Sari direct la conținut

Ironiile lui Eduard Hellvig la adresa lui Marcel Ciolacu: „Încântat de preocupările carteziene ale vorbitorului”

HotNews.ro
Eduard Hellvig , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Eduard Hellvig , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Fostul șef al SRI Eduard Hellvig îl ironizează pe Marcel Ciolacu, după ce premierul a susținut că este nevoie de o „România ordonată”. „România ordonată, fără să fie și coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut… dezordonat”, a reacționat Hellvig.

Mesajul a fost postat de fostul șef al SRI pe platforma X (Twitter), fără ca Hellvig să îl numească însă pe Ciolacu.

Hellvig spune că, „fără să fie și coordonată, o „Românie ordonată” riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut dezordonat, precum niște covrigi fără o sârmă unificatoare”:

  • „Am auzit ieri pe cineva vorbind despre “România ordonată”. Încântat de preocupările carteziene ale vorbitorului, o imagine mi-a apărut brusc în fața ochilor: România ordonată, înălțându-se ca o rachetă la căpătâiul unei abscise plate și cuminți, uitate probabil din prea mult avânt.
  • Problema politică este că fără abscisă (zisă și coordonată), nu se prea poate.
  • România ordonată nu poate produce puncte în spațiu fără o Românie coordonată. Sau, dacă le produce, vor tâșni doar din arbitrariul cuiva. România are nevoie de echilibru, de axe puternice care să îi definească un loc solid în spațiu.
  • România ordonată, fără să fie și coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut… dezordonat. Precum niște covrigi fără o sârmă unificatoare”.

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat marți, la România TV, atacurile din spațiul public vizând măsurile anunțate de guvern, Ciolacu susținând că şi le asumă întrucât „avem nevoie de o Românie ordonată”.

  • „Toate atacurile, când vrei să faci o reformă sau vii cu o modificare, se fac intenţionat. (…) Aşa s-a guvernat: prin ură, prin minciună şi arătând frica mereu. Oameni buni, nu vreau să guvernez arătând ură şi frică. Nu mi-e frică decât de Dumnezeu. Am zis că-mi asum reformele şi sistemul bugetar, o să-mi asum. Am nevoie şi de instrumente, am nevoie de statul român să se implice şi să ordoneze anumite lucruri, după 32 de ani. (…) Avem nevoie de o Românie ordonată, de o Românie unde să ştie fiecare ce are de făcut, să ştim exact impactele, fiindcă vezi din cifre.
  • Trebuie să-ţi dai seama după execuţie, după o lună-două, ce se întâmplă la ANAF, ce se întâmplă la vamă, ce se întâmplă la marii contribuabili, ce se întâmplă la Casa de Sănătate. Păi dacă n-ai instrumentele, cum să guvernezi? Nu vedeţi câtă manipulare este în acest moment şi pe social media?”, a susținut Ciolacu la România TV.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că fostul șef al SRI Eduard Hellvig ar fi avut discuții cu oameni din PNL pentru a intra în competiția pentru Parlamentul European, primul pe listă. Potrivit surselor HotNews.ro, Hellvig ar fi cerut să i se dea mână liberă și să-și formeze echipa cu care va candida la alegerile pentru Parlamentul European.

Potrivit surselor HotNews.ro intrarea în competiția pentru Parlamentul European face parte dintr-un plan mai elaborat care ar avea ca scop să-l propulseze pe fostul șef al SRI în funcția de candidat PNL la prezidențiale.

Eduard Hellvig a anunţat în 3 iulie că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, spunând atunci că „pietrificarea în funcţie nu este bună”. Mandatul lui Eduard Hellving s-ar fi încheiat, potrivit cutumei, odată cu mandatul președintelui Klaus Iohannis.

Eduard Hellvig a fost numit director al SRI în 2015, fiind un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis, alături de care a stat în campania prezidentială din 2014.

Hellvig a fost extrem de apropiat și de fostul președinte al PNL Crin Antonescu, fiindu-i chiar consilier personal, iar înainte a fost membru al PC. Hellvig a lucrat intr-o firmă a lui Dan Mihalache. Hellvig a fost europarlamentar din 2013, precedenta funcție fiind cea de ministru al Dezvoltării în Guvernul USL. El a demisionat însa la scurt timp dupa numirea în functie, după ce ANI a comunicat public ca liderul ar fi fost în conflict de interese.

Demisia Lui Eduard Hellvig a venit în contextul în care în 2024 în România vor avea loc alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Mandatul lui Eduard Hellving s-ar fi încheiat, potrivit cutumei, odată cu mandatul președintelui Klaus Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro