Sari direct la conținut

G4media.ro: Comisia de la Venetia critica proiectul de lege al deputatului PSD Liviu Plesoianu impotriva ONG-urilor    

HotNews.ro

Comisia de la Venetia critica in termeni duri, intr-o declaratie comuna adoptata pe data de 16 martie, proiectul de lege initiat de deputatul PSD, Liviu Plesoianu, care modifica drastic ordonanta 26/2000 in baza careia functioneaza organizatiile neguvernamentale. Intr-un raport de 20 de pagini obtinut de G4Media.ro, Comisia isi exprima „ingrijorarea serioasa” in ce priveste faptul ca noile conditii la acordarea statutului de utilitate publica a unui ONG exclud domenii de activitate importante, cum ar fi drepturile omului si lupta impotriva coruptiei.

In ce priveste obligarea fundatiilor si asociatiior sa publice, la fiecare sase luni, in Monitorul Oficial, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli, Comisia de la Venetia apreciaza ca prevederea „va avea un efect de intimidare asupra societatii civile si intra in conflict cu principiul libertatii de asociere si cu dreptul la viata privata”. Vezi documentul integral pe G4Media.ro

Proiectul lui Plesoianu prevede ca daca declaratia de venituri si cheltuieli nu este depusa la timp, ONG-ul respectiv isi inceteaza „de indata” activitatea.

Proiectul a fost adoptat tacit de catre Senat la finele anului trecut si a ajuns in dezbatere la Camera Deputatilor. La inceputul lunii februarie senatorul PSD, Serban Nicolae recunoastea ca reprezentantii Comisiei de la Venetia au venit la Bucuresti pentru legea initiata de el si de Liviu Plesoianu.

„In principal au vrut sa afle daca propunerea pe care o facem noi (privind ONG-urile – n.r.) este de natura sa aduca atingere vietii asociative din Romania, asociatiilor civile, daca restrictionam, daca stabilim interdictii, daca exista alta forma de presiune”, a mai spus Serban Nicolae.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro