Sari direct la conținut

Ar putea fi limitată producția de plastic? Negocieri acerbe la ONU, în timp ce marii exportatori de petrol zic că problema este gestionarea deșeurilor, nu producția

HotNews.ro
plastic, Foto: SCUBAZOO / Sciencephoto / Profimedia
plastic, Foto: SCUBAZOO / Sciencephoto / Profimedia

​Pe măsură ce națiunile lumii intră într-o nouă rundă de discuții cu privire la crearea unui prim tratat care să limiteze poluarea cu plastic, oficialii se pregătesc pentru negocieri dure cu privire la limitarea cantității de plastic produsă sau doar concentrarea asupra gestionării deșeurilor, relatează Reuters.

Delegații naționali vor dezbate la Nairobi, Kenya, pe marginea unui document numit „proiectul zero”, care enumeră politicile și acțiunile posibile de luat în considerare, ce opțiuni ar trebui incluse într-un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârșitul anului 2024.

În prezent, lumea produce aproximativ 400 de milioane de tone metrice de deșeuri de plastic în fiecare an, mai puțin de 10% din acestea fiind reciclate, conform Programului ONU pentru Mediu, sufocând gropile de gunoi și distrugând oceanele. Această cantitate produsă va crește în următorul deceniu, deoarece companiile petroliere, care produc adesea și materiale plastice, caută noi surse de venituri pe fondul tranziției energetice de la combustibilii fosili.

Astăzi, aproximativ 98% din plasticul de unică folosință – cum ar fi sticlele sau ambalajele – este derivat din combustibili fosili, conform Programului de Mediu al ONU.

Restricționarea producției de plastic versus gestionarea deșeurilor din plastic

Uniunea Europeană și zeci de țări, printre care Japonia, Canada și Kenya, au cerut un tratat puternic, cu „dispoziții obligatorii” pentru reducerea producției și folosirii polimerilor plastici virgini derivați din petrochimie și pentru eliminarea sau restricționarea materialelor plastice problematice, cum ar fi PVC-ul și altele care conțin ingrediente toxice.

Aceastei poziții i se opune industria plasticului și exportatorii de petrol și petrochimie precum Arabia Saudită, care doresc să continue utilizarea plasticului. Ei susțin că tratatul ar trebui să se concentreze pe reciclarea și reutilizarea materialelor plastice.

Într-o declarație făcută înainte de negocieri, Arabia Saudită a spus că principala cauză a poluării cu plastic este „gestionarea ineficientă a deșeurilor”.

Consiliul Internațional al Asociațiilor Chimice crede că acordul ar trebui să se concetreze pe încetarea poluării cu plastic, nu a producției de plastic.

Sâmbătă, Arabia Saudită a lansat o coaliție cu țări precum Rusia, Iran, Cuba, China și Bahrain, numită Global Coalition for Plastics Sustainability, care va face presiuni ca tratatul să se concentreze mai degrabă pe deșeuri și nu pe controlul producției.

De asemenea, țările vor dezbate dacă tratatul ar trebui să stabilească standarde de transparență pentru utilizarea substanțelor chimice în producția de materiale plastice.

Duminică, un grup de 20 de oameni de știință din mai multe țări a trimis o scrisoare deschisă negociatorilor, cerându-le să pună sănătatea în centrul discuțiilor și să urmărească un tratat care să reducă volumele de producție de materiale plastice și care vizează „testarea adecvată a tuturor substanțelor chimice din materiale plastice”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro