Profit.ro – Bugetul 2018: Guvernul continua sa nu acorde beneficii, limiteaza angajarile pe sistemul 1 la 2, ingheata unele plati si obliga institutiile sa taie 10% din cheltuieli
Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, premii, indemnizatii de vacanta, nici cupoane sociale in invatamant sau ajutorul de 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut, iar anumite drepturi ale politistilor, militarilor si functionarilor publici din penitenciare vor fi inghetate la nivelul lunii decembrie 2017, potrivit proiectului de buget pe 2018 prezentat de profit.ro.
Munca suplimentara va fi compensata doar cu timp liber, nu cu bani, iar angajarile in administratia publica vor fi permise doar cu regula „1 la 2”, respectiv la doua posturi vacante va fi permisa o singura angajare.
Neacordarea de ajutoare/plati compensatorii la pensionare este o alta masura pregatita in proiectele de documente aferente bugetului pe anul viitor, obtinute de Profit.ro si semnate inclusiv de ministrul Finantelor. Daca toate aceste masuri nu ar fi adoptate, deficitul ar urca la 8,11% din PIB, este argumentul din documente.
Ordonatorii principali de credite vor fi obligati sa scada cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii instiutiei cu 10% comparativ cu platile din acest an (cheltuieli incluzand pe cele cu telefonia fixa, curatenie, carburanti, utilitati, rechizite).
Va fi interzisa in continuare cumpararea ori inchirierea de masini si mobilier, cu putine exceptii. Deciziile din instanta de castigare a unor drepturi salariale obtinute in intervalul ianuarie-decembrie 2018 vor fi platite tot esalonat, ca si precedentele decizii din instanta, in 5 ani.
Pentru politisti, militari si functionari publici cu statut special din penitenciare, indemnizatiile, compensatiile lunare pentru chirie, primele, ajutoarele, despagubirile, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, vor fi inghetate la nivelul din decembrie 2017, primind insa bani pentru activitatea in zilele de rapaus. Inghetarea va fi aplicata si pentru drepturile de hrana si echipament.
Bugetul de stat va avea venituri in suma de 125,9 miliarde lei si cheltuieli de 161,731,9 milioane lei, cu un deficit de 35,7 miliarde lei. Intreaga constructie bugetara 2018 se bazeaza pe un deficit cash de 2,97% din PIB, arata profit.ro.
Din taxa pe valoarea adaugata vor fi alocate 29,8 miliarde lei pentru bugetele locale. In anul 2018, prin derogare de la Legea privind finantele publice locale, din impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale va fi repartizata o cota de: a) 11,25% la bugetul local al judetului; b) 43% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 17,25% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet.
Pentru municipiul Bucuresti, din impozitul pe venit estimat a fi incasat in anul 2018 la bugetul de stat, la nivelul fiecaruia dintre sectoarele municipiului Bucuresti, se repartizeaza o cota de: a) 44,5% la bugetul local al municipiului Bucuresti; b) 20% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti; c) 7% intr-un cont distinct, deschis pe seama Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti la Trezoreria Municipiului Bucuresti. Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, veniturile vor fi completate cu 1,8 miliarde lei din bugetul de stat. Vor fi introduse derogari de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu, prim-ministrul si ministrul Finantelor fiind scutiti de la a mentiona abaterile.
Citeste restul articolului pe profit.ro