Sari direct la conținut

Rețele de socializare au efecte adverse asupra maturizării emoționale și mentale a copiilor, susține cercetătoarea în neuroștiințe Susan Greenfield într-un studiu aspru criticat de profesori de neuropsihologie de la Oxford

HotNews.ro
Rețele de socializare au efecte adverse asupra maturizării emoționale și mentale a copiilor, susține cercetătoarea în neuroștiințe Susan Greenfield într-un studiu aspru criticat de profesori de neuropsihologie de la Oxford

Fost director al Instituției Regale a Marii Britanii, baroneasa Susan Greenfield susține că rețelele sociale și jocurile video au lipsit copiii de capacitatea de a comunica și de a gândi în mod autonom. ,,Predicția mea este că oamenii vor râmâne blocați la 3 ani: emoțional, în ceea ce privește asumarea de riscuri, abilități sociale reduse, un simț al identității scăzut și capacitate de atenție foarte mică”, a declarat aceasta pentru The Daily Telegraph.

Greenfield și-a sprijinit afirmațiile citând un studiu din 2014 realizat de psihologi de la Universitățile Virginia și Harvard. Descoperirea făcută în urma studiului a fost că studenții intervievați au preferat să-și administreze șocuri electrice ușoare pentru a evita scenariul în care ar fi rămas singuri 10 minute pentru a se gândi, fără niciun fel de distrageri. Cercetătoarea britanică a analizat acest studiu și a ajuns la concluzia că o interpretare corectă a datelor ne arată că oamenii au nevoie de ,,stimulare constantă din partea mediului din care fac parte”. În cartea sa, Mind Change, Greenfield explorează modul în care copii care folosesc rețele de socializare și tablete digitale sunt predispuși la depresie și au o stimă de sine scăzută, deși devin tot mai narcisiști, relatează Independent.

Greenfield a făcut obiectul unei controverse în 2011, când mai mulți cercetători de la Oxford au criticat metodologia folosită în studiile acesteia. Controversa a apărut după ce Susan Greenfield a afirmat că există o corelație între folosirea tot mai frecventă a internetului și rata crescută de autism în rândul copiilor, informează The Guardian.

Dorothy Bishop, profesor de neuropsihologie la Oxford, a publicat atunci o scrisoare deschisă în care mărturisește că, deși a admirat-o pe Greenfield, studiile publicate în ultimii ani și declarațiile publice ale acesteia s-au îndepărtat tot mai mult de etica academică și de norma științifică.

,,Speculațiile tale au intrat pe teritoriul meu și începe să fie iritant. Menționezi creșterea nivelului de autism ca dovadă pentru îngrijorarea ta în legătură cu impactul internetului asupra creierului copiilor… Poate nu realizezi la cât de mult gunoi ilogic și speculații nefondate sunt expuși părinții acestor copii. De-a lungul anilor li s-a spus că problemele copiilor sunt cauzate de un stil rece de interacțiune, de probleme dentare, diete nesănătoase, consum de alcool în timpul sarcinei- lista este interminabilă”, a scris Bishop în scrisoarea adresată Susanei Greenfied, raportează The Guardian.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro