Business report: Costul muncii: cea mai abruptă și mai mare creștere din UE. Și concentrată cel mai mult spre sectorul non-business; Legea offshore, amânată pentru sesiunea parlamentară extraordinară; 316 bănci străine intenţionează să furnizeze servicii pe teritoriul României. Capitalul autohton a crescut ca pondere în sistemul bancar
Costul muncii: cea mai abruptă și mai mare creștere din UE. Și concentrată cel mai mult spre sectorul non-business România a înregistrat în primul trimestru din 2018 cea mai mare creştere a costului muncii dintre toate statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o majorare situată la nivelul de 12,7% şi concentrată pe sectorul non-business, ţara noastră a devansat Letonia (+11,2%) şi Ungaria (+10,3%). De reţinut şi de luat aminte, nivelul de alarmă specificat în cerinţele tabloului de bord macroeconomic al Uniunii Europene, care semnalizează dezechilibre importante la nivelul economiilor naţionale, este de 12% şi suntem singurii care l-am depăşit, scrie Curs de Guvernare.
Legea offshore, amânată pentru sesiunea parlamentară extraordinară Actul normativ care va reglementa tot ceea ce ține de extracția gazelor din Marea Neagră va putea fi adoptată doar în sesiunea extraordinară parlamentară din iulie, pentru că nu are încă raportul Comisiei de Industrii și Servicii. Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a amânat, încă o dată, depunerea raportului referitor la Legea offshore, astfel că proiectul de act normativ nu a putut intra la dezbaterea din plen până la finalul actualei sesiuni parlamentare. Legea offshore este premisa începerii exploatării rezervelor de gaze de circa 200 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră, pentru că stabileşte regimul administrativ, fiscal şi, în general, stabileşte anumite costuri fixe ale companiilor, care pot asfel să îşi realizeze calculele de rentabilitate ale proiectului, relatează Capital.
316 bănci străine intenţionează să furnizeze servicii pe teritoriul României. Capitalul autohton a crescut ca pondere în sistemul bancar Structura sistemului bancar din România a devenit din ce în ce mai dinamică. Pe parcursul lui 2017, 856 de instituţii au notificat BNR că vor să ofere servicii directe pe teritoriul României. 316 dintre acestea sunt bănci. De asemenea, ponderea băncilor cu capital majoritar autohton în total sistem bancar a crescut la 29,4%. Majorarea se datorează schimbării acţionariatului Băncii Transilvania. O altă modificare structurală s-a produs pe fondul schimbărilor consemnate în situația acționariatului Băncii Transilvania care au implicat încadrarea acesteia, în luna decembrie 2017, în categoria instituțiilor de credit cu capital majoritar privat românesc, precizează Economica.
CFR Marfă se pregătește de insolvență. Ministrul Transporturilor recunoaște situația dificilă a companiei Compania feroviară deținută de statul român CFR Marfă, care în urmă cu 10 ani valora aproape un miliard de euro, conform estimărilor autorităților de la acea vreme, se află acum la un pas de insolvență. O recunoaşte însuşi actualul ministru al Transporturilor, care, într-un interviu acordat Agerpres, a menţionat că în situaţia în care se va ajunge la insolvenţă îşi doreşte ca partenerii companiei să fie cât mai puţini afectaţi, mai ales CFR SA, care are de primit peste 100 de milioane de euro, de la CFR Marfă. Capital a tras mai multe semnale de alarmă referitoare la situaţia dezastruoasă în care a ajuns compania de stat. De exemplu, în februaria 2018, scriam că redresarea financiară a operatorului naţional de transport feroviar de marfă e tot mai îndepărtată. Anul trecut, compania a acumulat noi pierderi, iar investigaţia Comisiei Europene este o adevărată sabie a lui Damocles pentru CFR Marfă, arată Capital.
Deficitul la 5 luni – de trei ori mai mare decât anul trecut: Cum, cât, de ce? Bugetul general consolidat a încheiat primele cinci luni din 2018 cu un deficit de -0,88% din PIB estimat pentru anul în curs, valoare de peste trei ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent (-0,27% din PIB la finele lunii mai 2017). În termeni nominali, este vorba despre ceva mai mult de opt miliarde de lei la un PIB de circa 930 miliarde lei. De fapt, dacă ne uităm la evoluţia comparativă a deficitului pe primele cinci luni din 2017 şi 2018, se poate observa o singură sincopă majoră, în luna februarie 2018. În rest , nu există diferenţe semnificative în execuţie, ba chiar luna mai 2018 a arătat mai bine decât luna mai 2017 (-0,27% din PIB faţă de -0,44% din PIB). Problema este că ecartul, apărut clar localizat în a doua lună a anului, nu a fost recuperat iar şansele scad îngrijorător, mai ales că de la 1 iulie vom trece la majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie, informează Curs de Guvernare.
Romgaz investește 1,6 miliarde lei în 2018 Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, are un program de investiții de 1,6 miliarde de lei în 2018, din care a realizat, până în prezent, 26%. Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, are un program de investiții de 1,6 miliarde de lei în 2018, din care a realizat, până în prezent, 26%. Romgaz a casat anul trecut 29 sonde din totalul de 3.211 sonde productive şi vrea să aloce în viitor 80% din capitalul de investiţii pentru dezvoltarea capacităţii de explorare şi producţie. Sondele casate reprezintă zone de explorare inactive. Romgaz deţine un număr de 4.659 sonde, acestea fiind considerate mijloace fixe, din care 3.211 sonde sunt cu potenţial productiv, iar 1.448 sunt sonde inactive, scrie România Liberă.
Magazinele cu cei mai productivi salariaţi: generează într-o lună peste 100.000 de lei pentru companiile lor Plătiţi în mare parte cu sume apropiate de salariul minim pe economie, angajaţii din retailul alimentar generează bani serioşi pentru angajatorii lor. Cei mai productivi salariaţi îi are retailerul german Lidl care generează în medie, într-o lună, afaceri de peste 100.000 de lei. Într-un an în care retailerii alimentari au continuat să ducă o luptă aprigă pentru a-şi păstra angajaţii din magazine, au majorat salariile şi au angajat pensionari, şi salariaţii şi-au recompensat companiile generând rulaje tot mai mari. Un singur angajat a ajuns astfel, să genereze, în medie, aproximativ 112.700 de lei pe lună pentru compania la care lucrează. Este cazul salariaţilor retailerului german Lidl care, potrivit unei analize realizată cu ajutorul termene.ro, este compania din comerţul alimentar cu cea mai mare productivitate a angajaţilor, calculată ca raport dintre cifra de afaceri şi numărul mediu de angajaţi. Lidl a raportat în 2017 afaceri de peste 6,5 miliarde de lei şi un număr mediu de peste 4.800 de angajaţi, arată Economica.