Sari direct la conținut

Orban, către oamenii de afaceri: Nu există vreun proiect privind creşterea vârstei de pensionare/ În maxim 10 zile demarăm procedura de angajare a răspunderii pentru a abroga OUG 114

HotNews.ro
Imagine de la conferinta de marti, Foto: Hotnews
Imagine de la conferinta de marti, Foto: Hotnews

Premierul Ludovic Orban spune că nu există un proiect privind creșterea vârstei de pensionare, precizând că declarațiile sale se refereau la faptul că în anumite domenii, cum sunt Educaţia, Cultura sau Sănătatea, ar trebui să se permită angajaților să lucreze, de exemplu, până la 70 de ani. Premierul a făcut aceste precizări marți seară la o întâlnire cu Confederația Patronală Concordia, în care a anunțat și că, în maximum 10 zile, Guvernul va demara procedura de angajare a răspunderii pentru abrogarea în mare parte a OUG 114..

​”OUG 114 nu ar fi trebuit să se nască și din cauza asta trebuie abrogată în termen cât mai scurt”, a spus Orban. ”Sper ca în maxim 10 zile să demarăm procedura de angajare a răspnderii pentru a abroga prevederile nocive ale OUG 114. Procedura durează cam 7 zile, ceea ce înseamnă că dacă demarăm procedura miercurea viitoare, înseamnă că în următoarea miercuri se vor vedea rezultatele concrete”, a mai spus premierul.

La întâlnire a mai participat și ministrul Finanțelor Florin Cîțu, acesta precizând că în privința unei posibile renunțări la indicele IRCC care a înlocuit ROBOR în contractele de credit în lei cu dobândă variabilă, decizia va fi luată abia după consultările cu Banca Națională și cu jucătorii din sistemul financiar. ”Vom găsi cea mai bună soluție”, a dat asigurări Cîțu.

Cei doi demnitari au întrerupt ședința de Guvern de marți pentru circa două ore pentru a sta de vorbă cu reprezentanții mediului de afaceri, sala de la Hotelul Hilton care a găzduit întâlnirea fiind înțesată de oameni de afaceri, consultanți, analiști economici și foști deținători ai unor portofolii ministeriale din guvernele anterioare.

Ce a mai spus marți premierul Ludovic Orban:

  • Vrem să abrogăm prevederile legate de energie- plafonarea prețului către producător, cu o perioadă de tranziție cuprinsă între 6 și 9 luni până la re-liberalizarea prețurilor. De asemenea supra-taxarea inventată în domeniul energiei.
  • De asemenea vrem să abrogăm toate prevederile legate de Pilonul II de pensii, de sistemul financiar-bancar, de taxa pe comunicații. Vrem să anulăm fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții care a generat un brevet despre cum poți să păcălești primarii să facă proiecte deși nu ai bani la dispoziție. Nu afectăm facilitățile pentru construcții, deși eu personal nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii.
  • Protecţia consumatorilor iniţial a fost concepută să fie realizată prin intermediul unor organizaţii nonguvernamentale, până la urmă s-a făcut o instituţie de stat, care şi-a mai adăugat nişte competenţe în materie de control, că altceva mare lucru nu prea face. După 1 ianuarie noi vom face un audit al structurilor guvernamentale, ministere, autorităţi, agenţii, pentru că vrem să operăm o amplă restructurare (subl.noastră). Se sperie lumea când zicem de restrucuturare. (…) o reducere a numărului de entităţi, de comasare sau chiar de desfiinţare, unele dintre activităţi să le derulezi în parteneriat cu entităţi ale societăţii civile pentru că sunt multe activităţi care pot fi delegate în cazul unui parteneriat public-privat sau al unui contract de delegare.
  • Suntem un Guvern pro business, care pleacă de la premisa că dacă toate afacerile merg în țară, toată lumea are șansa să o ducă mai bine, un Guvern care încurajează inițiativa economică, care încearcă să dezvolte un parteneriat cu investitorii, care încearcă să aducă administrația în siotuația de partener al mediului de afaceri și al celui care inevstește
  • Mediul de afaceri are nevoie de asigurarea unei competiții oneste.
  • Statul trebuie să fie un arbitru, care să nu creeze discriminări, ci să cereeze delimitări cât mai clare, personal, sunt în favoarea introducerii în corpul legii a unor reglementări cât mai clare
  • În ceea ce privește relația mediul de afaceri, am cerut miniștrilor, de asemenea, și vreau să avem, pe lângă Consiliul Tripartit și Consiliul Economic Social, un Consiliu consultativ cu mediul de afaceri, să abrodăm problematica care există la nivel general, dar și pe fiecare sector în parte. Voi, ca parteneri de mediu de afaceri, știți cu ce vă confruntați și în ce măsură ar putea Guvernul ar putea face lucruri pentru a ajuta mediul dumneavoastră și care să permite dezvoltarea afacerilor, creșterea competitivității și posibilitatea de a face profit, că orice om care investește dorește să facă profit
  • Proiectele de infrastructură trebuie realizate foarte rapid.
  • Clar o să asigurăm un management mult mai bun al proiectelor de infrastructură de transport, la infrastructură, România nu se poate dezvolta, trebuie să fructificăm avantajele pe care nu le-am fructificat până acum, e clar că marile proiecte de infrastructură trebuie realziate cu cea mai mare viteză posibilă și înlăturate toate barierele care au întârziat sau blocat proiectele de infrastructură de transport
  • Nu trebuie să ne ascundem că există o criză de forță de muncă, cu specializare calificată, aici am gândit mai multe soluții, pe lângă liberalizarea pe piața muncii pentru cetățenii UE, în jurul României sunt peste două milioane de românmi care în contextual liberalizării, pot lucra aici. Cu siguranță dăm semnale către românii din Diapora care și-ar putea găsi aici locuri de muncă dacă ar crește calitatea serviciilor
  • În încheiere, că voi prezenta și realitatea politică, eu vă spun ce vrem noi, dar nu poți întotdeauna ceea ce vrei poți și să faci. Guvernul a obținut un sprijin parlamentar stabil, eterogen și format din mai multe formațiuni politice. Azi am aflat că au revenit la calcularea pensiei în sectorul militar după pensia brută, nu netă, numai chestii de-astea vin în fiecare zi, sunt vreo 20 de inițiative care vor pune o mare probleme în asuprirea guvernării. Sigură că România are nevoie de o guvernare stabilă, dorința noastră va fi, în măsura în cae putem, consituțional să putem avea alegeri anticipate, pentru că într-un fel acționează un Guvern cu un sprijin eterogen, altfel acționează un Guvern care se bizuie pe voturil cetățenilor, care dă majoritatea stabile. Vom încerca să punem cărămizi pentru o construcție care să se bazeze pe răsplătirea celor merituoși.
  • Întrebat dacă există la Ministerul Muncii un proiect privind creşterea vârstei de pensionare, el a negat, susţinând că este un „fake news”. „Am spus următorul lucru: în anumite domenii cum sunt Educaţie, Cultură, Sănătate sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zicem până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor cum este cazul Educaţiei să se reia din an în an dacă vrea directorul şcolii pe ochi frumoşi să-l mai lase un an să vină să predea. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi pe ce perioadă, dacă vrea să se pensioneze la 69 să se pensioneze la 69. (…) Nu există încă (n.r. – un astfel de proiect).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro