Grupul de firme condus de Gruia Stoica anunță că a finalizat lucrările pentru eliberarea căii ferate în zona viaductului de la Cârcea. Costurile au fost de un milion de euro
Grupul Grampet, condus de omul de afaceri Gruia Stoica, anunță finalizarea lucrărilor de ridicare a materialului rulant deraiat în incidentul produs în august, în Dolj. Bugetul alocat pentru închirierea echipamentelor necesare și intervenția la fața locului a ajuns la aproximativ un milion de euro, spune Grampet, într-un comunciat de presă. Pe 12 august. lângă Craiova, a deraiat un tren de marfă al operatorului privat GFR, după ce mecanicul de locomotivă a depășit semnalul de circulație aflat pe culoarea roșie şi a intrat pe firul închis pentru lucrări.
Pentru a ridica vagoanele rămase suspendate pe pod, Grupul Grampet a contractat compania DEME Macarale, care a adus la locul intervenției o macara de 600 de tone transportată pe cale rutieră, cu ajutorul a 12 camioane.
Condiţiile dificile de la faţa locului au necesitat lucrări de stabilizare a terenului și construirea unei platforme care să permită instalarea macaralei și ridicarea vagoanelor în condiţii sigure pentru infrastructura feroviară din zonă şi pentru echipele de intervenţie, spune grupul Grampet.
„Regretăm și ne cerem scuze pentru dificultățile cu care s-au confruntat pasagerii și operatorii de transport feroviar, în urma acestui incident”, spune Gruia Stoica.
Grupul Grampet mai spune că s-a implicat în eforturile pentru depoluarea zonei, fiind aplicate peste 10 tone de material absorbant.
CFR Infrastructură a anunțat că marți seara s-a reluat circulația pe firul II al viaductului de la Cârcea, iar trenurile nu vor mai ocoli pe la Piatra Olt, însă în zona se va circula cu viteză foarte mică. Nu se știe cât va dura până când se va putea circula și pe firul I.
Grupul Grampet, din care cea mai cunoscută companie este GFR, are 7.100 de angajați.
Gruia Stoica este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri locali, fiind supranumit „regele vagoanelor”. În 2011 era plasat de revista Forbes în Top 10 „Cei mai bogați români”, iar în martie 2015 a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia.
Sentința definitivă a fost de doi ani și jumătate cu suspendare, dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în februarie 2016.
În aprilie 2018 a contestat la ÎCCJ, această măsură, invocând faptul că nu îşi mai poate administra afacerile din lipsa de încredere şi că a stat în arest preventiv peste un an.