Serghei Șoigu cere arme mai multe și mai bune pentru forțele Rusiei, după ce SUA au reînceput aprovizionarea Ucrainei
Ministrul rus a ordonat livrarea cât mai rapidă a mai multor arme pentru războiul din Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul Apărării, citat de Reuters, într-un moment în care forțele Moscovei se află în ofensivă pe front.
Apelul lui Serghei Șoigu a fost făcut în cadrul unei reuniuni cu comandamentul militar, după ce șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, care se ocupă de operațiunile din Rusia, i-a prezentat un raport ministrului Apărării.
„Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei, este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor”, a spus Șoigu, potrivit unei declarații citate pe pagina oficială de Telegram a ministerului.
Solicitarea lui Șoigu vine la o săptămână după ce SUA au aprobat oficial ajutorul militar pentru Ucraina, care va include muniție pentru artilerie, noi vehicule de luptă, dar și rachete cu rază lungă de acțiune.
În condițiile în care Kievul a acuzat până acum lipsa de arme, forțele rusești au făcut însă aproape zilnic progrese tactice, în ultimele săptămâni, de-a lungul liniei frontului din sud-estul Ucrainei.
Rusia a cucerit aproximativ șase sate în regiunea Donețk, în timp ce și-a consolidat pozițiile de pe câmpul de luptă în regiunea Harkov.
Ucraina riscă să piardă și mai mult teren dacă Occidentul nu livrează rapid arme, a avertizat duminică comandantul suprem al Kievului, generalul Oleksandr Sîrski.
El a anunțat retragerea trupelor sale din satele din apropierea orașului Avdiivka, un bastion din estul Ucrainei capturat la începutul acestui an de Rusia.
Rusia controlează în prezent puțin sub o cincime din teritoriul ucrainean, cea mai mare parte fiind cucerită în primele luni ale războiului la scară largă pe care l-a lansat în februarie 2022.
În ciuda avantajului, Rusia are o problemă
Mai mulți oficiali și experți citați de Financial Times au observat însă că în ciuda avantajelor evidente, nici forțele Rusiei nu au armele necesare pentru a lansa o ofensivă de amploare.
Aceste avantaje numerice de pe front maschează incapacitatea Moscovei de a transforma puterea de foc într-un succes semnificativ pe câmpul de luptă – ceea ce ar fi posibil doar cu armament mai avansat.
Însă sancțiunile occidentale au îngreunat obținerea componentelor necesare pentru drone, bombe ghidate și rachete de înaltă precizie, forțând Moscova să se bazeze pe armele de tehnologie inferioară pe care le poate produce în masă mai ușor.
În ciuda arsenalului mai mare al Moscovei, armata sa „nu are un avantaj radical față de Ucraina în ceea ce privește artileria și munițiile”, a spus Ruslan Pukhov, șeful Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor, un think-tank de apărare din Moscova, citat de Financial Times.
În schimb, Kremlinul desfășoară un armament mai puțin tehnologizat, cum ar fi bombele foarte distructive și armament sovietic recondiționat, în timp ce mobilizează trupe care folosesc motociclete și vehicule de teren.
Ministerul Apărării a recunoscut că nu poate produce decât cel mult jumătate din cele 4 milioane de proiectile de calibru 152 mm și 1,6 milioane de proiectile de calibru 122 mm de care armata lui Putin estimează că are nevoie pentru a străpunge apărarea ucraineană.
Și, pe măsură ce Rusia continuă să tragă mai multe obuze, își uzează țevile de artilerie mai repede decât poate produce altele noi – forțând-o să le înlocuiască cu țevi din epoca sovietică.
Apoi, în ciuda puterii de foc sporite pe moment, Rusia nu poate totuși menține rata enormă de obuze lansate în primele luni ale războiului.