Faze tari: Reportaj despre credinta la muntele Athos: "Am ajuns aici dupa ani de insistente. Pentru televiziuni accesul este aproape imposibil"; Pragsorul, obicei unic al Pastilor, desfasurat in Tara Motilor, in comuna Bistra; Internet gratis tuturor: cum democratizeaza UE cea mai buna tehnologie
„Romania, te iubesc!„, reportaj despre credinta la muntele Athos: „Am ajuns aici dupa ani de insistente. Pentru televiziuni accesul este aproape imposibil„. Muntele Athos este tinutul rugaciunii, o fasie de pamant lunga de 60 de kilometrii, care se afla pe teritoriul Greciei, pe unul din cele trei brate ale peninsulei Halkidiki, dar este zona autonoma, administrata de reprezentantii manastirilor care se intrunesc in Sfanta Chinotita, un fel de guvern local. In antichitate acest taram era considerat cel mai inalt de pe Pamant, asezat deasupra norilor, locul in care zeii se intalnesc sa discute. In crestinism, muntele a devenit gradina Maicii Domnului, o enclava monastica. In Athos traiesc acum aproape doua mii de calugari veniti din toata lumea, care se roaga neincetat, stau departe de murmurul lumii, separati de ape, se cauta pe ei si pe Dumnezeu. Pentru ortodocsi, aici e Sfantul Munte, capitala spirituala a lumii crestin-ortodoxe, scrie Adevarul.
Pragsorul, obicei unic al Pastilor, desfasurat in Tara Motilor, in comuna Bistra Legenda spune ca Pragsorul a fost adus in Bistra, pe la 1750, de la Roma, de Petru Pavel Aron, Episcop greco – catolic de Blaj, originar din comuna, pentru a consolida procesul de catolicizare a populatiei. A fost preluat, insa, sub egida Bisericii Ortodoxe, considerandu-se ca este doar un rezultat al adaptarii Bisericii la cerintele comunitatii, potrivit apusenitransilvania.ro. Pentru desfasurarea Pragsorului se formeaza un grup de feciori necasatoriti din sat (minimum 6, maximum 12), numiti crai. In Vinerea Mare, craii instaleaza in curtea Bisericii toaca si tevile special pregatite pentru „puscaturi”, potrivit Citynews.
Internet gratis tuturor: cum democratizeaza UE cea mai buna tehnologie Uniunea Europeana ofera internet gratis tuturor cetatenilor ei, prin intermediul programului WiFi4EU. Orice oras, comuna sau sat se poate inscrie in program. Administratiile locale pot solicita finantare UE – care acopera costurile de achizitionare a echipamentelor, dar si instalarea acestora. Proiectul european are un buget de 120 de milioane de euro. El se desfasoara in perioada 2017-2019. Desi initiativa a fost adoptata in urma cu un an, Romania nu a aratat interes fata de ea. Asta desi, in tara, sunt sute comune si zeci de orase care nu au inca acces la internet, relateaza Playtech.
Barbatul care a copilarit alaturi de lupi, dezamagit de viata sa printre oameni Viata lui Marcos Rodriguez Pantoja, cunoscut si ca „Mowgli al Spaniei„ s-a schimbat radical dupa ce a parasit zona montana unde locuia alaturi de animale si a revenit in societate, potrivit El Pais. Barbatul, in varsta de 72 de ani, locuieste intr-o casa modesta in satul Rante. Marcos sustine ca ultima iarna a fost cea mai grea, sanatatea sa deteriorandu-se rapid. Batranul isi aminteste cu nostalgie de copilaria petrecuta alaturi de lupi, adaugand ca lupoaica care l-a acceptat alaturi de haita sa si l-a „crescut„ este cea de la care a invatat sa supravietuiasca, scrie Stirile ProTv.
Legatura unui roman cu „masina timpului„ DeLorean DMC-12 Cunoscatorii istoriei automobilistice vor tresari la numele modelului DeLorean DMC-12. Este vorba despre un concept de masina care a creat tendinte si a revolutionat lumea auto in materie de design. Tara noastra are si ea o mica implicare, intrucat tatal fondatorului masinii era un imigrant roman. Fondatorul companiei DeLorean se numea John Zachary DeLorean, lucrase ani buni pentru General Motors si avea origini mioritice. Tatal acestuia fusese un imigrant roman pe nume Zaharia Deloreanu, originar din comuna Sugag, o localitate situata la aproximativ 30 de kilometri de Alba Iulia, potrivit Playtech.