Tratamentul a 200 de copii români dependenți de insulină, gestionat cu ajutorul inteligenţei artificiale
200 de copii dependenţi de insulină din Bucureşti şi 28 de judeţe vor beneficia de monitorizare şi tratament prin intermediul unei aplicaţii care foloseşte inteligenţa artificială şi algoritmi, relatează Agerpres. Noua aplicaţie este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România şi face parte dintr-un sistem de telemedicină unic în ţară, care permite renunţarea la testele zilnice prin înţepătură, necesare pentru determinarea glicemiei.
Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmări optimizarea aplicaţiei. Noul sistem este dezvoltat în cadrul primului Centru de telemedicină în diabetul pediatric din România.
Proiectul care include dezvoltarea aplicaţiei a primit o finanţare din partea Fundaţiei Vodafone România în valoare de 414.000 de lei.
Integrarea Inteligenţei Artificiale în tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica şi va creşte performanţa procesului de calculare şi ajustare a dozelor de insulină pentru fiecare pacient, proces continuu ce presupune, pe lângă durere fizică, includerea unei cantităţi foarte mari de date. În prezent, colectarea şi analizarea acestor date revine copiilor aflaţi sub tratament, respectiv părinţilor lor.
Noua aplicaţie a fost lansată printr-un proiect al Asociaţiei Sprijin pentru Diabet.
Preşedintele Asociaţiei Sprijin pentru Diabet, dr. Mihaela Vlăiculescu, a declarat că speră ca rezultatele obţinute să contribuie la aplicarea pe scară cât mai largă a acestui sistem de monitorizare şi tratament, care să aducă îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cât mai mulţi pacienţi din întreaga ţară.