Sari direct la conținut

LES ECHOS: 2020: Anul care poate schimba faţa Americii

HotNews.ro
Biroul Oval, Foto: whitehousemuseum.org
Biroul Oval, Foto: whitehousemuseum.org

În America domină incertitudinea cu un an înainte de prezidențiale – programate pentru 3 noiembrie 2020: între un Donald Trump sub amenințarea unei proceduri de destituire și democrații divizați în privința liniei politice. Fiecare tabără va încerca să mobilizeze rezervele de voturi, într-o țară mai divizată ca niciodată, scrie Rador, citând Les Echos.

Cine își amintește de Ben Carson? În noiembrie 2015, cu un an înainte de alegerile prezidențiale care l-au instalat pe Donald Trump la Casa Albă, anumite sondaje îl dădeau pe acest republican, neurochirurg la pensie, la mică distanță de democrata Hillary Clinton în cazul unui duel prezidențial. Cu un an înainte de prezidențiale – programate pentru 3 noiembrie 2020, duelurile fictive din ultimul sondaj CNN arată o evoluție și o victorie a democraților în fața lui Donald Trump. «O fotografie la momentul în care arată că Donald Trump este vulnerabil, dar mai avem destul timp în fața noastră», avertizează Doug Schwartz, director al institutului de sondaje al Universității Quinnipiac. Într-un sistem electoral în care câteva mii de voturi în două sau trei state-cheie pot să răstoarne rezultatul votului, aceste studii nu au decât o valoare relativă.

Un leadership de necontestat

Deși situația ar fi putut fi simplă în tabăra republicană, cu un președinte candidat la realegere, procedura de destituire («impeachment ») împotriva lui Donald Trump a deschis calea incertitudinilor. Joi, aleșii au votat fără surprize lansarea formală a procedurii. Toți democraţii, cu două excepţii, au votat pentru. Şi niciun republican nu a susţinut rezoluţia. Majoritatea prezidenţială rămâne unită, şi niciun nume greu, cu excepţia fostului candidat la prezidenţiale Mitt Romney, nu îi contestă astăzi leadershipul preşedintelui. Dar ancheta ar putea fi lungă şi nimeni nu ştie cum se va încheia şi nici ce efect va avea asupra opiniei publice.

«Când vom avea suficiente elemente, vom ataca!» – a avertizat şeful democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Marcarea unor puncte

Jocul este încă şi mai complicat de partea democraţilor, unde se înfruntă două curente: cel al unei moşteniri directe a lui Barack Obama, susţinută de fostul său vicepreşedinte Joe Biden şi de tânărul outsider Pete Buttigieg, şi cel al ramurii «progresiste», chiar «socialiste», reprezentată de Elizabeth Warren şi Bernie Sanders. Alegerile primare vor avea loc abia în iunie anul viitor, cu amintirea vie a eşecului din 2016. Cei care s-au raliat doamnei Hillary Clinton în speranţa unei eficacităţi electorale ar putea apăra de data aceasta prima lor opţiune, sau cei doi candidaţi de la stânga s-ar putea canibaliza. «În tabăra democrată, lucrurile sunt încă deschise, şi sondajele arată că alegătorii fac încă «shopping» între principalii candidaţi», notează Doug Schwartz.

Va fi nevoie de puncte marcate încă de la primele voturi din Iowa şi New Hampshire, începând cu luna februarie. Democraţii au tot mai multe mitinguri şi dezbateri televizate, în timp ce Donald Trump ţine strâns în mână frâiele GOP şi le acordă cuvântul doar celor care sunt «true believers». Deşi şi-a lansat campania oficial abia în luna iunie, preşedintele american este de fapt în campanie de când s-a instalat la Casa Albă. Şi toţi au lansat maşina de strâns bani: Trump a adunat deja 165 de milioane de dolari, cu mult mai mult decât cele 75 de milioane ale lui Bernie Sanders sau cele 60 de milioane ale lui Elisabeth Warren.

Starea Americii

Dezbaterea de idei se va concentra asupra stării Americii. Donald Trump, ale cărui acţiuni sunt aprobate de 43% din cei chestionaţi şi dezaprobate de 53 %, potrivit unei sinteze realizate de RealClearPolitics, îşi impune bilanţul economic: o creştere care rezistă şi o rată a şomajului mai redusă. Războiul comercial cu China nu a produs toate efectele scontate – angajarea în sectorul manufacturier stagnează, dar pentru a seduce clasa mijlocie, a evocat viitoare scăderi de impozit pentru gospodării. Democraţii vor, la rândul lor, «să repare» clasa mijlocie americană şi să reducă inechităţile.

Mai divizaţi ca niciodată

Fiecare tabără va încerca să îşi mobilizeze rezervele de voturi, într-o ţară mai divizată ca niciodată. Campania se anunţă, o dată în plus, dură, aşa că va fi o ploaie de lovituri. «Aceşti neisprăviţi de democraţi au înnebunit. Foarte rău pentru Statele Unite», a reacţionat Donald Trump pe Twitter, apropo de ultimele evoluţii privind procedura de destituire. Alegerile se anunţă totuşi decisive pentru viitorul Americii, atât în interiorul ţării, cât şi pe scena internaţională.

(Autori: Véronique Le Billon şi Nicolas Rauline)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro