Sari direct la conținut

Tarifele de distribuție a energiei electrice cresc cu 6% de la 1 ianuarie. Ce înseamnă pentru consumatorii casnici

HotNews.ro
Electricitate, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Electricitate, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Tarifele de distribuție a electricității vor crește cu 6% de la 1 ianuarie, a anunțat astăzi vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache. Majorarea este sub cea solicitată de distribuitori (10-20%). Aceștia au cerut tarife mai mari argumentând că au nevoie de investiții pentru a întări rețeaua, în vederea preluării cu succes a prosumatorilor și a proiectelor mari de energie regenerabilă care se pregătesc. Tarifele de distribuție reprezintă circa 10% din factura finală, așadar impactul în prețul final este de 0,6%. În plus, consumatorii au facturile plafonate, deci diferența va fi plătită din bugetul de stat pe parcursul anului viitor.

„Am avut discuții cu distribuitorii, iar, din punctul lor de vedere, sunt mai multe solicitări pentru anumite activități pe care le desfășoară pentru care ar dori bani mai mulți. De asemenea, și ei, la rândul lor, puteau să facă investițiile un pic mai calculat, în special în zona de transport, astfel încât rețeaua, dacă ar fi fost dezvoltată și întărită etapizat, nu ar mai fost discuția aceasta cu preluarea prosumatorilor”, a spus Andronache, în conferința ZF Energy.

El a adăugat că discuțiile nu sunt finalizate, însă majorarea va fi în jur de 6%.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, procentul avansat de oficialul ANRE este sub cel solicitat de operatorii de distribuție, de 10-20%.

Tariful de distribuție reprezintă circa 10% din factura finală plătită de consumatori.

În acest moment, facturile sunt plafonate prin lege până în martie 2025, iar bugetul de stat este cel care asigură diferența dintre plafon și prețul real.

De ce au cerut companiile tarife de distribuție mai mari

În urmă cu două săptămâni, Volker Raffel, CEO al E.ON România, spunea, într-o discuție cu HotNews.ro, că este nevoie de investiții de sute de milioane de euro în rețea într-o perioadă scurtă de timp pentru a prelua în rețea toate proiectele care se pregătesc, plus prosumatorii.

„Putem face aceste investiții cu credite de la bănci și cu bani europeni din Fondul de Modernizare. Ca să accesăm banii din Fondul de Modernizare, trebuie să avem 20% cofinanțare. Suntem în discuții cu ANRE pentru creșterea tarifului de distribuție, astfel încât să putem acoperi acești 20%, altfel pierdem acești bani europeni.

Tarifele de distribuție ar trebui să crească cu 10-20%, dar, întrucât tariful de distribuție este undeva la 10% din factură, pentru prețul final înseamnă maximum 2%. Aceasta fără plafon. Dacă aplicăm plafonul, acest lucru nu are nicio influență în prețul plătit de consumatori. Cu acești 2% poți mobiliza și capital, și fonduri europene, astfel nu am putea finanța proiecte de sute de milioane de euro într-o perioadă scurtă”, a precizat responsabilul E.ON.

Acest lucru ar însemna creșterea cheltuielilor din bugetul de stat pentru decontarea facturilor.

„Știu că este an electoral și e greu să explici orice scumpire, însă dacă tariful nu este suficient, nu vom putea accesa credite. Este clar că nicio bancă nu ar face asta. Ar fi păcat să se ia această decizie abia peste un an și jumătate, după alegeri, pentru că pierdem acești bani europeni. În fiecare zi primim cereri de racordare de la prosumatori, iar problema trebuie rezolvată”, a mai arătat Raffel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro