Sari direct la conținut

Lia Olguța Vasilescu: BNR stabilește ținta inflației. Acum fuge de responsabilitate

HotNews.ro
Olguta Vasilescu, Foto: Captura Antena 3
Olguta Vasilescu, Foto: Captura Antena 3

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, că întotdeauna inflația a fost stabilită de către Banca Națională a României (BNR), mai puțin în acest an, când fuge de această responsabilitate, căzând în sarcina Guvernului.

„Eu am spus-o cu foarte multe ocazii că, în anul 2009, BNR-ul își stabilea ținta pentru inflație și tot BNR-ul își asuma această țintă. Anul acesta, văd ca a căzut în sarcina Guvernului și BNR fuge de răspundere. Consideră că nu mai este în sarcina lui sau cel puțin asta comunică. Toată lumea o dă pe Guvern, dar întotdeauna, ținta inflației este stabilită de Banca Națională. Noi aveam un singur lucru pentru a menține economia, cel mai important pentru inflație era sa nu ajungem cu deficit peste 3%, iar deficitul a fost de 2,98%. Guvernul și-a atins ținta care era în sarcina sa”, a declarat Vasilescu, potrivit Mediafax.

Potrivit Institutul Național de Statistică (INS), media generală a scumpirilor – inflația – a urcat în luna aprilie 2018 la 5,2% față de aprilie 2017, înregistrând un record al ultimilor 5 ani, iar față de luna martie 2018 creșterea a fost, în aprilie, de 0,5%.

O rată anualizată a inflației de 5,2% nu a mai fost consemnată din luna aprilie a anului 2013.

Potrivit INS, rata medie a inflației în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – aprilie 2017), calculată pe baza IPC, a fost de 2,8%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie a fost, în aprilie, de 4,3%.

Creșterile anualizate de prețuri au fost, în aprilie, de 4% la mărfurile alimentare, de 7,2% la mărfuri nealimentare și de 2,8% la servicii.

Banca Națională a României (BNR) a majorat ușor, de la 3,5% la 3,6% prognoza de inflație pentru luna decembrie 2018, menținând-o la 3% pe cea pentru decembrie 2019. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în prețuri.

„Nu cred că cineva mai poate opri creșterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Națională nu se împotrivește creșterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenție și iar atenție. Cum vreți să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupția în spitale, dacă nu prin creșteri de salarii? Dar trebuie să fim atenți, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piața muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în prețuri”, a spus săptămâna trecută Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației pe trimestrul I 2018.

În ediția anterioară a Raportului, prognoza de inflație pentru decembrie 2018 era de 3,5%, cu un vârf de 5% în trimestrul II; în actuala ediție, prognoza pentru decembrie este de 3,6%, cu oscilații în jurul valorii de 5% în trimestrele II și III, urmată de o temperare în trimestrul IV.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro