Sari direct la conținut

Marius Ghincea, noul prefect al Capitalei, învestit în funcție cu două zile înainte de protestul anunțat pentru 10 august: Sunt un om care ştie să îşi asume deciziile legale

HotNews.ro
Marius Ghincea, Foto: Facebook/ Ghincea Marius
Marius Ghincea, Foto: Facebook/ Ghincea Marius

Marius Ghincea, noul prefect al Capitalei, un apropiat al primarului Gabriela Firea, a fost învestit joi în funcție, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentul are loc cu două zile înainte de protestul anunțat pentru 10 august. Momentul este încărcat de semnificație deoarece la mitingul diasporei din 10 august 2018, soldat cu sute de victime după intervenția în forță a jandarmilor, ordinul de intervenție a fost semnat de prefectul Speranța Cliseru.

Noul prefect al Capitalei a spus, la ceremonia de instalare în funcție, că este „un om care ştie să îşi asume deciziile legale”.

„Aveţi în faţă un om care ştie să îşi asume deciziile legale, considerându-mă un profesionist şi aceasta chiar dacă în ultima perioadă s-a instalat în rândul funcţionarilor publici frica de a-şi asuma responsabilităţi. (…) Nu sunt atins de această temă. Faptul că am avut curajul de a acţiona o spune şi cariera mea de până acum. Sunt adeptul ideii că faptele vorbesc de la sine şi acest lucru se va observa pe parcursul activităţii pe care o voi desfăşura în cadrul instituţiei prefectului municipiului Bucureşti”, a declarat Marius Ghincea, potrivit Agerpres.

Marius Ghincea este un apropiat al primarului Gabriela Firea. Acesta a fost prefect de Ilfov în perioada mai 2017 – martie 2019, apoi a fost numit de Gabriela Firea director general al Direcției Generale de Administrație și Relația cu CGMB din Primăria Capitalei.

Instalarea în funcție a noului prefect are loc cu două zile înaintea mitingului anunțat pentru 10 august în Piața Victoriei.

Anul trecut, la protestul disporei care a avut loc în 10 august, când Jandarmeria a intervenit în forță pentru reprimarea manifestației, iar sute de oameni au fost răniți, în funcția de prefect al Capitalei se afla Speranța Cliseru, om-cheie în desfășurarea evenimentelor.

În jurul Speranței Cliseru există o controversă referitoare la semnarea ordinului de intervenție în forță a jandarmilor. În timp ce purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a susținut că aceasta a dat ordin, în jurul orei 23.30, ca jandarmii să intervină în forță, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut constant că ordinul a fost scris de jandarmi, iar semnătura prefectului a fost una formală.

Mai mult, Speranţa Cliseru a declarat că a semnat ordinul de intervenţie în piaţă la mitingul diasporei, după ora 24.00, contrar afirmaţiilor Jandarmeriei, care susţinea că ordinul a fost semnat la ora 23 şi 11 minute. Atât coordonatorul jandarmilor din acea seară, Laurenţiu Cazan, cât şi ministrul de Interne, Carmen Dan, au spus că ordinul a fost semnat cu câteva ore bune înainte de intervenţie.

Fostul prefect al Capitalei, Speranţa Cliseru, este o apropiată a Gabrielei Firea, ocupând în trecut funcţia de consilier al acesteia. Până să ajungă la Primăria Capitalei, Cliseru a fost administrator public al oraşului Voluntari, care îl are ca primar pe Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea. Ulterior, Cliseru a fost numită de primarul general membru în consilii de administraţie la societăţile nou înfiinţate: Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti S.A şi Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA. Speranța Cliseru a fost înlocuită din funcția de prefect al Capitalei în luna decembrie 2019. Atunci, aceasta s-a reîntors la Primăria Capitalei, în funcția de consilier personal al primarului Gabriela Firea.

Despre protestul din 10 august 2019

Primăria Capitalei a anunțat în urmă cu câteva zile că a aprobat organizarea unei manifestaţii pentru data de 10 august în Piaţa Victoriei. Conform municipalităţii, manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul, în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România.

Tomescu Tommy a depus cererea de aprobare a mitingului încă din data de 12 noiembrie a anului trecut, iar ulterior, pe 31 decembrie, a anunțat că chemat-o în judecată a Gabriela Firea pentru că nu i-a răspuns în termenul legal de 30 zile.

Înaintea mitingului diasporei din 10 august 2018, marcat de violențe între protestatari și jandarmi, care au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților, Primăria Capitalei a anunțat că evenimentul a rămas fără organizator. De altfel, organizatorul mitingului, Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, spunea atunci că nu îşi asumă protestul din 10 august, pentru că nu a semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei, deoarece instituţia nu i-a transmis prin e-mail documentul.

Pe Facebook au fost create mai multe evenimente pentru data de 10 august, cel mai popular fiind ”Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOTI in Piata Victoriei!”:

Ce scrie pe pagina de Facebook a acestui eveniment:

”A mai rămas foarte puțin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepția faptului că Dragnea a intrat la pușcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dancilă, Șerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleșoianu, iar lista poate continua.

În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult, a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD și-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ 1 an jumătate.

În urma discuțiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august:

  • 1) Adunarea începe încă de la primele ore ale dimineții în Piață Victoriei
  • 2) La ora 17, ne mutăm cu toții în Piața Revoluției, la sediul MAI, de unde la ora 19 va începe un marș spre Piața Victoriei. Traseul marșului este următorul: ora 19 – Plecare de la sediul MAI, din Piața Revoluției – sediul DIICOT (calea Griviței) – Guvern (pe calea Victoriei) sunt în jur de 2 kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de ora
  • 3) Odată ajunși în Piața Victoriei, ne unim cu celelalte zeci de mii de români ce ne vor aștepta acolo deja”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro