Sari direct la conținut

​DOCUMENT EXCLUSIV Parteneriatele civile se încheie în fața notarului / Partenerii de același sex nu pot adopta copii, împreună sau separat / Textul integral al proiectului de lege privind parteneriatul civil (variantă de lucru)

HotNews.ro
Marsul Diversitatii, Foto: USER UPLOADED
Marsul Diversitatii, Foto: USER UPLOADED

Parteneriatele civile se vor încheia în fața notarului public, iar adopțiile, împreună sau separat, de către parteneri de același sex, sunt interzise, potrivit versiunii de lucru a proiectului de lege privind parteneriatul civil, document obținut de HotNews.ro.Draftul actului normativ, elaborat pornind de la un proiect lansat de CNCD, va fi discutat de către parlamentari începând de săptămâna viitoare.

Parteneriatele civile pot fi încheiate între persoane de același sex, dar și de către persoane de sex diferit.

Reglementările propuse vin ca urmare a deciziei Curții Constituționale în cazul Coman-Hamilton, care practic obligă legiuitorul să ofere recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor persoanelor de același sex care formează un cuplu. CCR a decis că „un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual”, se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că „persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.

De asemenea, în cazul persoanelor de sex diferit care nu optează pentru căsătorie se acoperă sfera reglementării drepturilor patrimoniale.

Totodată se propune o soluție în cazul căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în străinătate. Mai exact, potrivit proiectului de lege, acestea beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

Consultă aici textul integral al draftului de proiect de lege privind parteneriatul civil

Esențial:

1. Parteneriatul civil se încheie în fața notarului public și este este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării vieții lor comune ca viață de familie prin înregistrarea la Registrul de stare civilă.

2. Parteneriatul civil poate fi încheiat cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

– partenerii au împlinit vârsta de 18 ani;

– cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an;

– nici unul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil;

– partenerii nu sunt rude în linie dreaptă, nici în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

3. Fiecare partener îşi păstrează numele avut înaintea încheierii parteneriatului civil.

4 Convenția referitoare la regimul comun al bunurilor este înscrisul încheiat în formă autentică în fața notarului public, cu consimțământul liber al celor doi parteneri, care poate fi realizat în orice moment al parteneriatului civil. În lipsa unei convenții care stabilește regimul comun al bunurilor, respectiv al bunurilor proprii, fiecare dintre parteneri este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea parteneriatului civil, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

5. Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.

6. Partenerii din parteneriatul civil între persoane de același sex nu au dreptul la adopție, împreună sau separat.

7. În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii, respectiv autoritatea părintească cu privire la copiii născuţi în timpul parteneriatului civil.

8. Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoașterea statutului lor pe teritoriul României și de aceleași drepturi și obligații ca și cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România.Căsătoriile între persoanele de același sex legal încheiate pe teritoriul altor state beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro