Subiectele zilei: Viktor Orban il vrea aliat pe Dragnea in razboiul cu UE; Noi inregistrari audio care dovedesc haosul interventiei de la Colectiv; Firma Tel Drum nu a optat pentru plata defalcata a TVA, impusa de Dragnea si guvernarea sa
Viktor Orban il vrea aliat pe Dragnea in razboiul cu UE.Cum a ajuns grupul de la Visegrad sa fie apreciat de PSD si refuzat de Iohannis. Liderul de la Budapesta a starnit un interes subit pentru atragerea Romaniei in tabara grupului de la Visegrad, care se afla pe pozitii divergente cu statele cu greutate din UE. Potrivit unor surse din PSD, Viktor Orban este unul dintre politicienii preferati ai lui Liviu Dragnea. Singura opozitie vine din partea presedintelui Klaus Iohannis. Surse din PSD au declarat pentru „Adevarul” ca modelul de politica pe care Viktor Orban il aplica in Ungaria, cu accente nationaliste si cu critici dese la adresa liderilor de la Bruxelles, este pe placul lui Liviu Dragnea. In plus, presedintele PSD gandeste si in perspectiva. „Ar vrea ca electoratul maghiar, foarte influentat in acest moment de Viktor Orban, sa se intoarca la alegerile prezidentiale si spre PSD, nu sa sprijine dreapta, cum au facut-o pana acum”, au declarat sursele citate pentru „Adevarul”. Apropierea Romaniei de Grupul de la Visegrad nu este vazuta insa cu ochi buni de presedintele Klaus Iohannis, in conditiile in care state ca Ungaria si Polonia, membre ale Grupului, sunt vazute ca elevi-problema ai UE. In plus, seful statului a sustinut in mod repetat ca Romania trebuie sa se apropie de nucleul dur al UE, de state ca Germania si Franta, nu de vecinii din Est, scrie Adevarul.
Firma Tel Drum nu a optat pentru plata defalcata a TVA, impusa de Dragnea si guvernarea sa. Tel Drum, firma despre care s- a scris in presa ca este patronata, prin interpusi, de Liviu Dragnea – care a negat permanent acest lucru – nu a optat pentru aplicarea platii defalcate a TVA, mecanism optional, de la 1 octombrie si despre Dragnea insusi spune ca e menit a combate frauda din domeniul TVA. „Contribuabilul TEL DRUM SA, cu domiciliul fiscal in localitatea MUN. ALEXANDRIA, nu figureaza la data de 04.10.2017 (data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA”, conform datelor ANAF, dezvaluie Profit.ro. Plata defalcata a TVA a devenit operationala la 1 octombrie dar optional, urmand ca de la 1 ianuarie sa devina obligatorie, potrivit Revista22.
Noi inregistrari audio care dovedesc haosul interventiei de la Colectiv. „Sunt peste 12 victime grave si nu am ambulante!”. Este apelul disperat al unui medic care, la aproape o jumatate de ora de la izbucnirea incendiului din Colectiv, cerea la 112 mai multe salvari pentru victimele care agonizau in curtea clubului. Echipajele SMURD nu ajunsesera in curtea fostei fabrici Pionierul si era nevoie de medici chiar la intrarea in club. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, prima ambulanta a ajuns la clubul Colectiv la ora 22:43, dupa 11 minute de la primul apel la 112. Echipajele SMURD nu ajunsesera, insa, nici la aproape o jumatate de ora de la izbucnirea incendiului. De altfel, un raport al corpului de control al premierului Ciolos arata, la sapte luni de la tragedie, ca salvatorii nu au fost coordonati eficient pe teren, anunta Digi24.
Se infiinteaza institutia Procurorului European. „In cazurile de condamnare, se vor confisca banii furati din buzunarele noastre”. Parlamentul European a aprobat, joi, infiintarea institutiei Procurorul European. In aceasta institutie, care se va axa pe fraudele cu banii europeni, vor lucra si procurori desemnati de Romania. Infiintarea institutiei inseamna, insa, si limite minime de pedepse pe care vor trebui sa le preia in legislatia proprie statele membre UE. Regulamentul privind infiintarea Biroului Procurorului European a fost, anterior, aprobat de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), din care face parte si europarlamentarul roman Monica Macovei, care a fost si raportor pe acest proiect. Regulamentul mai are nevoie de un singur vot, in Consiliu, dupa care va intra in vigoare in 20 de zile de la publicarea in Gazeta oficiala a Uniunii Europene, relateaza Adevarul.
Rusia a testat armament cibernetic asupra soldatilor NATO. Alabuga, racheta capabila sa dezafecteze sistemele de comunicatii pe o raza de 3,5 km. Rusia a testat armament cibernetic, incercand sa acceseze telefoanele unor militari NATO si perturband retelele de telefonie mobila din Polonia si Letonia. Moscova dispune de arme radioelectronice capabile sa deterioreze echipamentele inamicului prin intermediul undelor electromagnetice de frecventa ultrainalta. Wall Street Journal scrie ca tinta au fost cei 4.000 de soldati adusi in acest an in Polonia si in tarile baltice tocmai pentru a proteja flancul estic de Rusia. Unii dintre ei au observat cum au inceput sa apara probleme cu telefoanele, si-au dat seama ca le erau sterse contactele si ca erau colectate date, inclusiv date de locatie. Perturbarile care au afectat in septembrie retelele de telefonie mobila din Letonia probabil au fost provocate de Rusia, care a testat armament cibernetic inaintea manevrelor militare din Belarus, afirma oficiali regionali si din cadrul NATO. Moscova este suspectata ca a intrerupt timp de sapte ore reteaua de telefonie mobila din vestul Letoniei, pe 30 august, relateaza Adevarul.
De ce nu vor americanii sa renunte la arme. Majoritatea americanilor sunt in favoarea controlului armelor, dar republicanii refuza sa-i ia in seama. Orice masura impotriva dreptului de a detine arma va intampina obstacole juridice: o propunere de limitare a munitiei din magazinele de arme se discuta chiar acum intr-un tribunal din California. Anul trecut, Curtea Suprema a decis ca e constitutional ca statul sa le interzica abuzatorilor domestici sa detina arme. Dar problema nu e la tribunal, ci in Congres, unde republicanii nu sunt de acord sa schimbe legislatia detinerii de arme. Niciun regim legal nu poate impiedica toti nebunii sa omoare oamenii, mai ales pe cei ca Paddock, care nu au un trecut cu antecedente. Dar exista reforme care au devenit evidente pentru experti si pentru cetatenii obisnuiti, ceea ce face incredibila lipsa de actiune din partea autoritatilor. Cea mai clara reforma posibila e extinderea controalelor si impiedicarea persoanelor cu antecedente violente sau probleme mintale sa cumpere armament. Un sondaj efectuat anul acesta de New York Times a descoperit ca peste optzeci de procente dintre americani sustin aceste propuneri, scrie Vice.
Jandarmii estimeaza 20.000 de vizitatori la cel mai vechi targ din tara, organizat in weekend la Cluj. Vorbim de cunoscutul „targ de la Fechetau”, organizat in fiecare an in al doilea weekend din luna octombrie in comuna clujeana Negreni; acesta e cel mai vechi, dar si cel mai mare targ de profil din tara, atestat de aproape 200 de ani. Jandarmii, care anunta ca vor patrula in zona, estimeaza nu mai putin de 20.000 de vizitatori la targ in weekend, de azi pana in 8 octombrie. Targul de la Negreni, ce aduna mii de curiosi si musterii in fiecare an in a doua sambata din octombrie, e unul dintre cele mai vechi din tara: primele sale editii au fost organizate acum patru secole iar prima atestare documentara dateaza de acum fix 202 de ani. „Targul de la Fechetau” isi asigura mare parte din afluxul de curiosi prin pitorescul sau: aici vin colectionari ori vanzatori de antichitati ori artizani, pe paturile intinse pe jos poti gasi la vanzare de la haine pana la aparate defecte, poti manca un mic si bea o bere si, la final de zi, poti merge acasa fara sa fi cumparat nimic, potrivit Actual de Cluj.