Sari direct la conținut

Consumul mediu de internet mobil va ajunge la 17-18 GB/lună în 2023: RCS&RDS și Telekom cer autorităților să facă licitația 5G în prima parte a anului 2019

HotNews.ro

Oficialii RCS&RDS și ai Telekom Romania au transmis marți autorităților că procesul de acordare a licențelor 5G ar trebui finalizat cât mai devreme în cursul anului 2019, în contextul creșterii explozive a consumului de date și a nevoii de pregătire a rețelelor pentru noile aplicații. „În România traficul mediu este de 1 GB și ceva pe lună, în rețeaua noastră este undeva la peste 4 GB și se estimează ca va ajunge la 17-18 GB pe lună în 2023. Tehnologia 5G ne va ajuta să ținem pasul cu creșterea de trafic, dar trebuie să fim pregătiți înainte de această dată”, afirmă vicepreședintele RCS-RDS Valentin Popoviciu.

Cele mai multe conexiuni de internet mobil din România (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefonul mobil, cu plata unui abonament sau a unei opțiuni dedicate pentru internet, acești utilizatori consumând în 2017 în medie 1,36 GB/luna (+106%), arată datele prezentate marți de Arbitrul telecom (ANCOM) în cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor.

Potrivit datelor ANCOM, utilizatorii de internet mobil prin modem/card/USB au consumat în medie 2,5 GB/luna (+43%), însă numărul acestora își continuă tendința de scădere, ajungând la 1,9 milioane. În funcție de numărul de conexiuni la internet mobil active la 31.12.2017, liderul pieței avea o cotă de piață de 42%, principalul competitor 23%, următorul competitor 18%, ceilalți furnizori însumând 17%.

În acest context, unii operatori de comunicații mobile prezenți la eveniment au transmis autorităților că ar fi necesară lansarea licitației pentru licențele 5G în prima parte a anului 2019, în timp ce alții au precizat că licitația ar trebui desfășurată atunci când toate lucrurile sunt bine pregătite și toate condițiile sunt bine definite.

  • Trebuie să ne uităm la interesul consumatorilor. De ceva vreme nu am mai avut o licitație de spectru. Ne uităm că traficul crește exploziv. Dacă acum în Romania traficul mediu este de 1 GB și ceva, hai 2 GB pe lună deci nu mai mult de poate 2 filme, în Europa este de 3-4 GB pe lună, iar traficul în rețeaua noastră este undeva la peste 4 GB pe lună pentru un client de 4G. Acest trafic mediu va ajunge la 17-18 GB pe lună în 2023. Tehnologia 5G ne va ajuta să ținem pasul cu creșterea de trafic, dar trebuie sa fim pregătiți înainte de aceasta data.
  • Pentru a fi pregătiți în 2020 să dezvoltăm rețele, orice retea are nevoie de timp de dezvoltare, este obligatoriu ca licitația de spectru să aibă loc în prima parte a anului 2019. Dacă licitatia se duce spre sfârșitul anului 2019 și rezultatele sunt anunțate în 2020, vom face ceva ca operatori în 2021. Ca și autoritate trebuie să accelerăm acest proces care este în interesul consumatorilor. Prețuri rezonabile de pornire la licitație înseamnă în opinia noastră sa nu avem prețuri mai mari decât la ultimele licitații de spectru.„, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS.

Opinia acestuia a fost susținută și de Telekom România. (n.a anterior, declarațiile de mai jos au fost atribuite în mod greșit oficialilor Vodafone România și am corectat acest lucru.)

  • Cred că este momentul în care lucrurile trebuie să devină ceva mai concrete în zona de 5G. Sperăm ca într-adevăr industria să fie luată în considerare ca partener de discuții, inclusiv la soluții. M-aș aștepta chiar și în partea de finanțare, la ce facem cu banii, să fim consultați, pentru că până la urmă noi suntem cei care dăm acei bani.
  • Toată lumea se așteaptă ca primele aplicații pe scară largă să apară în 2020, prin urmare procesul de acordare ar trebui finalizat cât mai devreme în cursul anului 2019. Pentru noi, pe lângă licitație, este important să ne asigurăm că modul de acordare ține cont și de eficiență și este important să avem o discuție cu privire la obligațiile de licență, pentru că Licențele 5G vor veni peste niste retele extrem de dezvoltate 4G care asigura cel putin momentan nevoile consumatorilor pentru aplicatiile curente.
  • Conexiunea 5G va stimula modele noi de business noi, de tip smart drive – connected cars, mașini care se conduc singure, automatizări speciale în care mașinile comunică în real time între ele. Deci vorbim de un nivel următor de progres al societății,  nu vorbim de aplicațiile actuale. Cand vor fi acordate licențele, toate aceste lucruri trebuie avute in vedere, efortul operatorilor de a le face viabile economic.”, a declarat Răzvan Ionescu, director marketing Telekom România.

Tiberiu Dobre, director high corporate sales la Vodafone Romania, a spus că reglementările privind licitația 5G sunt așteptate cu mare interes.

  • Noi așteptam cu mare interes reglementările în privința licitației 5G. Reprezintă un interes pentru noi pentru că într-adevăr standardele de tehnologie se vor schimba, latențele sunt mult mai mici decât în tehnologia 4G asta înseamnă că mașinile vor interacționa mult mai bine și mai eficient între ele cu ajutorul tehnologiei 5G. În ultimii ani, traficul s-a dublat și mai mult decât atât, reteaua noastra este dimensionată astfel încât să facă față acestei creșteri. Am fost primii care au testat cu succes 4G+, cu un device disponibil comercial și o viteză de până la 800 de Megabiti pe secunda, o performanță chiar și in perspectiva apropiată a tehnologiei 5G”, a spus Tiberiu Dobre, director high corporate sales la Vodafone Romania.

Comentând datele statistice prezentate marți de ANCOM, Dorin Odiațiu, wholesale director la Orange, a precizat că scaderea consumului de voce și SMS tradițional este tocmai din cauza creșterii gradului de digitalizare.

  • „Crește volumul de date și scade puțin consumul de voce și SMS tradițional tocmai din cauză ca gradul de digitalizare crește. Tendința care a început acum câțiva ani se bazează pe faptul că pe de o parte exista conținut și oferte comerciale, dar pe de altă parte este vorba și despre acoperirea teritorială pe care o fac operatorii. Noi, de exemplu, Orange România, am ajuns la 93% cu 4G, continuăm mai departe și cu cât ajungi mai departe în teritoriu cu atât creșterea continuă. A crescut numărul de dispozitive cumpărate de utilizatori.
  • 5G ar trebui să însemne modele noi de business și domenii noi în care noi să furnizăm serviciile. Investițiile în 5G nu vor fi deloc neglijabile, va fi destul de scump, iar modelele de business nu sunt încă foarte concrete. Apropos de data licitației, credem că ar trebui desfășurată atunci când toate lucrurile sunt potrivite și bine pregătite și toate condițiile sunt bine definite, astfel încât să fie o licitație de succes.”, a spus Dorin Odiațiu, wholesale director la Orange România.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro