Sari direct la conținut

Romgaz a incheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea cu minim 227 milioane lei a centralei Iernut, din Planul National de Investitii

HotNews.ro
Romgaz, Foto: AGERPRES
Romgaz, Foto: AGERPRES

Compania producatoare de gaze Romgaz a incheiat pe 7 decembrie 2017 un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea centralei de la Iernut, potrivit unui raport al companiei transmis bursei. Finantarea este nerambursabila si se acorda din contul Planul National de Investitii (PNI), pentru perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020. Valoarea estimata a finantarii este de minim 227,2 milioane lei si de maxim 320,9 milioane lei.

„Guvernul Romaniei intentioneaza sa finanteze inlocuirea instalatiilor termoelectrice invechite dintr-un fond alimentat din vanzarea de certificate de emisii gaze cu efect de sera. Primesc finantare nerambursabila din contul Planul National de Investitii (PNI) numai beneficiarii si investitiile din PNI prevazute in anexa nr.3 la Hotararea Guvernului nr. 1096/2013. In Anexa nr.3 ‘Planul National de Investitii’ la pozitia 22, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este inclus cu investitia ‘Ciclu combinat cu turbine pe gaz’. Investitiile incluse in PNI primesc finantare nerambursabila in procent de maxim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, in baza unor contracte de finantare”, se arata in raportul Romgaz.

In luna ianuarie 2017, Ministerul Energiei a aprobat cererea depusa de Romgaz privind finantarea din Planul National de Investitii a unei noi centrale pe gaze la Iernut.

Pe 1 noiembrie 2016, Romgaz a incheiat un contract urias, de circa 320 milioane de euro, cu o asociere formata din firmele Romelectro SA si Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi la Iernut. HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre cum castiga Romelectro numeroase contracte mari cu societati energetice de stat. Duro Felguera, cealalta firma din asociere, era investigata in Spania intr-un caz de coruptie, care se intinde pana in Venezuela.

Citeste pe aceasta tema:

Ce este PNI. La dispozitia Ministerului Energiei exista un fond format din vanzarea de certificate de emisii de dioxid de carbon din care pot fi alocate finantari nerambursabile pentru unele investitii realizate deja in domeniul energetic. Aceste investitii sunt trecute intr-un Plan National de Investitii (PNI). Producatorii solicita rambursarile in limita a 25% din valoarea investitiei. In afara de Romhaz, a mai cerut si OMV Petrom 90,8 milioane de euro pentru centrala de la Brazi, iar CE Oltenia 28 de milioane de euro pentru modernizarea a doua grupuri energetice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro