Economia britanică este în "menopauză”, avertizează guvernatorul adjunct al Băncii Angliei, care vorbește de o „perioadă critică”
Economia britanică este în „menopauză”, a fost expresia folosită miercuri de guvernatorul adjunct al Băncii Angliei, Ben Broadbent, pentru a descrie lipsa de dinamism a economiei Regatului, scrie AFP.
Economia este într-o „perioadă critică” pe care nu a mai cunoscut-o din epoca victoriană, în anii 1880, cu „o încetinire bruscă și o oprire a productivității”, a spus acesta, într-un interviu pentru cotidianul conservator The Telegraph.
Acest lucru înseamnă „menopauză, dar acest lucru se poate aplica ambelor genuri” și, cu alte cuvinte, „ați depășit vârful de productivitate”, a adăugat Broadbent, 53 de ani, în momentul în care economia se confruntă cu o încetinire bruscă, întreținută de incertitudinile privind Brexitul.
Aceste afirmații au declanșat o polemică, în special pe rețelele sociale, în condițiile în care Broadbent, însărcinat cu politica monetară în cadrul venerabilei instituții, este considerat un pretendent al guvernatorului Mark Carney, care își va părăsi postul în 2019.
Este „extrem de sexist”, a reacționat pe Twitter Claire Phipps, redactor șef pentru ediția online a cotidianului de centru stânga The Guardian.
Sunt afirmații „urâte, nejustificate și potențial agresive”, a scris într-un tweet șeful serviciului politic al grupului de televiziune ITV, Robert Peston. „Nu există niciun motiv să gândești că persoanele la menopauză sunt mai puțin productive”, a adăugat el.
Banca Angliei este obiectul unor critici puternice în ultimele luni, pentru lipsa de diversitate în conducerea sa. O singură femeie figurează printre cei nouă membri ai prestigiosului comitet de politică monetară, care stabilește dobânda de intervenție.