Sari direct la conținut

Statistică: Domnul Ionescu nu și-a permis un concediu, la fel ca majoritatea românilor. În Europa, una din 3 familii nu și-a permis anul trecut o săptămână de vacanță

HotNews.ro
Statistică: Domnul Ionescu nu și-a permis un concediu, 
la fel ca majoritatea românilor. În Europa, una din 3 familii nu și-a 
permis anul trecut o săptămână de vacanță

Domnul Ionescu nu a plecat nici anul acesta în concediu, deși visase să-și servească micul dejun pe o terasă la malul mării. De fapt, poate că își va lua câteva zile libere în septembrie, dar o să stea acasă că mai mult nu-și permite. „Lasă dragă, îți promit că te duc anul viitor în Thassos, unde merg românii cu bani”, i-a spus el doamnei Ionescu, bazându-se mai degrabă pe speranță decât cu ambiție. Oricum, doamna Ionescu nu mai văzuse marea de vreo 5 ani. Ceea ce nu știau ei este că românii sunt cei dintâi europeni în clasamentul celor care nu își permit o săptămână de concediu.

Cu doi copii mici și „aproape” proprietarul unui apartament cu trei camere cumpărat pe credit, Ioneștii au acum alte priorități decât să se distreze în concediu: cheltuielile cu copii, ratele la bancă, plus cheltuielile cu mâncarea și întreținerea nu le mai lasă aproape nimic în buzunar. Ceea ce nu știe domnul Ionescu este că face parte din cele 66,6% de familii de români care nu-și permit un concediu în afara casei.

La polul opus, cei care își permit să-și ia o vacanță de o săptămână fără mari eforturi, se află suedezii și locuitorii Luxemburgului.

În general, pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează şi în special al celor care rămân la dispoziţia lor după efectuarea cheltuielilor legate de taxe și de casă este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum.

Ponderea românilor care nu-și permit o vacanță este însă în scădere față de anii trecuți, potrivit Eurostat.

Dintre ceilalți membri UE, statele cu o proporție ridicată a cetățenilor care nu au avut bani să plece într-o vacanță de șapte zile în 2018 sunt italienii, bulgarii și grecii. La polul opus se află, cum spuneam, Suedia, Luxemburg, Danemarca și Finlanda.

În ultimii cinci ani, proporția celor care nu și-au permis o vacanță anuală de o săptămână a scăzut în toate statele membre, cu excepția Greciei (+ 2 puncte procentuale). Cele mai mari descreșteri au fost observate în Bulgaria (-35,8 puncte procentuale) și Polonia (-26 puncte procentuale).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro