Sari direct la conținut

Țările NATO consolidează Marina ucraineană cu vehicule Viking și bărci de luptă

HotNews.ro
Momentul în care o dronă navală ucraineană atacă o navă rusească, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Momentul în care o dronă navală ucraineană atacă o navă rusească, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Aliații din NATO ai Ucrainei întăresc forțele navale limitate ale Kievului, sporind capacitatea sa de a respinge armata rusă în Marea Neagră, în timp ce Ucraina luptă să respingă forțele Moscovei pe uscat, potrivit Newsweek, citat de Rador Radio România.

Luni, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că va primi două nave de deminare, 23 de ambarcațiuni de luptă și 20 de vehicule amfibie Viking din Regatul Unit și Norvegia, întărind resursele Marinei ucrainene.

Londra și Oslo, care conduc o nouă Coaliție pentru Capacitatea Maritimă, vor contribui la „întărirea capacității Ucrainei de a opera pe mare” și vor da tonul pentru viitoarea integrare a Kievului în NATO, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

„Acest ajutor va fi pe termen lung, pentru a ajuta Ucraina să-și transforme Marina, făcând-o mai compatibilă cu cele ale aliaților occidentali, mai interoperabilă cu NATO și pentru a consolida securitatea în Marea Neagră”, a adăugat guvernul britanic.

Vehiculele Viking sunt blindate amfibie, iar navele vânătoare de mine din clasa Sandown sunt special concepute pentru eliminarea minelor marine.

Marina Ucrainei este o forță mică, dar este completată de flota de drone navale a Kievului, care atacă frecvent activele rusești în Marea Neagră, adăugându-se loviturile cu rachete asupra navelor rusești și a bazelor cheie. Apele sunt, de asemenea, folosite de Moscova pentru a lansa atacuri cu rachete asupra coastei de sud a Ucrainei, inclusiv a orașului-port Odesa, la Marea Neagră.

Apele din jurul coastei Ucrainei sunt puternic minate, reprezentând o amenințare pentru toate tipurile de nave care încearcă să-și croiască drum prin zona din jurul Ucrainei și a peninsulei Crimeea controlată de ruși. Rusia a blocat porturile Ucrainei după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, stârnind îngrijorări globale cu privire la exporturile de cereale care părăsesc țara sfâșiată de război.

Navele vânătoare de mine „vor oferi Ucrainei capacități vitale care vor ajuta la salvarea de vieți pe mare și la deschiderea rutelor vitale de export”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.

„Ucraina a câștigat în Marea Neagră”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Ne-am reluat comerțul maritim, în special exporturile de alimente, protejând zeci de națiuni din Africa și Asia de foamete și haos. În 2024, Ucraina va elibera mai multe rute comerciale”, a adăugat el.

Comandantul forțelor navale ale Ucrainei, Oleksii Neizhpapa, a declarat luni presei ucrainene că ar trebui să dureze coaliția până în 2035 și că cele două nave de deminare sunt gata de utilizare de către Marina ucraineană.

„Scopul nostru este să contribuim la construirea unei capacități navale ucrainene de durată”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram.

Dar rămân întrebări cu privire la modul în care navele britanice vânătoare de mine își vor croi drumul din Marea Britanie în Ucraina.

Turcia, membru NATO, controlează accesul la Marea Neagră prin Bosfor, dar a avut o atitudine atentă cu Moscova, menținând legăturile economice cu Kremlinul, în timp ce negociază fluxul de cereale din Ucraina în întreaga lume.

Ankara exercită putere asupra navelor care pot trece în Marea Neagră, în baza unui acord cunoscut drept Convenția de la Montreux, care limitează tranzitul navelor de război implicate într-un conflict prin strâmtorile Turciei, Dardanele și Bosfor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro