Sari direct la conținut

Cum a revenit Doina Banciu in conducerea Institutului care traieste din gestionarea domeniilor de internet .ro, dupa ce a iesit la pensie

HotNews.ro
Doina Banciu, fosta sefa ICI, Foto: AGERPRES
Doina Banciu, fosta sefa ICI, Foto: AGERPRES

Doina Banciu, fosta sefa a ICI, institutul care traieste din gestionarea domeniilor de internet .ro, o resursa limitata a statului, a fost aleasa luna trecuta in functia de presedinte al Consiliului Stiintific al ICI, potrivit unui anunt publicat pe site-ul institutului. Conform legislatiei de organizare a ICI, presedintele acestui Consiliu este si membru in Consiliul de Administratie al ICI, forul de conducere al Institutului. Iesita la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific al Ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova. In luna decembrie 2015, Doina Banciu a incasat venituri brute din salarii, plus bonus de performanta si prime in valoare de 47.678 de lei (peste 10.700 de euro), suma reprezentand 8,5% din profitul ICI din acel an.

Intr-un anunt publicat pe site-ul ICI se arata ca „in urma demisilor inaintate de catre 9 membri ai Consiliului Stiintific al ICI Bucuresti, acest consiliu s-a autodizolvat conform art. 18 al Regulamentului de Organizare si Functionare, incepand cu data de 18.10.2017. Conform deciziei Comitetului de Directie din data de 30.10.2017, a fost aprobata organizarea de noi alegeri, alegeri ce au avut loc in data de 22.11.2017, intre orele 12,00 – 14,00.

In urma numararii voturilor si dupa centralizarea rezultatelor buletinelor de vot valide, Comisia de Numarare a Voturilor a facut publica componenta noului Consiliu Stiintific al ICI Bucuresti:

– Prof. dr. ing. Doina BANCIU – 91 voturi

– Dr. ing. Victor Adrian VEVERA – 90 voturi

– Dr. ing. Mihail DUMITRACHE, CS III – 83 voturi

– Ionut Eugen SANDU, CS III – 80 voturi

– Ionut PETRE, CS III – 75 voturi

– Radu Marius BONCEA, CS III – 73 voturi

– Dr. filozofie Carmen Elena CIRNU, CS III – 73 voturi

– Dragos Catalin BARBU, CS III – 71 voturi

– Dr. ing. Alexandru SIPICA, CS III – 67 voturi”.

Potrivit HG 1621/2003 privind organizarea si functionarea ICI, atributiile principale ale Consiliului stiintific sunt urmatoarele:

  • a) participa la elaborarea strategiei de dezvoltare a activitatii de cercetare-dezvoltare a domeniului si la elaborarea planurilor proprii de cercetare-dezvoltare;
  • b) analizeaza, avizeaza si urmareste realizarea lucrarilor de cercetare stiintifica;
  • c) propune spre aprobare consiliului de administratie programul anual de cercetare-dezvoltare si inovare al institutului national;
  • d) avizeaza hotararile consiliului de administratie care implica politica de cercetare a institutului national si a ramurii;
  • e) propune masuri pentru perfectionarea profesionala, incadrarea personalului de cercetare in grade profesionale;
  • f) organizeaza si coordoneaza desfasurarea manifestarilor cu caracter stiintific;
  • g) avizeaza actiunile de cooperare, interne si internationale, cu scop stiintific;
  • h) avizeaza acordarea de burse de studii si stagii de perfectionare in tara si in strainatate.”

Potrivit acestui act normativ „Consiliul stiintific este alcatuit din cercetatori cu realizari deosebite, cu capacitate de sinteza si de prospectare in domeniu, din cadre didactice din invatamantul superior, membri ai Academiei Romane, care lucreaza sau au lucrat in Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica ICI Bucuresti, directori ai acestuia care s-au remarcat prin realizari deosebite. Membrii consiliului stiintific sunt alesi pentru o perioada de 4 ani, prin vot secret, de catre cadrele cu studii superioare din institutul national.

Conform aceluiasi act normativ, presedintele Consiliului Stiintific al ICI face parte in mod obligatoriu si din Consiliul de Administratie al Institutului (art. 8).

In acelasi act se mentioneaza ca membrii Consiliului de Administratie al ICI beneficiaza de o indemnizatie lunara stabilita de consiliul de administratie, dar nu mai mult de 20% din salariul de baza al directorului general al institutului national.

  • Cum a revenit Doina Banciu in conducerea Institutului care gestioneaza domeniile de internet .ro

Doina Banciu a fost director general al ICI in perioada 2009-2016. Iesita la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific la Ministerul Comunicatiilor, condus de Lucian Sova, ‘pentru calitatile sale recunoscute, atat la nivel profesional, cat si academic’.

De notat ca Lucian Sova a fost coleg cu sotul Doinei Banciu in Ministerul Transporturilor, in mandatul lui Miron Mitrea.

Informatia ca Doina Banciu a ajuns consiliera ministrului Sova a iesit la iveala in data de 3 august, cand ministrul Sova l-a demis in mod neasteptat pe Decebal Popescu, directorul general al ICI, numind-o in loc pe Adriana Alexandrescu, profesor doctor universitar si cercetator cu aproape 41 de ani vechime in ICI.

Adriana Alexandrescu a explicat atunci pentru HotNews.ro ca ‘a fost luata prin surprindere, dar ca a acceptat functia fiind rugata de ministrul Sova, care i-a promis ca o va ajuta ministerul in privinta lipsei de experienta in managementul unei institutii‘.

Motivul invocat de Ministerul Comunicatiilor pentru demiterea lui Decebal Popescu a fost ‘lipsa calificarii corespunzatoare, in conformitate cu prevederile legale pentru ocuparea functiei de Director general al ICI, precum si lipsa avizului favorabil primit de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI). In replica, Decebal Popescu a catalogat motivele invocate de Ministerul Comunicatiilor pentru demiterea sa ca ‘false in integralitatea lor‘, detaliind avizele de la Ministerul Educatiei si ANCSI in baza carora ar fi indeplinit conditiile pentru ocuparea functiei de director general al ICI.

HotNews.ro a prezentat apoi in exclusivitate lista salariilor si primelor uriase incasate in luna decembrie 2015 de angajatii ICI, institut care traieste din gestionarea domeniilor .ro, in lipsa unor performante notabile.

Cele mai mari venituri le avea Doina Banciu, fosta sefa ICI in perioada 2009-octombrie 2016. Aceasta figureaza ca ar fi obtinut suma de 47.678 lei (peste 10.700 euro), reprezentand salariul de baza, plus un bonus de performanta (acord) de 21.303 lei si prime in valoare de 13.250 lei. Suma reprezinta 8,5% din profitul ICI pe 2015, anul trecut Institutul inchizand pe pierderi.

Alti doi oameni care asigurau la acea vreme conducerea ICI, respectiv Andrei Neculai si Bolog Alexandru, figureaza ca ar fi obtinut drepturi salariale brute de 26.067 lei si respectiv 23.712 lei.

Cercetatorul Eugenie Staicut, sef al departamentului ROTLD in cadrul ICI, figureaza ca ar fi obtinut drepturi salariale brute in valoare de 23.823 de lei.

Adriana Alexandru, cea care a fost numita saptamana trecuta director general al ICI, dupa demiterea lui Decebal Popescu, figureaza cu suma de 15.899 lei.

Toti acestia sunt profesori doctori universitari cu zeci de ani de experienta in cadrul ICI, avand in plus venituri si din activitatea universitara.

Adriana Alexandru, noua sefa ICI, a declarat in luna august din acest an pentru HotNews.ro ca a iesit de putine luni la pensie, dar ca are contractul de munca prelungit cu 3 ani la ICI, avand atat pensie, cat si salariu. Legislatia permite in prezent acest lucru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro