Hipopotamii lui Pablo Escobar continuă să se înmulțească, iar Columbia nu știe cum să rezolve această problemă
Sate pescărești, mici bărci și copii care se joacă, toate fac parte din peisajul idilic ce se întinde de-a lungul râului Magdalena din Columbia. Dar o specie invazivă, lăsată moștenire de una dintre cele mai infame figuri din istoria țării amenință ecosistemul și chiar modul de viață al localnicilor, notează CBS News.
Este vorba despre hipopotami, animalele gigantice care, deși ar trebui întâlniți în natură doar în Africa, se plimbă acum liberi prin Columbia.
Povestea hipopotamilor columbieni a început în Villa Napoles, fosta proprietate a lui Pablo Escobar, care, în perioada lui de glorie, a adus, prin contrabandă, patru hipopotami pentru grădina lui zoologică privată. Pe moșia lui Escobar erau sute de animale exotice, inclusiv rinoceri, elefanți și girafe.
În 1980, imperiul lui, creat pe seama banilor aduși de cocaină, îl transformase în cel mai bogat și temut traficant din lume, iar Columbia subminată sub teroarea sa, fiind responsabil de aproximativ 7.000 de morți.
La momentul morții sale, la începutul anilor ’90, guvernul a relocat cea mai mare parte a animalelor, nu și hipopotamii, care practic au fost lăsați să umble liberi. ”Au uitat de hipopotami”, spune biologul David Echeverri, care lucrează pentru CORNARE, agenția de mediu responsabilă cu supravegherea hipopotamilor din regiune. El estimează că numărul lor este acum de circa 50.
Zona prin care colindă este un paradis pentru aceste animale ce nu au prădători și se bucură de hrană destulă și de apă. Dar ei se apropie prea mult de oameni. Nu este lucru neobinuit ca un hipopotam de 3 tone să fie văzut umblând prin oraș.
Localnicii le consideră ”animalele de companie” ale orașului, dar Echeverri spune că aceste animale periculoase și teritoriale sunt orice altceva în afară de asta.
În Africa, hipopotamii omoară mai mulți oameni decât orice alt animal mare, însă în Columbia nu a fost niciun atac mortal până acum. Dar Echeverri se teme că, odată cu creșterea numărului lor, e doar o problemă de timp până când cineva va fi rănit, totul în condițiile în care ideea uciderii hipopotamilor este o idee extrem de nepopulară.
”Nu putem putem să-i ucidem, pur și simplu, iar cealaltă soluție este relocarea sau sterilizarea hipopotamilor”, spune biologul, adăugând că aceasta din urmă ar fi o măsură costisitoare și periculoasă.