebuie ocupat legal și fără participarea unei rude la procesul de evaluare și la decizia finală de ocupare a postului.
- Relațiile de subordonare trebuie și ele să fie clare astfel încât să nu există relații directe de subordonare fără să existe un șef interpus între rude, iar acest lucru trebuie să fie bine reglementat pe linie legislativă, ca să nu existe dubii sau interpretări. Am fost la pompierii din New York și acolo sunt mulți de origine italiană și irlandeză, pentru că meseria de pompier s-a transmis în familie și a devenit o tradiție de familie în care bunicul, fiul și nepotul sunt toți pompieri. Ei se mândresc cu acest lucru și nu-l consideră că fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ.
- (…) Haideți să fim realiști și să nu cădem victime manipulării grosolane care are loc și să nu judecăm o instituție luând în considerare argumente false care nu țin de realitate.
- Dacă se dovedește că un superior a facilitat unei rude intrarea în instituție, într-un mod lipsit de transparența și ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure măsuri împotriva celui care a săvârșit o astfel de faptă. Dacă se consideră că unele persoane sunt favorizate într-un fel pentru că sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunoștință superiorilor și să fie verificat în vederea luării măsurilor care sunt necesare, însă dacă o persoană obține ce obține pe merite și corect, nu putem să ne folosim de argumentul că ar fi rudă cuiva că să o blocăm.
- (…) Nu voi fi de acord cu încălcarea legislației și cu favorizarea unor persoane pe bază de rudenie sau pe orice altă bază, însă în același timp voi încuraja orice persoană care vrea să fie parte din această instituție valoroasă să vină și să participe la concursurile de ocupare a posturilor în mod legal și transparent, indiferent că este sau nu ruda cuiva.
- (…) Atacurile frecvente împotriva instituției, dar și a angajatilor și familiilor acestora, de către mass media și/sau în mediul online, devin o regulă. Orice atac nefondat împotriva acestor instituții sau a angajaților acestora trebuie să primească în cel mai scurt timp răspunsul public pentru a permite opiniei publice să formeze opinia într-un mod corect”.