Un pacient cu scleroză multiplă a câștigat în instanță dreptul ca statul român să îi asigure tratamentul. Avocat: Ca să mă exprim cinic, statul preferă să facă economie și să nu cumpere aceste medicamente
Un pacient român cu scleroză multiplă a dat în judecată statul român pentru a beneficia de tratament medical și a câștigat în instanță, prin ordonanță președențială. Curtea de Apel București a decis, pe 17 ianuarie, că Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului să îi acorde gratuit tratamentul pacientului. Anunțul a fost făcut, luni, de avocatul Dan Cimpoeru, într-o conferință de presă organizată de Alianța Pacienților Cronici din România.
Instanța a constatat că autoritățile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Directiva Consiliului 89/105/CEE și de Ordinul ministrului Sănătății nr. 861/2014, termen în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii lui pe lista de medicamente compensate. Cererea de evaluare a medicamentului fusese depusă la Agenția Națională a Medicamentului pe data de 23 iulie 2018 și ar fi trebuit soluționată până cel târziu la data de 23 octombrie anul trecut, lucru care nu s-a întâmplat.
Pacientul care a dat statul în judecată a preferat să își păstreze anonimatul, din motive personale.
Avocatul Dan Cimpoeru a precizat, luni, că statul român va face, probabil, recurs în acest an, însă acest lucru nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță președențială, deoarece, potrivit legii, aceasta are un caracter executoriu imediat, iar pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un eventual recurs al statului ar fi judecat de instanța supremă în 2-3 ani, a explicat avocatul Dan Cimpoeru.
Pacientul care a dat statul în judecată și avocatul Dan Cimpoeru au formulat o cerere de executare a deciziei instanței vineri, 18 ianuarie. „Din experiența proceselor similare câștigate în anii anteriori, Casa de Asigurări de Sănătate a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână”, spune avocatul Dan Cimpoeru.
Situația nu este una singulară, afirmă Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici, care atrage atenția că „la Agenția Națională a Medicamentului sunt înregistrate în acest moment zeci de cereri de evaluare a unor medicamente inovative necesare în tratamentul unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depășit și nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate”.
De asemenea, există și medicamente noi deja evaluate de Agenția Medicamentului, cu recomandarea de includere necondiționată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat) dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate, aprobată prin HG nr. 720/2008.
În perioada2014-2015, 165 de pacienți diagnosticați cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adecarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de țesuturi moi) și alte boli cronice ( scleroză multiplă, artritp idiopatică juvenilă) și-au câștigat dreptul la viață dând în judecată statul român, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România.
„Suntem pe ultimul loc în Europa în ce privește accesul la medicamente”, afirmă Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, adăugând că „Cancerul nu se tratează cu promisiuni”.
„Finanțăm sănătatea cu mai puțin decât jumătate decât media Uniunii Europene. Suntem o rușine!”, mai spune Cezar Irimia.