Sari direct la conținut

Comorile Partenonului: De ce au inflamat niște sculpturi vechi de 2.500 de ani tensiunile dintre Marea Britanie și Grecia?

HotNews.ro
Friza a Partenonului aflata la British Museum, Foto: Jay Shaw Baker-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Friza a Partenonului aflata la British Museum, Foto: Jay Shaw Baker-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anulat o întâlnire planificată cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis din cauza unei dispute diplomatice cu privire la statutul sculpturilor din Parthenon, vechi de 2.500 de ani, găzduite de British Museum, potrivit Reuters.

Regele Charles a purtat o cravată cu steagul Greciei, la doar câteva zile după ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anulat întâlnirea cu omologul său grec.

Grecia a cerut în repetate rânduri returnarea permanentă a acestora la Atena, în timp ce Marea Britanie și muzeul au refuzat să facă acest lucru.

De ce se află în Marea Britanie?

Sculpturile, cunoscute în Marea Britanie sub numele de Elgin Marbles, includ o parte a unei frize, panouri în relief și alte figuri care au fost îndepărtate din Partenon la începutul secolului al XIX-lea de către Thomas Bruce, al șaptelea conte de Elgin și pe atunci ambasador britanic la Imperiul Otoman.

Ele au fost transportate în Marea Britanie și cumpărate de British Museum în 1816, fiind expuse ca parte valoroasă a colecției sale din Londra.

Ce sunt acestea?

Sculpturile de la British Museum reprezintă aproximativ jumătate dintr-o friză de 160 de metri care împodobea templul Partenonului de pe dealul stâncos al Acropolei din Atena. Colecția include 15 panouri sculptate în relief și figuri de zei și eroi din frontonul templului.

Acestea sunt părți originale ale templului dedicat zeiței Atena, finalizat în anul 432 î.Hr. ca o încununare a Epocii de Aur a Atenei.

Cel mai mare templu de pe Acropole, Parthenonul funcționează ca sit arheologic din 1833, supraviețuind războaielor și dezastrelor naturale pentru a deveni simbolul Greciei moderne.

Turisti la Acropola din AtenaFoto: Anestis Rekkas / Alamy / Profimedia Images

Campania Atenei pentru returnarea lor

Deși Atena a cerut returnarea permanentă a comorilor încă de la independența sa față de Imperiul Otoman în 1832 și l-a acuzat pe Elgin de furt, campania a captat mai multă atenție în anii 1980.

Actrița greacă nominalizată la Oscar Melina Mercouri, o susținătoare vocală a artelor, a lansat o campanie oficială pentru returnarea lor atunci când era ministru al culturii în perioada 1981-1989.

Atena și-a intensificat și mai mult eforturile de când a deschis în 2009 un muzeu la poalele Acropolei, care deține sculpturile rămase în Grecia. Cu vedere la Partenon, amenajarea ultimului etaj al muzeului imită templul.

În septembrie 2019, Mitsotakis a sugerat că Atena ar fi dispusă să împrumute antichități Muzeului Britanic în schimbul posibilității de a le expune temporar. Grecia a declarat că propunerea nu a modificat cererea sa de lungă durată de returnare permanentă a acestora.

În decembrie 2022, Grecia a declarat că se află în discuții cu Marea Britanie cu privire la repatrierea sculpturilor la Atena, dar că un acord nu era iminent.

Poziția muzeului britanic

Muzeul Britanic, custodele sculpturilor, a refuzat să le returneze, afirmând că acestea au fost achiziționate de Elgin în baza unui contract legal cu Imperiul Otoman care conducea atunci Grecia.

Administratorii muzeului spun că publicul ar beneficia mai mult de pe urma împărțirii sculpturilor între două muzee, că reunirea lor într-un tot unitar este imposibilă deoarece unele părți au fost pierdute sau distruse și că sculpturile nu pot fi returnate în siguranță.

Administratorii au declarat că ar lua în considerare un împrumut către Grecia dacă Grecia recunoaște proprietatea Muzeului Britanic asupra sculpturilor, lucru pe care guvernele grecești l-au refuzat în trecut. În ianuarie 2023, British Museum a solicitat un nou parteneriat cu Grecia pentru Partenon și a declarat că discuțiile sunt în curs de desfășurare.

Alte returnări

În ianuarie 2022, un muzeu din Italia a împrumutat Atenei așa-numitul fragment „Fagan”, care reprezintă piciorul zeiței antice grecești Artemis. Ulterior, acesta a declarat că fragmentul – parte a frizei estice a templului – ar putea rămâne în Grecia.

În decembrie, Papa Francisc a returnat Greciei trei piese ale Partenonului care se aflau în colecțiile papale ale Muzeelor Vaticanului de peste un secol, potrivit Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro