Sari direct la conținut

Business report: Produsele romanesti care se vand in SUA, China si America Latina; De ce modelul de crestere economica din Romania este periculos: "Alergam pe soselele Uniunii Europene cu o Dacie"; Cum se negociaza un buget de 160 de miliarde de euro si ce trebuie sa faca Romania pentru a atrage cat mai mult din acesti bani

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

De ce modelul de crestere economica din Romania este periculos: „Alergam pe soselele Uniunii Europene cu o Dacie”. Dezechilibrele din ultima parte a anului, atat in ceea ce priveste nivelul cursului leu/euro, dar si cel al dobanzilor, reprezinta o razbunare a manualului de economie, este concluzia trasa de mai multi specialisti prezenti la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Banca Nationala a Romaniei (BNR), la Sinaia. Ritmul de crestere al economiei locale, care ne va clasa cel mai probabil pe primul loc la nivel european in acest an, risca sa destabilizeze si mai mult situatia. „Alergam pe soselele Uniunii Europene cu o Dacie”, a comentat Adrian Vasilescu, cosilier de strategie al BNR, scrie New Money.

Produsele romanesti care se vand in SUA, China si America Latina. Toata lumea a auzit de Bitdefender, iar produsul romanesc de securitate, creat de familia Talpes, se afla pe rafturile magazinelor din intreaga lume. Recent, compania a anuntat ca a doua generatie a dispozitivului de securitate Box, va fi produs, nu in China, ci in Romania, la Satu Mare. Daca faceti o vizita in China si vi se face sete aveti toate sansele sa gasiti pe rafturile magazinelor apa Borsec. Anul acesta, un alt brand de apa, Aquatique va fi introdus de Romaqua pe pietele din China, Statele Unite si Marea Britanie. Si tot legat de China, o firma din Romania a reusit sa ia fata asiaticilor, in Europa, atunci cand vine vorba de productia de scaune auto, informeaza Capital.

Darea in plata: 8.000 de romani au lasat cheia casei la banca, ca sa scape de rate. Datele statistice prezentate de banca centrala in cadrul raportului amintit arata ca, pana la data de 4 septembrie 2017, erau inregistrate 7.900 de solicitari de dare in plata pentru expuneri de 2,2 miliarde de lei, adica aproximativ 500 de milioane de euro. BNR arata ca numarul solicitarilor noi a crescut cu 26% de la sfarsitul anului 2016 pana la data amintita. Cea mai mare parte dintre aceste solicitari, 69%, sunt contestate de bancile comerciale in instantele de judecata. Ponderea creditelor denominate in franci elvetieni in total solicitari de dare in plata este de 42%, scrie Economica.net.

Dacia lanseaza o editie limitata a noului Duster, disponibila exclusiv online. Dacia a lansat marti o editie limitata a noului Duster- 100 de masini, comandate exclusiv online, la un pret de 18.900 de euro pentru cea mai bine echipata versiune a modelului (motorizare diesel 1.5 dCi de 110 CP si tractiune integrala). „Intitulata Duster Edition ONE, aceasta versiune dispune, printre altele, de sistem de aer conditionat automat, card de acces maini libere, sistem de avertizare a unghiului mort, Multiview camera, aprindere automata a farurilor si jante din aliaj de 17 inch, diamantate”, declara un reprezentant al companiei, citat de New Money.

Peste 5.700 de straini din afara UE lucreaza legal in Romania. Majoritatea sunt din China, Turcia, Filipine si Vietnam. Recent, Guvernul a recunoscut oficial ca ne confruntam cu o acuta criza de forta de munca, mai ales in anumite meserii, si ca avem nevoie de lucratori extracomunitari ca sa realizam proiectele finantate din fonduri europene, promise in programul de guvernare. In fiecare an Guvernul stabileste numarul maxim de noi lucratori din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European, care pot fi adusi la munca in tara noastra. Peste 5.700 de straini din spatiul extracomunitar lucreaza legal in Romania, potrivit celor mai recente date ale Inspectoratului General pentru Imigrari. Iar numarul lor continua sa creasca, informeaza Economica.net.

Siegfried Muresan / UE 2018: Cum se negociaza un buget de 160 de miliarde de euro si ce trebuie sa faca Romania pentru a atrage cat mai mult din acesti bani. Ramane, insa, acum in datoria statelor membre sa inceapa sa atraga intr-un ritm tot mai mare fondurile UE structurale si de coeziune. Ma refer aici mai ales la Romania care a absorbit, in perioada 2014 – 2017, doar 2 miliarde de euro din cele 32 de miliarde de euro care sunt alocate tarii noastre. Guvernul inca nu a indeplinit toate cele 36 de conditionalitati ex-ante necesare pentru buna functionare a programelor de finantare europeana. Mai sunt inca 5 conditionalitati neindeplinite, iar, daca Guvernul nu le solutioneaza in viitorul apropiat, Romania risca sa aiba din nou platile suspendate pe mai multe programe de finantare, potrivit Curs de Guvernare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro