Business Report: Pretul energiei pe piata spot a bursei OPCOM creste marti cu 20%. Romania va importa electricitate toata ziua; Importurile de produse agroalimentare invadeaza Romania; RCS&RDS finalizeaza testele VoLTE. Telefonul care conecteaza aproape instantaneu apelul
Pretul energiei pe piata spot a bursei OPCOM creste marti cu 20%. Romania va importa electricitate toata ziua. Pretul energiei electrice pe piata spot (PZU) a bursei de specialitate OPCOM, cu livrare in ziua de marti, a ajuns la 314 lei pe MWh, fiind cu aproape 20% mai mare decat pretul energiei cu livrare luni, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului pietei. Varful de pret este de 511 lei pe MWh si va fi atins in intervalul 20 al zilei de marti, respectiv intre orele 19:00 si 20:00. Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, a declarat, pentru AGERPRES, ca una dintre cauze este prognoza extrem de mica privind productia de energie eoliana pentru ziua de marti. Consumul de energie luni, la ora 15:30, era de 7.133 MW, cu 6-7% mai mare decat la inceputul saptamanii trecute, informeaza Economica.net.
Importurile de produse agroalimentare invadeaza Romania. Vestile bune ca in 2013 si 2014 exporturile Romaniei de produse agroalimentare au depasit importurile au fost sterse cu buretele. Anul trecut, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost de 557 mil. euro, de peste sase ori mai mare decat in anul precedent. In prima parte a acestui an, lucrurile stau si mai rau: importurile au depasit exporturile de produse agroalimentare cu peste un miliard de euro. Exporturile totale realizate de Romania in primul semestru au insumat 30,8 miliarde euro, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce importurile au depasit 36,7 miliarde euro, inregistrand o majorare de 12,4%. Decalajul dintre evolutia exporturilor si cea a importurilor a luat amploare in luna iunie, atunci cand exporturile au cunoscut o crestere de doar 2,5%, iar importurile au explodat: +14,2%, informeaza Capital.ro.
Split TVA: Ce nu vrea sa vada guvernul la frauda cu TVA si de ce are o definitie diferita a gap-ului fata de Comisia Europeana. Diferenta dintre abordarea guvernului si cea a Comisiei configureaza, insa doua variante, ambele decontate la mediul de afaceri, caruia i se impune splitarea TVA: fie plata defalcata a TVA de ctre cmpaniile care lucreaza la vedere sunt un nou pretext al guvernului sa nu priveasca spre zonele cu adevarat nocive pentru buget; fie e o diversiune a guvernului, pentru a conserva zonele de evaziune din care se finanteaza, de obicei, partidele politice. Iata despre ce diferente de abordare si definitie e vorba: 1. Guvernul Romaniei admite, oficial, ca Gap-ul de TVA in 2015 – mai exact „diferenta intre TVA declarat si TVA incasat” – este de aproximativ 14 miliarde de lei (aproximativ 3 miliarde euro). 2. Comisia Europeana, in cel mai recent raport al sau, publicat in luna septembrie, trece in dreptul Romaniei un Gap de TVA de 7,6 miliarde euro, scrie curs de guvernare.
RCS&RDS finalizeaza testele VoLTE. Telefonul care conecteaza aproape instantaneu apelul. Digi Mobil si Samsung au finalizat cu succes testele de compatibilitate pentru serviciul Voce 4G (VoLTE), astfel incat primul telefon din oferta Digi Mobil validat pentru tehnologia voce peste 4G este Samsung Galaxy S8. Software-ul pentru acest model ce contine functionalitatea de voce peste 4G va putea fi actualizat incepand cu data de 20 octombrie, inclusiv pentru terminalele aflate deja in uz. Tehnologia Voice over LTE (VoLTE) permite realizarea unei convorbiri telefonice prin reteaua 4G, fara a mai necesita trecerea automata a terminalului din reteaua de date 4G catre cea clasica pentru voce, 3G. Astfel, prin intermediul serviciului Voce 4G, utilizatorii Digi Mobil beneficiaza de conectarea aproape instantanee a apelului, timpul de asteptare din momentul initierii apelului si pana in momentul in care e apelat telefonul unui destinatar din retea, care utilizeaza tot Voce 4G, scazand sub doua secunde, precizeaza Capital.ro.
Studiu: 71% dintre romani si-ar dori sa fie antreprenori, insa nu la fel de multi si aleg sa fie „propriul sef”. 71% dintre romani ar vrea sa puna bazele propriului business, fata de o medie de 48% la nivelul celor zece piete incluse intr-un studiu realizat de lantul german de magazine Metro, printre care Italia, Cehia, Germania sau Franta. In timp ce multi dintre respondentii studiului si-au exprimat interesul de a infiinta o afacere, doar 13% dintre cei 10.000 de intervievati din cele zece tari considera ca isi vor putea indeplini acest obiectiv. 41% dintre antreprenorii romani sunt ingrijorati de situatia economica de ansamblu a tarii, fata de numai 10% in Olanda sau 25% in Cehia, in timp ce 28% dintre proprietarii romani de afaceri pun sub semnul intrebarii situatia politica generala de pe plan local, fata de 34% in Cehia, 15% in Olanda sau 13% in Germania, anunta NewMoney.
Telekom va lansa, in mai putin de doua saptamani, un proiect de servicii financiare sub brandul Telekom Banking. Grupul de companii Telekom Romania, controlat de gigantul german Deutsche Telekom, va lansa un proiect financiar sub brandul Telekom Banking. Proiectul si oferta de servicii vor fi prezentate la jumatatea lunii octombrie, intr-un eveniment de lansare. La lansare vor participa Miroslav Majoros, CEO al Telekom Romania, Michal Chyczewski, CEO-ul Alior Bank, Magdalena Proga-Stepien, director T-Mobile Banking si Claudia Butac, director general Alior Bank – sucursala Bucuresti. Serviciile financiare digitale ale Alior Bank, banca poloneza specializata in servicii digitale, vor fi disponibile, in curand, pentru clientii Telekom, scrie Economica.net.