Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la RFI: Inflaţia, cauzată în special de excesul de consum / În mintea politicianului român, un deficit de 3% din PIB e reţeta magică, o filozofie complet greşită
Creşterea inflaţiei în prima parte a anului este şi materializarea excesului de consum, declară la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El atrage atenţia pe de altă parte că România nu ar trebui să aibă un deficit atât de mare în plin boom economic.
Ionuţ Dumitru face o analiză a situaţiei economice actuale, pe fondul disputelor politice dintre preşedintele Klaus Iohannis şi coaliţia PSD-ALDE: „Dacă ne uităm la creşterea noastră economică de anul trecut, aproape de 7%, fără îndoială că e şi o parte plină şi o parte goală a paharului. Creşterea e foarte mare, ceea ce e partea plină a paharului, iar partea goală a paharului este că nu e sustenabilă. Ai o creştere economică generată într-o proporţie prea mare de consum, consum alimentat la rândul său de un stimul fiscal, în special creşteri de salarii şi de pensii şi reducerile de taxe, de TVA, din ultimii ani, stimul care nu poate fi menţinut la nesfârşit”.
Preşedintele Consiliului Fiscal atrage atenţia că un deficit bugetar de 3% nu ar trebui privit ca o reţetă magică de către oamenii politici: „Deficitul bugetar a ajuns deja la 3% din PIB. În mintea politicianului român, 3% din PIB e reţeta magică, adică e un deficit pe care noi ar trebui să-l ţintim an de an, ceea ce este o filozofie complet greşită. Suntem în plin boom economic şi nu ar trebui să avem deficite atât de mari. 3% este deficitul maxim pe care UE îl permite, însă atenţie, pe toată durata unui ciclu economic. Noi facem acest deficit când ne este cel mai bine, când economia creşte foarte rapid. Cât va fi deficitul atunci când economia nu va mai fi, în mod inevitabil, într-o fază atât de bună şi vom avea o creştere economică mai mică sau Doamne fereşte chiar o recesiune, o scădere economică? Evident că deficitele vor exploda”.
Continuarea pe www.rfi.ro.