Spitalul Municipal din Timișoara va avea în anul 2021 o nouă maternitate, prevăzută şi cu un compartiment de fertilizare in vitro
Primăria din Timișoara a semnat, vineri, contractul pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în vederea construirii unei noi maternităţi, care va avea şi compartiment de fertilizare in vitro, clădirea urmând să fie gata în anul 2021, a declarat managerul Spitalului Municipal Timişoara, dr. Olimpia Oprea, citată de Agerpres.
Actuala maternitate funcţionează într-o clădire pentru care primăria plăteşte o rată lunară de 5.100 de euro, iar noul imobil va avea şase etaje, 236 de paturi, din care 150 pentru secţia de obstretică-ginecologie, 70 pentru neonatologie şi 16 paturi pentru secţie de terapie intensivă.
„Suntem cea mai mare maternitate din această regiune şi primim paciente din tot acest spaţiu. (…) Vor fi amenajate şi laboratoare de analiză, de imagistică, dar şi de fertilizare in vitro. Noi avem şi echipamentele şi specialiştii pentru fertilizarea in vitro, dar nu avem spaţiul corespunzător pentru a practica această tehnică”, a declarat Olimpia Oprea, într-o conferinţă de presă.
În secţiile de obstretică-ginecologie sunt prevăzute saloane cu zece, respectiv două paturi şi baie proprie.
Noua clădire va avea şi corp de bucătărie şi de spălătorie, care vor deservi toate secţiile Spitalului Municipal, reducându-se astfel la jumătate costurile pentru aceste servicii, iar în actuala clădire, veche de peste 100 de ani, se vor amenaja spaţii pentru paliaţie şi recuperare. Dotarea cu aparatură medicală a maternităţii va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii.
Costurile totale vor fi cunoscute după terminarea studiului de fezabilitate şi a licitaţiei, întreaga investiţie pornind cu bani de la bugetul local.
„Dacă pe parcurs vom putea identifica modalităţi de a trece finanţarea pe fonduri europene sau din alte surse, o vom face, iar dacă nu, vom rămâne pe costurile bugetului local”, a precizat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.