Criza din Siria: Care este poziția altor țări?
Președintele american, Donald Trump, avertizează că o decizie privind Siria va fi luată „cât de curând”, în timp ce ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că „nu poate exclude” posibilitatea unui război între Rusia și SUA. Cum se poziționează liderii occidentali față de atacul chimic din Siria? Emmanuel Macron susține că are „dovada” care demonstrează că guvernul sirian a atacat Douma cu arme chimice, iar în Marea Britanie miniștrii au convenit „asupra necesității de a acționa” în Siria pentru a „descuraja folosirea în continuare a armelor chimice”, relateazăThe Guardian.
Potențiali participanți
SUA: După ce a avertizat că rachetele „sunt pe drum” și că Rusia ar trebui să se „pregătească” pentru un atac asupra Siriei, ca răspuns al atacului chimic din localitatea Douma, Trump a revenit asupra sugestiei că un atac militar este iminent.
„Nu am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea fi foarte curând sau deloc curând! În orice caz, SUA, sub conducerea mea, au făcut o treabă bună în ceea ce privește ISIS. Unde este >>Mulțumim, America<< al nostru?”, a scris liderul american pe Twitter.
Secretarul Apărării, James Mattis, spune că un atac nu este „încă stabilit”.
Franța: Emmanuel Macron, care declarase anterior că utilizarea dovedită și fatală a armelor chimice în Siria ar reprezenta o linie roșie pentru Franța, a spus că are dovezi care atestă că guvernul sirian se află în spatele atacului chimic din Douma – care a ucis mai mult de 40 de persoane.
Marea Britanie: Theresa May a convocat o întrunire a Cabinetului în mijlocul vacanței de Paște, pentru a discuta despre un eventual atac. Miniștrii au convenit „asupra necesității de a acționa” în Siria, pentru a „descuraja folosirea în continuare a armelor chimice”. Prim-ministrul britanic spune că există suficiente semnale care indică că forțele lui Assad au fost responsabile și că utilizarea armelor chimice „nu poate scăpa necontestată”.
Susținători
Germania: Angela Merkel, care a discutat joi cu Macron, a exclus posibilitatea participării la un eventual atac asupra Siriei, dar susține transmiterea mesajului potrivit căruia o folosire a armamentului chimic este inacceptabilă. Merkel a subliniat importanța unei poziții comune ca răspuns la presupusul atac chimic de la Douma, pe care Occidentul îl impută forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad.
„Germania nu va participa la o posibilă acțiune militară – vreau să subliniez din nou că nu există decizii -, dar vedem și susținem să se facă totul pentru a se transmite un semnal că această folosire a armelor chimice nu este acceptabilă”, a declarat Merkel pentru presă la Berlin.
Italia: Prim-ministrul Paolo Gentiloni, care a discutat cu mai mulți lideri occidentali, a declarat că Italia nu va juca un rol direct într-un eventual atac militar, însă că „pe baza acordurilor internaționale și bilaterale actuale va continua să ofere sprijin logistic forțelor aliate”.
Îndemnând la prudență
Turcia: Recep Tayyip Erdogan se anunță îngrijorat de tensiunile dintre Moscova și Washington.
„Suntem extrem de îngrijorați de faptul că unele țări, încrezătoare în puterea lor militară, transformă Siria într-o scenă pentru lupte armate”, a spus președintele turc.
Oponenți
Siria: Assad a declarat că amenințările occidentale se bazează pe „minciuni” menite să submineze progresele recente ale forțelor sale și că pacea și securitatea internațională sunt puse în pericol. Potrivit acestuia, acțiunea militară ar contribui doar la „o continuă destabilizare” a regiunii. Guvernul sirian neagă orice implicare în atacul din Douma.
Rusia: „Este necesară evitarea oricăror măsuri care ar putea genera tensiuni în Siria”, iar orice atac militar ar avea un „impact complet distructiv asupra reglementării siriene”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov.
Liderii occidentali nu au autoritatea de a fi „anchetatori, procurori și executanți” și nu ar trebui să își asume rolul de „polițist global”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharo.
Bolivia: Ambasadorul țării, Sacha Llorenty Soliz, care a convocat joi o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate, a spus că dorește ca toți membrii să fie de acord că nu ar trebui luate niciun fel de măsuri unilaterale.