Haos în PSD: cum și de ce au pierdut social-democrații controlul în Parlament. „Sunt lideri dispuși să intre în opoziție” (surse)
După eșecul înregistrat de PSD în Parlament, moțiunea de cenzură are șanse mari să fie adoptată iar Guvernul Dăncilă poate pleca acasă chiar cu ajutorul parlamentarilor PSD. În prezent Opoziția are 237 de semnături și în urma demisiilor și nemulțumirilor din interiorul PSD poate beneficia de alte 8 voturi dacă continuă negocierile.
Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că pesediștii s-au certat miercuri seară în Kiseleff, după eșecul înregistrat miercuri în Parlament. Dăncilă le-a cerut explicații liderilor PSD Marcel Ciolacu, Florin Iordache și Radu Preda privind modul cum au gestionat coordonarea parlamentarilor PSD. Potrivit surselor HotNews.ro, Dăncilă le-ar fi spus că dacă nu o mai vor ca președinte de partid să-i spună că își depune mandatul. Liderii PSD au încercat să se scuze și să explice că parlamentarii partidului nu și-au ținut cuvântul dat.
În final, s-a decis ca premierul Viorica Dăcilă va purta, în următoarele zile, negocieri cu parlamentarii PSD nemulțumiți, inclusiv, cu cei are au semnat moțiunea.
Discuțiile din Kiseleff au avut loc în contextul în care o parte dintre liderii PSD au boicotat miercuri negocierile la nivel parlamentar și chiar au refuzat să voteze alături de partid strategia de a împiedica demersul opoziției.
În interiorul PSD tensiunile și nemulțumirile la adresa Vioricăi Dăncilă s-au văzut la stabilirea calendarului privind dezbaterea moțiunii. 4 deputați PSD au semnat textul moțiunii de cenzură (Mihăiță Găină, Marius Bota, Ioan Talpoș și Emanoil Savin) alți doi au demisionat din partid (Horia Nasra, Cornel Itu) chiar în ziua stabilirii calendarului iar șase au „ratat” votul în plen (Paul Stănescu, Viorel Arcaș, Radu Preda, Andrei Pop, Ecaterina Andronescu și Eugen Teodorovici).
Mai mulți liderii PSD printre care Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu, sunt nemulțumiți de modul în care Viorica Dăncilă conduce partidul. Mai exact, aceștia sunt deranjați că aceasta anunță deciziile în partid fără să-i consulte.
„Sunt lideri dispuși să intre în opoziție. Cu un Guvern nefuncțional, cu un premier care face doar ce îl taie capul și ia o serie de decizii proaste și care îi permite lui Iohannis să toace partidul bucată cu bucată mai bine se intră în opoziție. De acolo se poate construi. Acum totul este blocat”, a explicat un lider PSD pentru HotNews.ro.
Potrivit surselor HotNews.ro deciziile lui Dăncilă sunt influențate în primă faza de consilierii personali Anton Pisaroglu și șeful de cabinet Costin Mihalache, dar și de miniștrii Mihai Fifor, Sorina Pintea și liderul PSD Neamț Ionel Arsene.
De altfel, social-democrații s-au manifestat public în acest sens transmițând semnale public către Viorica Dăncilă. Paul Stănescu și alți doi senatori au „ratat” votul în plen, iar Ciolacu a declarat zâmbitor că „PSD a pierdut majoritatea în Parlament”.
Cum a pierdut PSD majoritatea în Parlament
Inițial, strategia PSD pentru moțiunea de cenzură a fost direcționată către parlamentarii ALDE, PMP și PRO România cărora le-au fost promis diverse funcții sau fonduri dacă absentează de la vot. Negocierile au fost purtate de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Florin Iordache și de liderul PSD Neamț, Ionel Arsene.
Potrivit surselor citate, Florin Iordache a fost cel care i-a propus Vioricăi Dăncilă ca dezbaterea și votul moțiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă pentru că șansele de mobilizare a parlamentarilor opoziției erau slabe,o mare parte dintre liderii PRO România și PMP fiind plecați din tară.
De altfel la ședința social-democrațiilor, Marcel Ciolacu a dat asigurării că moțiunea pică pentru că o parte din parlamentarii ALDE, PMP și Pro România vor absenta.
„Pierderea majorității în Parlament a avut un cumul de factori. Au fost o serie de decizii proaste luate de către președintele PSD care nu are încredere în liderii partidului. Nu există o relație de încredere și colaborare internă” au explicat sursele HotNews.ro.
Înaintea ședinței CEX, Viorica Dăncilă s-a întîlnit cu parlamentarii PSD și le-a transmis un mesaj nefericit. Dăncilă i-a avertizat pe aceștia că „dacă moțiune trece ei vor avea de suferit și nu vor mai prinde niciun mandat”, susțin sursele citate.
Un alt moment important care a creat nemulțumire în rândul liderilor PSD a fost stabilirea propunerilor pentru funcția de comisar european.
Nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar europen și respingerea acesteia a agitat apele în partid și a dat liber nemulțumirilor la adresa Vioricăi Dăncilă. Reamintim că Dăncilă a propus-o pe Plumb pentru postul de comisar europen fără a cere acordul partidului. Premierul a dat asigurări pesediștilor că Plumb are susținere la nivel europen și că nu vor fi probleme cu candidatura acesteia.
Respingerea lui Plumb a creat nervozitate în rândul liderilor locali care au așteptat explicații din partea premierului la ședința Comitetului Executiv de la începutul săptămâni chiar înaintea stabilirii calendarului pentru moțiunea de cenzură.
Mai mult de atât, în presă a apărut informația că Dăncilă intenționează să-l propună pe Mihai Fifor pentru postul de comisar european ceea ce i-a iritat și mai tare pe liderii PSD (de menționat este că Mihai Fifor nu este agreat de colegii de partid datorită influenței pe care o are asupra președintelui PSD).
Astfel, la CEX liderii ca Marcel Ciolacu, Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu l-au propus în ședința drept candidat pentru postul de comisar european pe fostul ministru delegat pe relații externe Victor Negrescu. Dăncilă le-a respins propunerea și nu a vrut să supună la vot pe motiv că Negrescu nu este pregătit pentru postul de comisar european. Dăncilă a cerut vot pentru nominalizarea lui Dan Nica și Gabrielei Ciot care, de altfel, au fost acceptați de social-democrați.
Tot în ședința CEX, Dăncilă a anunțat o decizie care a avut ca repercusiune plecarea a doi deputați. Dăncilă l-a numit șef la PSD Cluj pe fostul șofer al lui Liviu Dragnea, Adrian Mlădinoiu. La o zi diferență deputații de Cluj Horia Nasra și Cornel Itu au demisionat din PSD și s-au înscris în partidul lui Victor Ponta.