Sari direct la conținut

​DOCUMENT Comisia Iordache a dezbătut Codul de procedură civilă. După câteva ore, la ședință a rămas un singur reprezentant al opoziției, de la USR

HotNews.ro
Comisia Iordache - niciun liberal la discutii (plan indepartat), Foto: Hotnews
Comisia Iordache - niciun liberal la discutii (plan indepartat), Foto: Hotnews

​Comisia specială pentru legislația din justiție, condusă de Florin Iordache, a dezbătut miercuri, timp de peste patru ore, amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului de procedura civilă al PSD. După aproape patru ore de dezbateri, la ședință se mai afla un singur reprezentant al partidelor de opoziție, deputatul USR Stelian Ion. PNL are 5 reprezentanți în comisie și USR doi.

Vezi aici componența comisiei

Imagine cu ședința comisiei la ora 18.00 – după patru ore de la începutul acesteia

Vezi aici tabelul de lucru dinainte de ședință cu modificările la Codul de procedură civilă

Vezi aici propunerile CSM

Comisia nu dat niciun vot miercuri, ci a realizat „o primă lectură” a propunerilor. În ședință au luat cuvântul preponderent reprezentanții CSM și cei ai UNJR, precum și cel al Parchetului General.

Proiectul de modificare a Codului de procedură civilă a fost depus odată cu cel pentru modificarea Codului penal și pentru modificarea Codului de procedură penală.

„S-a plecat de la nişte decizii ale CCR, la care CSM a adăugat foarte multe amendamente ce au rezultat din practică, astfel încât o judecată să fie mai rapidă, mai eficientă, cu garanţii pentru justiţiabili. Sunt nişte chestiuni care s-au constatat de-a lungul timpului, că la modificarea Cpc n-au dat satisfacţie sau mai mult au încurcat. Şi asociaţiile profesionale au susţinut, chiar şi ÎCCJ a susţinut, amendamente de îmbunătăţire a Cpc şi cred că în acest moment suntem pe un drum bun, acela că mai aşteptăm ultimele corelări pe care le va face CSM şi celelalte instituţii şi cred eu că săptămâna viitoare, începând de miercuri şi joi, ne apropiem de finalizarea Cpc. Sunt cel puţin 100 de articole care pot fi îmbunătăţite. S-a venit şi cu chestiuni practice pe care CSM le-a invocat, pentru că prin modificarea Cpc a fost o involuţie faţă de vechiul Cod. Şi atunci, ţinând cont de toate aceste propuneri – din partea CSM, ale asociaţiilor profesionale, Ministerului Justiţiei, Parchetul General sau ÎCCJ, s-a cristalizat o procedură de modificare a Cpc – în jur de 100 de articole”, a afirmat Iordache, miercuri, după şedinţă, potrivit Agerpres.

Dintre propunerile de modificare a unor articole, Iordache le-a menţionat pe cele referitoare la necesitatea ca justiţiabilul să poată depune concluzii ÎCCJ singur sau prin avocat, durata procesului, durata motivării unei hotărâri.

„Sunt foarte multe propuneri. A fost o discuţie dacă la ÎCCJ orice justiţiabil poate depune el concluzii sau trebuie să fie un avocat. Au fost păreri pro şi contra dacă acele opinii trebuie depuse prin intermediul avocatului sau nu. Dacă modificăm acolo, automat ar trebui să facem corelări, ş.a.m.d. Sunt mai multe chestiuni, care unele sunt chiar necesare, cu durata procesului, cu executarea silită, cu durata în care un judecător ar trebui să motiveze o hotărâre. Aţi văzut că sunt cel puţin două opinii – aceea de a fi în 45 de zile sau dacă nu în 30 de zile plus încă 30, în total în 60 de zile. A fost o întreagă dezbatere şi discuţie legată de cine ar trebui să motiveze o hotărâre, dacă judecătorul respectiv, din motive neimputabile lui, părăseşte instanţa, adică este promovat la o instanţă de acelaşi rang sau la o instanţă de rang superior”, a adăugat Iordache.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro