Sari direct la conținut

Grevă spontană a kinetoterapeuților în București: Aceștia reclamă că nu le-au crescut salariile și li s-au tăiat sporurile, ajungand la venituri mai mici cu 700 de lei

HotNews.ro
Grevă spontană a kinetoterapeuților în București: Aceștia reclamă că nu le-au crescut salariile și li s-au tăiat sporurile, ajungand la venituri mai mici cu 700 de lei

Kinetoterapeuții de la Centrul Național de Recuperare Robănescu din București au organizat luni o grevă spontană, între orele 10:00-12:00, nemulțumiți că au fost excluși de la creșterile salariale din sănătate, fiind considerați paraclinici, și li s-au tăiat și sporurile. „În urma aplicării legii salarizării și a plafonării sporurilor, noi kinetoterapeutii avem venituri nete mai mici cu 600-700 de lei începând din aceasta lună. Aceasta este nemultumirea noastră, dar și a infirmierelor, psihologilor și a celorlalte categorii la care nu s-au mărit salariile.”, a declarat pentru HotNews.ro Florin Drăgan, kinetoterapeut coordonatator la Centrul de Recuperare Robănescu din București.

  • „Aveam spor de periculozitate de 75%. Lucrăm în condiții dificile cu copii cu dizabilitati și cu HIV, copii care plâng, care sunt greu de manevrat.. Plafonându-se sporurile la 50%, automat au scăzut veniturile celor cărora nu le-au crescut salariile. Pentru că medicii și asistenții au primit măriri, plafonându-se sporurile oricum au ieșit pe plus. Noua ne-a ieșit cu minus.”, a declarat pentru HotNews.ro Florin Drăgan, kinetoterapeut coordonator la Centrul Național de Recuperare Neuropsihomotorie Copii ‘Doctor Nicolae Robănescu’ din București.
  • „Toata confuzia la noi (n.a cu privire la kinetoterapeuți) este din cauza faptului că suntem considerați paraclinici. Nu ne-au crescut salariile precum medicilor și asistentelor, ci din contră, când a scăzut sporul, veniturile noastre nete au scăzut cu până la 700 de lei. Muncim în săli cu copii în brațe și facem gimnastica, sunt copii în căruțuri de la câteva luni la 18 ani. Suntem priviți în afara sistemului medical și mereu suntem lăsați pe dinafară, deși funcționăm în spitale și avem și facultate și masterat și chiar doctorate unii dintre noi.”, a declarat pentru HotNews.ro Dana Necula, kinetoterapeut cu zeci de ani experiență și Doctorat în kinetoterapie, care a participat la protestul de luni.

Amintim faptul că în afară de problema salariilor, kinetoterapeuții se confruntă în prezent cu problema reglementării profesiei de fizioterapeut.

  • „Legea are și părți bune și părți discutabile. Potrivit legii, Colegiul vrea să aplice măsuri compensatorii și pentru cei care deja au obținut permis de liberă practică, în situația în care nu se încadrează în curicula pe care o cere. Ori acest lucru este chiar ilegal pentru că se aplică retroactiv. Aceasta ar fi una din părțile negative. Printre părțile pozitive ar fi că avem o Asociație (n.a Colegiul Fizioterapeuților din România) care ne reprezintă și ne orientează să facem și noi instruire continuă ca și celelalte categorii medicale”, a mai precizat pentru HotNews.ro Florin Drăgan, kinetoterapeut coordonator din cadrul Centrului Național de Recuperare Robănescu.

Mii de terapeuți mai au câteva zile la dispoziție pentru a-și reînnoi autorizațiile de liberă practică (ALP-uri) emise anterior apariției recent înființatului Colegiu al Fizioterapeuților în care ar trebui să se înscrie până în data de 12 mai, pentru a li se elibera noi autorizații. În condițiile în care unii terapeuți au apelat la justiție și foarte mulți evită să se înscrie din cauza costurilor apărute și pentru că nu înțeleg de ce s-a impus un termen de numai 3 luni, pentru a-și reînnoi niște autorizații care au fost valabile mai bine de un an după apariția noii legi care reglementează profesia, Colegiul a anunțat că se va întruni luni, 16 aprilie, pentru a discuta posibilitatea prelungirii acestui termen.

Pentru mai multe detalii citește: Colegiul Fizioterapeuților ia în calcul prelungirea termenului de eliberare a noilor autorizații de liberă practică, după valul de nemulțumiri ale terapeuților

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro