Sorina Pintea: Funcționara DSP i-a eliberat "din milă" parafa de medic italianului cu opt clase / Poate că era un talent nativ
„Din milă!” – așa explică funcționara Direcției de Sănătate Publică București faptul că i-a eliberat codul de parafă italianului cu opt clase, în baza căruia acesta a operat la mai multe clinici private din România. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care spune că în acest caz este vorba, cu siguranță, și despre corupție. Întrebată dacă italianul a operat efectiv, Pintea a spus că există mărturii că a făcut acest lucru și că, „poate, este un talent nativ”.
„Știți care a fost replica funcționarei de la DSP când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? A spus: <>. N-am înțeles de cine i-a fost milă și cine i-a indus această milă. (…) Cu siguranță este vorba și de corupție aici, este principala bănuială”, a spus Sorina Pintea, la Europa FM.
Întrebată dacă italianul a operat efectiv, Pintea a răspuns: „Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operație, dar există mărturii că a făcut-o. Poate că e un talent nativ”.
Ministrul Sănătății mai susține că eliberarea codului de parafă era ultimul pas care trebuia făcut pentru a obține drept de liberă practică în România. Primul, depunerea actelor doveditoare privind studiile, a fost făcut două luni mai târziu, în timp ce a doua etapă, la Colegiul Medicilor, a fost sărită. Matteo Politi a avut grijă însă să își facă o asigurare de malpraxis.
„Acest domn avea încheiată și o poliță de malpraxis, românească. Nu pot să spun numele instituției unde a făcut această poliță. Deci el a obținut codul de parafă fals pe 23 martie, a semnat un contract în 12 ianuarie cu o clinică privată și a obținut în februarie o poliță de malpraxis”, a afirmat Pintea.
Întrebată cine ar trebui să-și asume răspunderea pentru cele întâmplate, Sorina Pintea a răspuns că „instituțiile statului”.
„Eu spun că instituțiile statului. Și îmi asum ceea ce spun. Pentru că un funcționar a eliberat un document care, teoretic ar fi trebuit să fie ultimul dintr-un lanț. Probabil că cei care au văzut acel document s-au gândit că are în spate altceva. S-au gândit prost. Am început cu instituțiile statului, o direcție de sănătate publică, un funcționar care a greșit, apoi instituțiile private, care au privit superficial, și privesc în continuare superficial unele aspecte, și aici nu mă refer la toate instituțiile private, pentru că sunt și oameni serioși pe lumea aceasta”, a adăugat ministrul Sănătății.
Matteo Politi, italianul care a operat în mai multe clinici private, deşi absolvise doar opt clase, a declarat, marți seară, că a plătit o avocată pentru a obține dreptul de a practica în țara noastră și că aceasta i-a transmis că toate actele sunt în regulă. El a refuzat să spună unde este.
Timp de un an, italianul, condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician.
-
CITEȘTE ȘI: