Fenomenul panourilor fotovoltaice: Guvernul ar putea veni cu programe pentru finanțarea kiturilor de stocare
Am discutat și la nivel de Guvern cu privire la noua viziune în ceea ce înseamnă energiile regenerabile, a declarat Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Prosumatorii au investit doar în panouri. Nu avem capacități de stocare. Atunci Statul trebuie să vină cu o serie de programe în care atunci când îți instalezi panouri fotovoltaice să ai un kit prin care să poți să ai și capacitate de stocare proprie astfel încât să nu devii agresiv față de piață când ai surplus”, a spus Câciu, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.
- “Să poți să stochezi și să folosești propria ta producție atunci când nu ai producție care să se facă în viitor”
„La PNRR se adaugă și planul REPowerEU. Am introdus o finanțare de 1,4 mld. Euro. Setarea pe mecanismele din REPowerEU este ca în 2024 cel puțin 40% din această sumă să fie folosită”, a spus el.
- „Aici avem două măsuri importante pentru populație: se referă la eficiența energetică a gospodăriilor și la panouri fotovoltaice și baterii. Vom merge cu măsuri duale”
Ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) despre situația privind prosumatorii arată că ritmul racordărilor la rețelele de distribuție este tot mai mare de la lună la lună. Practic, în luna iulie, s-a ajuns la un ritm mediu de 236 racordări zilnice, după ce cu o jumătate de an în urmă erau sub 150. Mai mult, în luna iulie a fost depășit pragul de 1.000 MW putere instalată în panouri fotovoltaice pe case.