Sari direct la conținut

Financial report Miliardar din Hong Kong preia cea mai mare rețea de pub-uri din Marea Britanie. Dobânzile negative- o surpriză divină pentru Franța. Apple și Amazon își iau rămas bun de la ”mantra” acționarului

HotNews.ro
Financial report Miliardar din Hong Kong preia cea mai mare rețea de 
pub-uri din Marea Britanie. Dobânzile negative- o surpriză divină pentru Franța. Apple și 
Amazon își iau rămas bun de la ”mantra” acționarului

Financial Times: Miliardar din Hong Kong cumpără cea mai mare rețea de pub-uri din Marea Britanie, încurajat de lira sterlina slabă ● Les Echos: Dobânzile negative- o surpriză divină pentru Franța. Cine sunt câștigătorii și perdanții banilor ieftini? ● Handelsblatt: Apple și Amazon își iau rămas bun de la ”mantra” acționarului

  • Financial Times: Miliardar din Hong Kong cumpără cea mai mare rețea de pub-uri din Marea Britanie, încurajat de lira sterlina slabă

Victor Li, fiul celui mai bogat om din Hong Kong, a profitat de lira slabă și a achiziționat Greene King, cea mai mare rețea de berării din Marea Britanie (care deține și restaurante și hoteluri) listat la Bursă, prețul final fiind de 4,6 miliarde de lire sterline.

CK Asset Holdings, firma de investiții imobiliare fondată de Li Ka-shing și condusă de fiul său Victor, a acceptat să cumpere rețeaua de pub-uri din Marea Britanie, fondată în 1779, acțiunile Greene King crescând imediat cu peste 50%.

Oameni bine informați în legătură cu această afacere spun că firma cumpărătoare nu e îngrijorată de perspectivele economice pentru Marea Britanie ca urmare a ieșirii iminente din Uniunea Europeană, spunând că e vorba de o viziune pe termen lung asupra cheltuielilor consumatorilor britanici.

George Colin Magnus, președinte desemnat al CK Bidco, vehiculul prin care s-a făcut achiziția Greene King, a spus că afacerea se potrivește „strategiei [de căutare] a companiilor stabile și rezistente și capacității solide a acestora de generare a fluxurilor de numerar”.

„Sectorul de pub-uri și cafenele din Marea Britanie are aceste caracteristici și credem că acest sector va continua să fie o parte importantă a culturii britanice și a pieței consumului de băuturi pe termen lung”, a spus el.

O persoană apropiată de CK Asset Holdings a adăugat că scăderea valorii lirei din ultimele săptămâni a încurajat investitorii străini să „privească spre activele din Marea Britanie, deoarece acum sunt mai ieftine”, dar a adăugat că nu acest lucru a fost, motivația explicită din spatele acordului”.

„O astfel de mișcare venită din partea unui jucător internațional este cu siguranță încurajatoare, deoarece va avea loc chiar pe 31 octombrie”, a spus Nick Burchett, manager de fonduri la Cavendish Asset Management, acționar la Greene King. „Se pare că, indiferent de Brexit, investitorii consideră că Marea Britanie va fi deschisă businessului și după termenul limită”.

Ca și alte rețele de pub-uri- Old Speckled Hen sau Abbot Ale- Greene King a înțeles schimbările de comportament ale consumatorilor. Tineretul de azi bea mai puțin decât generațiile anterioare, în timp ce pub-urile se confruntă și cu concurența supermarket-urilor care vând băutura mult mai ieftin.

Pentru a rezolva această problemă, rețelele de pub-uri caută să se consolideze. În iulie, Stonegate, operatorul lanțului Slug and Lettuce, a achiziționat rivalul Ei Group în urma unei tranzacții de 3 miliarde de lire sterline. În 2017, beriera olandeză Heineken a finalizat preluarea rețelei de pub-uri Punch Taverns, într-un acord în valoare de 403 milioane de lire sterline.

CK Asset Holdings a fost un investitor strategic în Greene King din decembrie 2016, când a achiziționat 136 de pub-uri și le-a închiriat apoi rețelei. Persoane informate despre această afacere spun că acest lucru le-a oferit celor de la CK Asset o mai bună înțelegere a sectorului de puburi din Marea Britanie.

Acțiunile Greene King scăzuseră aproximativ 40 la sută în urma votului privind Brexit din 2016. .

  • Les Echos: Dobânzile negative- o surpriză divină pentru Franța. Cine sunt câștigătorii și perdanții banilor ieftini?

Începând cu luna iunie a anului trecut, statul francez se împrumută pe 10 ani la dobânzi negative. Atât pentru gospodării, cât și pentru întreprinderi, banii sunt tot mai ieftini. Evident, marele câștigător al acestui fenomen este Statul.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani a fost de circa -0,35% luni, în timp ce guvernul estima primăvara trecută că acesta va fi de 1,25%. Un stimul puternic pentru finanțele publice. Scăderea ratelor dobânzii ar trebui să genereze economii de 400 de milioane de euro pentru costurile finanțării statului în 2019, potrivit Curții de Conturi. Iar economiile ar ajunge la 4 miliarde anul viitor dacă dobânzile se mențin la același nivel, iar în 2022 economiile ar urca la 22 de miliarde de euro, potrivit raportorului general al bugetului, parlamentarul LREM, Joel Giraud.

Pentru gospodării, efectul este puțin mai complicat, câtă vreme oamenii sunt în același timp și creditori și debitori. Adică au și credite și economii în bănci. Cei care economisesc sunt loviți de reducerea dobânzilor, economiile lor fiindu-le afectate. Dar „impactul general al reducerilor ratelor de dobânzi este unul pozitiv pentru gospodării”, spune Laurent Clavel, șeful cercetării de la AXA IM. „Ei își vor putea renegocia ratele cu banca lor și, prin urmare, își pot reduce plățile lunare, ceea ce oferă loc de manevră pentru consum. Sau scăderea ratelor le-ar permite să-și crească capacitatea de împrumut ”, explică el.

Dobânda medie pentru un credit ipotecar a scăzut de la 1,62% în iulie 2017 la 1,39% luna trecută. „Din 2013, declinul dobânzilor le-a adus un câștig gospodăriilor franceze în valoare de un punct procentual din venitul lor disponibil, sau de circa 130 de miliarde de euro, a declarat Anton Brender, economist principal al Candriam.

Dinamica creditului acordat gospodăriilor rămâne puternică în Hexagon, iar acestea rămân mai îndatorate decât locuitorii țărilor vecine, iar creditul crește rapid, cu aproximativ 6% pe an. La fel e situația și în cazul firmelor franceze, a căror datorie crește rapid.

Un alt risc este acela al formării unei bule imobiliare. Cu cât sunt mai mici ratele, cu atât mai multe gospodării se pot îndatora pentru a cumpăra case, iar prețurile imobiliare vor crește astfel.

Consiliul de stabilitate financiară a pus piața imobiliară sub supraveghere „pentru a evita efectele negative de contagiune a restului economiei”, se arată în ultimul raport anual.

În cele din urmă, dobânzile mai mici tind să slăbească băncile, care devin mai puțin rentabile. În mod similar, asiguratorii, dar și cei care vând produse de economisire sau fondurile de pensii sunt loviți direct de ratele negative de dobândă. Mai ales că aceștia caută investiții în titluri sigure, cum ar fi obligațiunile germane sau franceze, care au randamente negative. „Este dificil să promitem clienților noștri un randament negativ de 0,4%”, spune un asigurător.

  • Handelsblatt: Apple și Amazon își iau rămas bun de la ”mantra” acționarului

Asociatia Business Round Table, condusă de CEO-ul JP Morgan și din care fac parte circa 200 de executivi de top din SUA solicită regândirea capitalismului, susținând că nu maximizarea profitului pentru acționari ar trebui să fie cel mai important obiectiv pentru companii. Potrivit acestora, trebuie respectați mai mult angajații, clienții, furnizorii și comunitățile locale.

Anterior, directorii de corporații și investitorii financiari, precum Ray Dalio, de la Bridgewater sau șeful Blackrock, Larry Fink, au criticat excesele capitalismului și au solicitat companiilor să își asume mai multă responsabilitate.

Noua „Declarație privind scopul unei companii” este o revoluție. Aceasta este în contrast puternic cu ultima declarație din 1997, în care profitul pentru acționari era clar asumat ca țintă principală a unei firme.

Lista de zece pagini de semnături de susținere includ pe CEOul Apple Tim Cook, fondatorul Amazon Jeff Bezos dar și șefi ai unor multinaționale din pharma. „Americanii merită o economie care să permită fiecărei persoane să aibă succes și să ducă o viață demnă”, se mai arată în declarație. Economia liberă de piață este calea corectă de a garanta o economie puternică.

„Fiecare este indispensabil. Ne angajăm să creăm valoare pentru toți – pentru succesul viitor al corporațiilor noastre, al comunităților noastre și al țării noastre”, se mai arată în scrisoare.

Chiar și președintele SUA, Donald Trump, a criticat Wall Street-ul în campania electorală în urmă cu trei ani, dar s-a rezumat la asta fără să treacă și la acțiuni concrete.

Pe lângă accentul puternic pe profitul acționarilor, sunt criticate și salariile mari ale CEO-urilor și decalajul tot mai mare dintre săraci și bogați. Prin urmare, semnatarii ar fi de acord cu impozite mai mari plătite de super-bogați. Lucru cu care sunt de acord și celebrul investitor Warren Buffett, fondatorul Microsoft Bill Gates și moștenitoarea Disney, Abigail Disney.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro