Sari direct la conținut

​VIDEO Cum arată camionul militar pe care nemții de la Rheinmetall vor să-l asambleze în România pentru Armată

HotNews.ro
Camion militar Rhienmetall din seria HX, Foto: Rheinmetall
Camion militar Rhienmetall din seria HX, Foto: Rheinmetall

Armata Română vrea să cumpere circa 3.300 de camioane în diferite configurații și estimează un contract cadru de circa 750 de milioane de euro pentru următorii șapte ani. Primii care se anunță la licitație sunt nemții de la Rheinmetall care derulează deja în prezent un joint-venture cu Uzina Automecanică Moreni pentru realizarea transportorului românesc Agilis 8×8. Rheinmetall vrea să intre în licitație cu camioanele militare gama HX și camioanele comerciale militarizate TG. Pentru acest contract, nemții caută colaborări cu furnizori locali din România și propun asamblarea modelelor în țară: modele grele, militare la Moreni, folosindu-se de o parte din infrastructura programului Agilis, iar camioanele militarizate prin compania MHS Truck&Bus, reprezentantul MAN în România și importator al Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV).

Ministerul Apărării tocmai a lansat o licitație uriașă de dotare a Armatei cu camioane în diferite configurații – Un contract cadru pe șapte ani pentru circa 3.300 de camioane și remorci cu o valoare estimată la circa 750 de milioane de euro. Camioanele pe care le cere Armata vin în diferse configurații – 4×4, 6×6 sau 8×8 – în variante militare, cu protecție a cabinei (blindaj), sau variante mai light, camioane comerciale în variantă militarizată.

VIDEO – camionul militar pe care nemții de la Rheinmetall vor să-l asambleze în România pentru Armată

Rheinmetall – compania germană din domeniul apărării care are deja înființata împreună cu Ministerul economiei firma de tip-joint venture Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) prin care va dezvolta și produce la Uzina Moreni transportorul blindat amfibiu 8×8 Agilis – anunță că e interesată de licitația camioanelor și a demarat deja întâlniri cu companii din țară și furnizori locali.

Pentru camioanele militare – vehicule grele, specializate, cu protecție sporită – Rheinmetal propune seria de modele HX, iar pentru modelele comerciale militareizate seria de modele TG.

La București, Rheinmetall a adus un camion militar din seria HX 6×6 care va intra în dotarea armatei germane.

„Camionul HX e parte din din propunerea noastră pentru Armata Română. Ce avem aici e configurația pentru armata germană din cadrul programului UTF. Armata Germanie tocmai a semnat un contract cu noi pentru două mii de camioane. Având în vedere cerințele Armatei Române, compatibilitățile cu alte forțe NATO este esențială. Camionul de aici e folosit de mai multe armare NATO și ar fi pentru Armata Română o paltformă perfectă nu doar în țară, cât și în teatrele de operații”, a declarat pentru HotNews.ro, Dominik von Wolff Matternich, director de vânzări în cadrul Rheinmetall România.

Camion militar Rheinmetal din seria HX:

„Camionul HX este un camion pur militar. A fost inițial conceput pentru ca armata Germaniei să poată acompania tancul Leopard în teren. Are capacități off-road unice și are posibilitatea de a integra o cabină protejată. Un element pe care îl subliniem este că echipajele vehiculelor logistice în teatrele de operații merita aceeași protecție ca în vehiculele de luptă”, a mai spus oficialul Rheinmetall.

Asamblarea acestui camiion în România ar urma să fie realizată la Moreni, dacă firma germană căștigă licitația lansată de MApN, și va folosi o parte din infrastructura care deja va fi pusă pe picioare pentru programul Agilis 8×8.

„Multe cerințe pentru unelte și echipamente sunt similare – pentru camioane e clar mai puțin complex față de transportoare, dar putem folosi infrastructura pentru ambele programe”, a explicat von Wolff Matternich.

Dincolo de asamblarea componentelor camioanelor, nemții de la Rheinmetall caută șă implice și firme din România și furnizori locali în etapa de producție.

„În faza de producție ne uităm la asamblare locală și integrarea unor furnizori locali. Am identificat un potențial uriaș aici în România. Furnizori locali pentru tot felul de elemente, suprastructuri, generatoare, sisteme de răcire și altele. În același timp căutăm furnizori care să ne ajute și în alte programe din alte țări. Alt element, pe care să nu-l uităm, este durata de viață a vehiculelor. Acestea vor fi în uz probabil 20-25 de ani și e important să ai o bază de parteneri locali care pot ajuta cu mentenanța”, a detaliat reprezentantul Rheinmetall.

Camion militarizat din seria TG:

Potrivit Rheinmetall, integrarea locală a asamblării vehiculelor va fi făcută în două locuri, la Uzina din Moreni și în altă parte din țară prin MHX Truck&Bus, importatorul Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) în România.

„Trebuie să ne uităm la împărțirea flotei de camioane. Integrarea mai laborioasă a camioanelor militare va fi făcută la Moreni. Pentru camioanele militarizate lucrările vor fi mai puțin complexe, dar în număr mai mare, și aici vom lucra împreună cu MHS”, a declarat von Wolff Matternich.

Pe lângă licitația pentru camioane, nemții de la Rheinmetall caută să realizeze local și camioanele specializate pentru sistemele Patriot și HIMARS pe care România le-a achiziționat. Despre acest plan HotNews.ro a scris încă de anul trecut.

„Discutăm și de realizarea de camioane pentru programele Patriot sau HIMARS. Suntem în discuție permanentă cu companiile americane pentru a ne asigura că vor folosi aceleași camioane care ar putea fi folosite de Armata Română”, a detaliat reprezentantul Rheinmetall.

Conform calculelor companiei, pentru sistemele Patriot și HIMARS ar fi un necesar de 174 de camioane.

Portofoliul de camioane Rheinmetall:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro