Sari direct la conținut

Medicii ieșeni au prelevat rinichi și ficat de la o femeie din Bacău aflată în moarte cerebrală

HotNews.ro

O echipă de medici ieşeni a efectuat prelevări de rinichi şi ficat de la o donatoare aflată în moarte cerebrală, de acestea putând beneficia pacienţi din spitale din Iaşi şi Bucureşti, a declarat joi, pentru Agerpres, coordonatorul Centrului Regional de Transplant din Iaşi, dr. Raluca Neagu. Donatoarea este o femeie în vârstă de 43 de ani, din Bacău, care a suferit un accident vascular hemoragic.

„După ce familia şi-a dat acordul, medicii au prelevat ficatul şi rinichii. Ficatul a fost transplantat unei paciente de la Spitalul Sf. Spiridon. Femeia în vârstă de 48 de ani suferea de mai mulţi ani de ciroză. Unul dintre rinichi a fost transplantat la Bucureşti. Cel de-al doilea rinichi a fost transplantat la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi”, a declarat dr. Raluca Neagu.

Beneficiarul transplantului renal este un bărbat de 37 de ani, care se afla pe lista de aşteptare de la vârsta de 28 de ani. „De aproape zece ani pacientul aştepta această intervenţie salvatoare. Făcea trei şedinţe de hemodializă pe săptămână. Pacientul se afla în evidenţa Centrului de Dializă a Spitalului Parhon din 2009. Din fericire pentru el, acum a avut cea mai bună compatibilitate. A avut şi durata cea mai mare pe lista de aşteptare. A mai fost chemat de trei ori până acum dar au fost alţi pacienţi care aveau o compatibilitate mai bună decât el. Pot să vă spun că este un pacient cu foarte multă dorinţă de viaţă, cu foarte multă încredere şi încrezător că va fi transplantat, ceea ce s-a şi întâmplat”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului C. I. Parhon, dr. Ionuţ Nistor.

Medicul specialist urolog Daniel Andone a declarat că intervenţia de transplant a decurs fără nicio problemă. „Post operator pacientul se simte foarte bine”, a precizat dr. Daniel Andone.

Anul acesta, la Spitalul Parhon din Iaşi au fost efectuate şapte intervenţii de transplant renal, dintre care doar două au avut donatori aflaţi în moarte cerebrală. Potrivit specialiştilor, numărul este mult mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„A fost o mobilizare extraordinară a echipei de transplant. Este o echipă foarte entuziastă formată din mai mult de zece specialişti, echipă de anestezie şi evaluare pretransplant, care poate lucra de câteva ori mai mult. Sperăm ca în viitorul apropiat să transplantăm ambii rinichi la Iaşi, astfel încât să oferim mai multe şanse pacienţilor din Moldova. Două intervenţii de transplant în aceeaşi zi nu este un lucru neobişnuit, am mai făcut”, a declarat dr. Nistor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro