Sari direct la conținut

​VIDEOREPORTAJ Timp, nervi și bani pierduți pentru a depune Declarația Unică: Nu înțeleg! Avem o țară performantă în IT și un sistem la pământ!

HotNews.ro
Coada la Xerox-ul de langa ANAF, Foto: Hotnews
Coada la Xerox-ul de langa ANAF, Foto: Hotnews

​​Zeci de persoane au stat marți la coadă la Xerox-ul de lângă Administrația Fiscală a Sectorului 1 pentru a cumpăra cu 4,2 lei formularul Declarației Unice, în ultima zi de depunere a acestui document, în condițiile în care la ANAF nu puteau obține acest formular. După ce depuneau declarația și își plăteau dările către stat erau direcționați să își valideze calitatea de asigurat la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, situată alături. Culmea este că și dacă ai depus online Declarația Unică te poți trezi neasigurat. Este cazul unei avocate din București care s-a trezit neasigurată la medicul de familie, deși își plătise asigurările și depusese online Declarația Unică.

  • UPDATE (marți, 7 august) ANAF a precizat pentru HotNews.ro că ‘în anul 2018, persoanele fizice care realizează venituri din categoria celor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) din legea nr. 227/2015 (..) au calitatea de asigurat (..) până la data termenului de depunere a declarației.’ Fiscul mai spune că în urma modificărilor aduse OUG nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost elaborat un proiect de Ordin comun al președintelui ANAF și președintelui CNAS pentru aprobarea procedurii privind structura informațiilor și periodicitatea transmiterii acestora între cele instituții, proiect care este publicat pe site-ul Fiscului și despre care HotNews.ro a scris deja. (vezi atașat răspunsul integral al ANAF)

Timp, nervi și bani pierduți! Așa s-ar rezuma pe scurt experiența a zeci de persoane care stăteau marți la cozi în Băneasa la Administrația Fiscală a Sectorului 1, pentru a-și depune Declarația unică, în ultima zi în care contribuabilii persoane fizice mai puteau depune acest formular pentru a nu fi sancționat ulterior cu amenzi între 50 și 500 de lei.

Paznicul instituției direcționa oamenii către un Xerox de lângă clădire, de unde să-și cumpere formularul Declarației Unice, imposibil de găsit azi în sediul ANAF, ori către biroul special pentru crearea datelor de acces în Spațiul Privat Virtual, serviciu care teoretic ar trebui să-ți permită depunerea online a Declarației Unice.

Teoretic, pentru că în practică nu toți au norocul de a reuși să se descurce. Este cazul unei doamne, contabil de profesie, care a povestit cum deși a obținut datele de acces în sistem, venise astăzi să reclame angajaților ANAF că nu poate să se autentifice în sistem deoarece userul și parola nu îi sunt recunoscute.

VIDEO Probleme cu datele de acces în Spațiul Privat Virtual:

O altă familie de români stabilită în străinătate a venit în țară pentru plata asigurărilor de sănătate. Soțul a acceptat să povestească pentru HotNews.ro cum este plimbat practic de la Ana la Caiafa, între Casa de Asigurări de Sănătate și ANAF pentru plata acestor asigurări și validarea ulterioară a acestor plăți la Casa de Asigurări pentru a nu risca să nu apară ca neasigurat.

VIDEO Român stabilit în străinătate, venit să-și plătească la Fisc asigurările de sănătate: Nu înțeleg! Avem o țară performantă în IT și un sistem la pământ

  • „Întâi am fost la Casa de Asigurări de Sănătate și mi s-a spus că trebuie să vin la ANAF să plătesc și de aici o întreagă tevatură. Și nu înțeleg. Avem o țară performantă în IT, cu oameni foarte buni în IT și un sistem care este la pământ. Acum trebuie să mă întorc la Casa de Asigurări să depun dovada că am plătit. Ea va intra în sistem și nu știu peste cât timp va apărea că am plătit.”, spune acesta.

O mamă venită să depună declarația unică pentru copiii săi plecați să studieze în Olanda: Nu înțeleg de ce firmele de Xerox trebuie să comercializeze aceste foi când ele ar trebui să fie disponibile la ghișeele ANAF!

Puțini sunt cei care stau nervoși la rând și acceptă să vorbească cu un jurnalist ori să fie filmați. Cu mențiunea că nu vrea să fie filmată, o doamnă acceptă să povestească de ce stă la coadă la Xerox.

  • Stau la coadă să cumpăr formularele de declarație unică pentru fiul și fiica mea că nu realizează venituri în România. Amândoi sunt studenți la zi în Olanda. Au împlinit 18 ani. Nu mai sunt asigurați și ca să poată beneficia de servicii medicale au nevoie de cardul de sănătate. Online nu am încercat să depun declarațiile unice. Mi s-a spus să iau declarația unică de aici de la Xerox, plătesc 4,20 lei pentru una, o completez, anexez copie după buletinele lor și apoi înțeleg că trebuie să depun undeva la Casa de Sănătate aceste formulare. Trebuie să le validez alături la Casa de Sănătate. 4,2 lei mi se pare foarte mult, aproape 1 euro. Nu înțeleg de ce firmele de Xerox trebuie să comercializeze aceste foi, când ele pot fi disponibile la Ghișee, la ANAF, dar nu sunt. Toată lumea este trimisă aici la Xerox.”, a declarat aceasta.
  • Angajații Xerox-ului: Suntem o societate privată, nu avem treabă cu ANAF-ul. Ca să existăm, noi trebuie să scoatem profit

Întrebați de HotNews.ro dacă nu li se pare mare prețul de 4,2 lei pentru formularul Declarației Unice, una dintre angajatele Xerox-ului a declarat:

  • Astea sunt prețurile. Noi suntem o societate privată, nu avem treabă cu ANAf-ul. Este logic că, noi ca să existăm, trebuie să scoatem profit. Altfel plecăm acasă.”

Mărturia unei avocate: Cu asigurările plătite și cu declarația unică depusă online și totuși neasigurată!

Aceste situații nu sunt singulare și problema este mult mai mare. Am mers să ne convingem personal de problemele de comunicare a datelor între sistemele IT ale ANAF și ale CNAS după ce săptămâna trecută o avocată ne-a relatat că a fost nevoită să parcurgă aceeași procedură, în pofida faptului că avea asigurările plătite și își depusese online declarația unică prin Spațiul Privat Virtual.

  • „Sunt avocat de 19 ani în Baroul București. În calitate de liber profesionist, respectiv avocat, plătesc asigurări de sănătate prin intermediul ANAF și sunt un contributor corect în sensul că mereu mi-am plătit înainte de scadență asigurările de sănătate, inclusiv anul acesta.
  • Recent m-am dus la medicul de familie pentru a-mi lua un bilet de trimitere, seara acasă m-am verificat și eram asigurată, când am ajuns la medic eram neasigurată, deși plătisem cu o zi înainte inclusiv luna iunie CASS-ul. Prin efectul legii, teoretic suntem asigurați până la sfârșitul lunii iulie indiferent de plată. Văzând că nu pot să obțin biletul de trimitere m-am dus la ANAF să aflu care este situația pentru că, anul trecut sau acum doi ani, am mai avut o astfel de problemă și acolo mi s-a spus că plățile nu erau prelucrate de compartimentul IT pentru a putea fi văzute și de CASMB.
  • Conducerea ANAF Sector 4 m-a verificat în baza de date, a văzut că am plățile făcute și că din punctul de vedere al ANAF nu e nicio problemă. I-a contactat pe cei din CASMB, iar de acolo i-au comunicat că, de anul acesta, liber profesioniștii, în special avocații, pentru a fi putea fi asigurați sau reasigurați în sistemul informatic al CNAS trebuie ca, după ce depun declarația unică la ANAF și este validată de Fisc, să meargă cu ea în format print și la CASMB pentru a fi validată și acolo. Altfel vor avea surpriza să se trezească neasigurați când le este lumea mai dragă.
  • Nu am mai avut timp să ma duc la CASMB în ziua respectivă. După câteva zile am printat declarația unică pe care am depus-o online pe Spațiul Privat Virtual și m-am dus la CASMB în Băneasa, mi-a fost validată și mi-a fost dat un înscris din care rezultă că sunt asigurată. Doamna de la ghișeu mi-a spus că într-adevăr toți liber profesioniștii, în special avocații, vor trebui să facă din acest an acest pas. Din discuțiile purtate pe Facebook cu alți avocați înțeleg că și în alte localități ar fi aceeași procedură și că au mai fost colegi care au trebuit să-și valideze declarația unică la Casa de Asigurări. Foarte mulți colegi de-ai mei avocați se plâng că figurează ca neasigurați. a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

ANAF și CNAS nu recunosc oficial că ar exista această problemă, dar vor să implementeze un protocol pentru ca datele să fie transmise zilnic între cele două sisteme IT

Coada la Fisc

Coada la Fisc

Foto: Hotnews

HotNews.ro a solicitat puncte de vedere atât de la ANAF cât și de la CNAS pentru a afla dacă problema semnalată de avocată este una reală și generalizată și la alte categorii de liber profesioniști.

ANAF nu a răspuns până la redactarea acestui articol. De cealaltă parte, CNAS a furnizat un răspuns tehnic (vezi documentul atașat), din care rezultă că, „în condițiile în care termenul de depunere a declarației unice a fost prorogat până la data de 31 iulie 2018, pentru acest an, toate persoanele care aveau calitatea de asigurat la data de 31.12.2017, beneficiază de calitatea de asigurat şi la pachetul de servicii de bază până la data de 31 iulie 2018.”

Culmea este că deși nu a furnizat niciun răspuns oficial față de această problemă în care s-ar afla avocații, ANAF a scos în dezbatere publică în data de 26 iulie 2018 un Proiect de ordin pentru aprobarea unei proceduri privind structura informațiilor și periodicitatea transmiterii acestora între ANAF şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În proiect se precizează că „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală transmite centralizat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate informaţiile prevăzute la pct. 1, începând cu anul 2018, după cum urmează:

a) zilnic, se transmit informaţiile referitoare la persoanelor înregistrate în formularul D112;

b) pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2018– până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, informaţiile referitoare la persoanele fizicecare realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) şi cele prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, care au depus declaraţiile fiscale (D604/Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – în continuare denumită Declarație unică și D 605/ Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri), se transmit în termen de 10 zile;

c) după intrarea în vigoare a prezentului ordin, informaţiile referitoare la persoanele care au depus declaraţiile fiscale (Declarație unică), se vor transmite zilnic. (etc..)”.

  • Pentru mai multe detalii consultați proiectul ANAF atașat acestui articol.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro