Sari direct la conținut

Doar 5% din suprafața agricolă este lucrată de străini. Propaganda este contrazisă de datele oficiale de la Ministerul Agriculturii

HotNews.ro
Doar 5% din suprafața agricolă este lucrată de străini. Propaganda este contrazisă de datele oficiale de la Ministerul Agriculturii

​Străinii, atât persoane fizice, cât și juridice, lucrează în România mult mai puțin teren agricol decât au susținut lideri ai fermierilor și unii politicieni, teza cumpărării masive a pământului românesc de către străini fiind foarte des folosită de propaganda anti-UE, indiferent de sursa de inspirație a acestor mesaje. În realitate, străinii lucrează 422.000 de ha, potrivit Agerpres, care citează dintr-un document al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Suprafața arabilă totală a României este de aproximativ 9.500.000 de ha. Prin urmare, străinii lucrează până în 5% din suprafața totală. Procentul vehiculat de propagandă variază între 40% și 60%, scrie fermierinromania.ro, citând lantulalimentar.ro.

Prin aderarea în 2007 la Uniunea Europeană, România și-a asumat și obligația de a permite cetățenilor europeni, persoane fizice, să achiziționeze terenuri pe teritoriul național. Abia câțiva ani mai târziu, în 2014, autoritățile românești au legiferat această cerință europeană, deși firme din alte state europene exploatau deja terenuri agricole în țara noastră, încă dinainte de aderare. Internalizarea legislației europene a permis, practic, și persoanelor fizice din alte țări europene să devină proprietari, cu acte în regulă, în România, una dintre noile țări comunitare. Imediat după legiferarea acestui drept conferit de tratatele unioniste, în presa din România, cu precădere în presa agricolă, dar și mainstream, au apărut articole, luări de poziție și mesaje alarmiste, care susțineau că pământul românesc va fi acaparat de străini.

Cotidianul.ro a vehiculat procentul de 40%, cât ar deține străinii din terenurile agricole românești: ”Astfel s-a ajuns ca astăzi, 40% din cele 10 milioane de hectare de teren arabil din România să fie exploatat de către fermieri din alte state.” Revedeți informațiile furnizate de MADR agenției Agerpres. 422.000 de ha din 9.500.000 nu reprezintă nici pe departe 40%.

Procentul de 40% (10% cetățeni din afara spațiului UE, 30% din spațiul UE ) este preluat dintr-un studiu realizat de Transnational Institute (TI), pentru Parlamentul European, dar autorii studiului precizează că ”în România, nu există informații statistice oficiale cu privire la numărul străinilor care dețin terenuri agricole”.

Iată aici fragmentul din studiul TI:

„În România, nu există informații statistice oficiale cu privire la numărul străinilor care dețin terenuri agricole, dar, conform datelor din diferite surse, în prezent, până la 10% din suprafețele agrare au ajuns în posesia unor investitori din afara UE, iar alte 20-30 sunt controlate de investitori din UE. De exemplu, în județul Timiș, se estimează că aproximativ 150.000 ha de teren agricol, aproape o treime din suprafața agricolă a județului, este cultivată de întreprinderi aflate în proprietatea unor cetățeni italieni. Cea mai mare parte a terenului cultivat se află, de asemenea, în proprietatea acestor întreprinderi străine. În România, numărul tranzacțiilor cu terenuri și suprafața vândută au crescut de peste trei ori între 2005 și 2009.”

Potrivit Legii 17/2014, direcțiile agricole sunt obligate să publice pe site ofertele de vânzare a terenurilor și tranzacțiile încheiate. Cine are răbdare să parcurgă aceste date din fiecare județ poate observa că tranzacțiile sunt încheiate de regulă între vânzători și fermieri români. Statistica MADR din ultimii ani arată că în 2014 s-au vândut 58.875,14 hectare de teren agricol, în 2015 – 172.353,79 hectare, iar în 2016 – 144.350 hectare. În 2019, până la data de 30 aprilie, au fost vândute 48.746,67 hectare de terenuri agricole, numărul ofertelor depuse fiind de 50.304. De precizat că aceste date reflectă numărul total al tranzacțiilor, deci și al celor efectuate de fermieri români.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la solicitarea AGERPRES, în România sunt înregistrate 793 de persoane fizice și juridice străine care exploatează terenuri agricole, în suprafață totală de 422.000 de ha. Din punct de vedere al provenienţei, cele mai multe persoane sunt din Italia – 194, Germania – 80, Franţa – 33, Austria – 31, Olanda – 28, Spania – 23, Belgia – 17, Danemarca – 16 şi Grecia – 10 persoane etc.

Citește articolul integral pe fermierinromania.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro