Sari direct la conținut

Polonia: Senatul a aprobat controversatul proiect de lege privind Holocaustul

HotNews.ro

Senatul polonez a aprobat un proiect de lege controversat prin care va deveni ilegal ca polonezii sa fie acuzati de complicitate la Holocaust, noteaza BBC, citat de news.ro. Legea interzice, de asemenea, descrierea lagarelor de concentrare din Polonia ca fiind poloneze. Nerespectarea legii duce la amenzi sau chiar la pedepse cu inchisoarea de pana la trei ani.

Israelul s-a aratat nemultumit de aceste actiuni ale Poloniei, spunand ca se doreste schimbarea istoriei. Legea trebuie sa fie promulgata de presedinte inainte sa intre in vigoare.

Proiectul de lege a trecut de camera superioara a Parlamentului cu 57 de voturi „pentru”, 23 „impotriva” si doua abtineri.

Duminica, premierul Israelului Benjamin Netanyahu a cerut ca proiectul de lege sa nu fie aprobat: „Sunt impotriva acestei initiative. Nu putem schimba istoria si Holocaustul nu poate fi negat”.

Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat intr-un interviu pentru o televiziune ca Polonia nu mai poate da inapoi si a sustinut ca tara sa are dreptul sa apere „adevarul istoric”.

Miercuri, 31 ianuarie, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat al SUA a facut apel catre statul polonez sa se razgandeasca, adaugand ca SUA este ingrijorata ca legislatia ar restrictiona dreptul la libera exprimare si ar cauza alte divizari diplomatice.

Polonia este de mult timp nemultumita de folosirea unor fraze precum „lagare de concentrare poloneze”, care ar putea sugera ca statul polonez este responsabil pentru aceste lagare care au fost construite si operate de nazisti dupa ce au invadat Polonia in 1939.

Guvernul polonez sustine ca proiectul de lege nu limiteaza in niciun fel cercetarea si discutarea Holocaustului, dar protejeaza renumele tarii la nivel international.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro