Business report: Preţurile la energia electrică pentru populaţie vor fi plafonate timp de trei ani; Cu cât au crescut subvențiile de la buget pentru partidele politice; Guvernul începe exproprierile pentru noul terminal al Aeroportului Otopeni
Preţurile la energia electrică pentru populaţie vor fi plafonate timp de trei ani. Taxa de pe cifra de afaceri a companiilor din energie va fi de 2%, redusă de la 3%, cât era în varianta iniţială, şi se va aplica și companiilor din domeniul energiei termice, în condiţiile în care vineri dimineaţă PSD şi ALDE ar fi convenit ca producătorii de energie termică şi cei care produc în cogenerare ar fi urmat să fie exceptaţi, potrivit unor surse din ALDE. Ulterior, Vâlcov a revenit şi a spus că taxa „nu se va aplica şi pentru termie”. „Am discutat cu companiile din domeniul energetic înainte de a adopta aceste măsuri”, a spus Vâlcov, potrivit Economica.
Cu cât au crescut subvențiile de la buget pentru partidele politice. În lunile octombrie, noiembrie și decembrie, PSD a primit, în total, 36 milioane lei de la bugetul de stat. Subvențiile de la bugetul de stat s-au mărit din luna septembrie pentru toate partidele. PNL a primit 16 milioane lei în prima lună de toamnă a acestui an, USR 4,7 milioane lei, ALDE aproape 3,5 milioane lei, iar PMP 2,2 milioane lei. În total, numai în luna septembrie subvențiile pentru partidele politice i-au costat pe români 61,7 milioane lei, potrivit G4media.
Guvernul începe exproprierile pentru noul terminal al Aeroportului Otopeni. Principalele lucrări care se vor realiza în zona dintre cele două piste existente includ construirea unui nou terminal de pasageri, capabil să acomodeze traficul de pasageri existent şi prognozat, noi căi de rulare şi platforme pentru aeronave şi infrastructura aeroportuară asociată acestora. Totodată, în zona de est se va dezvolta infrastructură nouă de acces la aeroport, dar şi alte infrastructuri adiacente activităţii aeroportuare. Valoarea totală a acestei investiţii va fi de 4,75 miliarde lei, inclusiv TVA, echivalentul a 1,02 miliarde euro, scrie Adevarul.
Suprataxarea băncilor: cum o folosesc celelalte țări din UE. Taxa pe activele băncilor anunțată de ministrul Orlando Teodorovici, nu este, în alte ţări din UE, o metodă de acoperire a deficitului bugetar, ci instrument de politică economică și de prevenire a riscurilor eventualelor crize. Astfel este şi definită de Fondul Monetar Internațional: „Contribuții de stabilitate financiară” (Financial Stability Contribution – FSC) pentru un eventual suport financiar guvernamental pentru sistemul financiar. „Scopul FSC este de a asigura stabilitatea financiară și a reduce riscul unei eventuale crize”, spune un studiu KPMG, potrivit Curs de guvernare.
Compania care le oferă celor 4.000 de angajați o primă de Crăciun de până la 2.200 de euro, în semn de recunoștință. Cei 4.000 de angajați ai lanțului de restaurante Wagamama, din Marea Britanie, vor împărți un bonus de Crăciun de 4 milioane de lire sterline, după ce lanțul a fost cumpărat de Restaurant Group, pentru 559 milioane de lire sterline. Fiecare angajat va încasa o primă de Crăciun de până la 2.000 de lire( aproximativ 2.200 de euro), a hotărât CEO-ul companiei, Jane Holbrook. Bucătarii-șefi și managerii restaurantelor cu mâncare asiatică vor primi câte 2.000 de lire, în timp ce ospătarii și restul angajaților vor lua 1.000 de lire, scrie The Guardian citat de Digi24.
Țara unde o amendă rutieră poate depăși 2.100 de euro. Dacă v-aţi făcut rezervare la ski în străinătate şi aveţi bagajele gata, nu strică să aruncaţi o privire şi la regulile din ţările în care veţi ajunge. În Austria, de pildă, amenzile pentru depăşirea vitezei legale în zonele cu poluare ridicată sunt peste 2.100 de euro. Şi trebuie plătite obligatoriu în numerar, nu cu cardul. Găsiţi sfaturi utile într-un ghid de călătorie elaborat de Ministerul Afacerilor Externe. Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa sau Marea Britanie sunt câteva dintre ţările preferate de români pentru vacanţă de iarnă, scrie Stirile Protv.