Statul a virat 153 milioane de lei în conturile Poștei Române, primul pas al capitalizării prin care datoriile către Fisc ale companiei vor fi șterse
Statul a majorat capitalul social al Poştei Române, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 38/2018, virând în conturile companiei suma de 153.000.000 lei, a anunțat joi Ministerul Comunicațiilor. Diferenţa până la suma de 170.000.000 lei va fi virată în ultimul trimestru al acestui an, a mai precizat instituția. Suma este destinata achitarii datoriilor restante la bugetul general consolidat, asa cum este prevazut in Legea bugetului de stat pe anul 2018.
Este prima capitalizare pe care statul român, în calitate de acţionar majoritar, o face prin decizia Guvernului pentru compania națională Poșta Română, un demers despre care Ministerul susține că „reprezintă atât o investiție majoră, cât și una de încredere a Executivului în capacitatea operatorului național de servicii poștale de a se reinventa pe termen mediu și lung.”
- „Poșta Română este o companie de interes național, atât din punct de vedere al serviciilor prestate, cât și din perspectiva reprezentativității structurilor teritoriale din mediul rural și urban, motiv pentru care ne-am canalizat toată atenția și toate resursele pentru redresarea acesteia. Un efort substanțial în acest demers a venit din partea Executivului României, care a aprobat majorarea capitalului social al unei companii strategice. Iată că promisiunea de redresare a Poștei Române a devenit realitate”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Majorarea capitalului social de către statul român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale, este în cuantum de 170.000.000 lei. Acţiunile emise pentru majorarea capitalului social urmează să fie oferite spre subscriere corespunzător cotei de participare deținute în societate (170.000.000 acțiuni acționarului majoritar și 56.666.667 acțiuni acționarului minoritar).
- „Poşta Română este unul dintre cei mai mari angajatori din România, iar reconfirmarea susţinerii, din partea statului român, reprezintă un mesaj de stabilitate pentru fiecare dintre cei peste 24.000 de angajaţi pe care îi are compania. De asemenea, această capitalizare este o investiţie de încredere în capacitatea companiei de a redeveni puternică şi profitabilă. Mă bucur că m-am alăturat echipei Poştei Române în acest moment deosebit pentru companie”, a declarat Costin Tudor, Directorul General al Poștei Române.
Procedura de capitalizare a Postei Romane a fost declanșată în data de 8 februarie 2018, prin adoptarea in Guvern a Hotararii privind participarea statului roman la majorarea capitalului social al companiei. Majorarea capitalului social este in cuantum de 170.000.000 lei. Suma este destinata achitarii datoriilor restante la bugetul general consolidat, asa cum este prevazut in Legea bugetului de stat pe anul 2018.
- „Este vorba, într-adevar, de o dublă investiție în Poșta Română, o investiție de capital, cu care datoriile noastre către ANAF sunt practic stinse, cât și o investiție de încredere în capacitatea Poștei de a redeveni o companie puternică și profitabilă.”, declara în luna februarie din acest an, Elena Petrascu, directorul general interimar al Poștei Romane la acel moment.
Discutii la Consiliul Concurentei pe tema capitalizarii Postei
Foto: MCSI
Consiliul Concurentei a precizat in luna decembrie 2017 pentru HotNews.ro ca statul nu este obligat sa notifice Comisia Europeana cu privire la capitalizarea Postei Romane, dupa ce testul investitorului privat a aratat ca nu este ajutor de stat.
- „Concluziile testului investitorului privat, realizat de consultantul angajat de Ministerul Comunicatiilor, arata ca majorarea de capital de la Posta Romana nu reprezinta o masura de ajutor de stat. In aceste cazuri legislatia europeana nu prevede obligatia ca initiatorul, Ministerul Comunicatiilor, sa notifice Comisia Europeana”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Consiliului Concurentei. Fondul Proprietatea, a carui participatie la Posta Romana se va diminua daca nu contribuie la capitalizarea companiei, s-a opus demararii acestui proces.
Pentru detalii citeste: Consiliul Concurentei: Statul nu este obligat sa notifice Comisia Europeana cu privire la capitalizarea Postei Romane, dupa ce testul investitorului privat a aratat ca nu este ajutor de stat
Posta Romana este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea in proportie de 25%.