Sari direct la conținut

Negocieri dure în Olanda. Speranțele lui Wilders de a construi o coaliție s-au lovit de un obstacol

HotNews.ro
Geert Wilders, Foto: Jaap Arriens / Alamy / Profimedia Images
Geert Wilders, Foto: Jaap Arriens / Alamy / Profimedia Images

Speranțele politicianului populist Geert Wilders de a stabili un guvern de dreapta în Țările de Jos au lovit vineri un obstacol, deoarece partidul de al cărui sprijin are cel mai mult nevoie a exclus să se alăture direct unui nou cabinet, relatează Reuters și Agerpres.

Cel mai mare partid din fostul guvern olandez a exclus un rol în următorul cabinet olandez, după victoria electorală dramatică a populistului anti-islam Geert Wilders.

Lidera de centru-dreapta VVD, Dilan Yesilgoz, a spus că partidul său are nevoie de un alt rol, după ce a pierdut 10 locuri.

„Alegătorii au vorbit și ne-au spus să sărim peste această rundă”, a declarat Dilan Yesilgoz, noul lider al partidului conservator VVD al prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte, care a terminat pe locul al treilea la alegerile de miercuri.

„Cu toate acestea, am face posibil un cabinet de centru-dreapta. Vom sprijini propuneri constructive, deci aceasta ar fi o formă de sprijin extern”, a spus Yesilgoz.

Wilders, un politician anti-UE și anti-imigrație, cunoscut pentru părul său blond decolorat, a calificat remarcile lui Yesilgoz drept „foarte dezamăgitoare”.

Contrazicând predicţiile, PVV a câştigat 37 de mandate din totalul de 150, devansând cu mult alianţa Verzi-Partidul Laburist (GL-PvdA, 25 de mandate) şi VVd (24).

Partidul lui Wilders nu deţine însă suficiente mandate pentru a guverna singur, astfel încât va trebui să convingă cel puţin două formaţiuni mai centriste, cei mai probabili candidaţi anunţându-se VVD şi Noul Contract Social, o formaţiune recent creată.

Ambele i-au pus însă lui Wilders drept condiţii, printre altele, să renunţe la ameninţările de ieşire a ţării din Uniunea Europeană şi de modificare a prevederilor Constituţiei ce interzic discriminarea pe bază de religie.

„Îndrăznesc să spun că nu va fi cea mai uşoară formare (de guvern) pe care am avut-o vreodată”, a spus liderul NSC, Pieter Omtzigt, adăugând că nu există nicio garanţie că va fi dispus să se alăture unei coaliţii conduse de Wilders.

Discuţiile îndelungi până la formarea unui guvern nu ar fi o premieră în Olanda. După alegerile precedente din martie 2021, ele s-au întins pe o durată record de 299 de zile.

Dacă eforturile lui Wilders vor eşua, alte partide ar putea încerca să construiască o coaliţie mai centristă fără el. Noi alegeri vor fi opţiunea finală dacă nu se va ajunge la un acord de coaliţie.

Dintre formaţiunile mai mici, Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB) şi-a declarat disponibilitatea de a guverna împreună cu Wilders. Lidera BBB, Caroline van der Plas, care şi-a făcut apariţia la primele discuţii conducând un tractor de culoare verde, le-a spus joi reporterilor că se aşteaptă ca Wilders să renunţe la părţile cele mai controversate ale platformei PVV pentru a câştiga sprijin.

„Wilders a promis că va fi mai moderat, acum trebuie să o arate”, a spus ea.

Cele şapte mandate ale BBB în camera legislativă inferioară nu ar fi suficiente pentru o majoritate, însă partidul deţine un număr mare de locuri în Senat, for ce are puterea de a bloca legi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro