Sari direct la conținut

Business Report: Plata defalcata a TVA: multa incertitudine, costuri suplimentare si bani blocati pentru magazinele online; Romania ar putea deveni singura tara din UE in care contributiile sociale sunt platite doar de angajat; Proiectul-gigant al Exxon si Petrom din Marea Neagra, amenintat

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Plata defalcata a TVA: multa incertitudine, costuri suplimentare si bani blocati pentru magazinele online. Unele companii s-ar putea inchide. Introducerea sistemului obligatoriu de plata defalcata a TVA a generat multa incertitudine in randul magazinelor online, iar complicatiile presupuse de platile in conturi separate, unde banii raman blocati, s-ar putea traduce in costuri greu de suportat pentru unele companii. Nu ajuta nici faptul ca autorii legii nu par sa fi luat in calcul mai multe scenarii uzuale intr-o economie moderna, de la platile cu cardul pe internet, plata cu cardul business to business, pana la aparent banalul retur de produse. Daca cineva cumpara de pe internet si cere banii inapoi dupa cateva zile, comerciantul ramane cu o parte din bani blocati in contul de TVA, potrivit Economica.net.

Piata creste, numarul jucatorilor scade. Valoarea si volumul tranzactiilor realizate la Bursa de Valori au crescut semnificativ in acest an, dar nu si numarul investitorilor activi prezenta in piata. Bursa de Valori Bucuresti trece printr-o perioada buna in ceea ce priveste evolutia principalilor indicatori, care inregistreaza cresteri de doua cifre fata de sfarsitul anului trecut, ca si in valoarea zilnica tranzactionata. Numai ca numarul investitorilor activi nu se afla pe acelasi trend, dimpotriva, scade fata de nivelul de anul trecut. Conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), la finele anului trecut erau inregistrate 21.985 conturi active, adica investitori care au facut cel putin o tranzactie in ultimele sase luni, iar cifra era mai mica cu circa 600 decat cea de la finele trimestrului al treilea din 2016. Cum scaderea a continuat, cifra a coborat pana la 15.500 la jumatatea anului in curs, si este important si sa precizam ca numarul conturilor active nu este neaparat egal cu cel al investitorilor avand in vedere ca un investitor poate avea mai multe conturi deschise la brokeri diferiti, scrie Capital.

Romania ar putea deveni singura tara din UE in care contributiile sociale sunt platite doar de angajat. Daca alianta PSD – ALDE nu revine asupra masurii privind transferul tuturor contributiilor sociale la angajat, Romania va fi prima tara din UE unde angajatorii nu vor mai contribui la finantarea sistemului de securitate sociala. Potrivit unei analize a Blocului National Social, din 120 de tari in care exista un sistem de securitate sociala dezvoltat, niciuna nu a lasat plata contributiilor sociale exclusiv asupra salariatului, asa cum prevad noile proiecte legislative din Romania. Sindicatele acuza ca acest „experiment social”, unic in Europa, elimina principiul solidaritatii si responsabilitatii sociale pe care se bazeaza constructia sistemelor de securitate sociala, la care contribuie si angajatorii si angajatii. Daca se face transferul, incepand cu 2018, aplicarea legii salarizarii va avea un impact bugetar de 32 miliarde de lei pana in 2020 si de 42 miliarde pana in 2022, potrivit calculelor Guvernului, anunta cursdeguvernare.

Proiectul-gigant al Exxon si Petrom din Marea Neagra, amenintat. Parlamentul obliga ca 70% din productia de gaze sa se vanda pe bursa OPCOM. Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, condusa de deputatul PSD Iulian Iancu, a decis ca 70% din productia nationala de gaze sa fie tranzactionata in Romania, pe piata gazduita de Operatorul Comercial al Pietei de Electricitate si Gaze (OPCOM). Decizia ar putea avantaja Gazprom si ar putea pune in pericol viitorul exploatarii imenselor resurse de gaze din Marea Neagra. Acest procent urmeaza sa fie crescut ulterior pana la 100%, in functie de decizia Guvernului. Ministerul Energiei ar urma sa fie obligat sa monitorizeze evolutia pietei de gaze natutrale si, annual, poate propune ca acest procent minim de 70% sa fie suplimentat. Deciziile Comisiei urmeaza sa fie votate de plenul Camerei Deputatilor, informeaza Economica.net.

AFI nu mai vinde nimic in Romania. Care este urmatorul pas pe care vor sa il faca israelienii. Inceputul lunii septembrie a marcat punerea pietrei de temelie la cel de-al treilea mall al grupului AFI Europe in Romania, dupa cele din Bucuresti – AFI Cotroceni, „perla coroanei” companiei israeliene – si Ploiesti. Terenul in cauza a apartinut faᅡbricii Hidromecanica, iar in urma cu cativa ani a fost cumparat de belgienii de la Cora, care voiau sa consᅡtruiasca acolo un mall. Au renunᅡtat insa la idee si a fost preluat apoi de AFI. Situat aproape de centrul Brasovului, viitorul mall va avea o suprafata inchiᅡriabila de 45.000 de metri patrati, dar va fi in acelasi timp si un pariu pentru piata birourilor din oras, venind „la pachet” cu doua cladiri de birouri – de 14 etaje, cele mai inalte din orasul de sub Tampa -, cu o suprafata inchiriabila totala de 25.000 de metri patrati. O reteta deja testata de AFI prin complexul AFI Cotroceni/AFI Park din Bucuresti. Pentru prima faza a proiectului din Brasov (care presupune construirea mallului si a primei cladiri de birouri, de 13.000 de metri patrati) au fost alocate 120 de miliᅡoane de euro, urmand ca faza a doua a proiectului sa fie „dezvoltata in viitor”, potrivit NewMoney.

Ce se va intampla cu echipa care a pus umarul la crearea primului smartwatch romanesc. Un prim efect, productia a fost oprita, iar partea de software precum si echipa au fost preluate de americani. Pentru Vector Watch se incheia aventura, insa toate cele 30 de persoane care au stat in spatele proiectului au ramas sa lucreze pentru Fitbit. Astazi, centrul de cercetare si dezvoltare de la Bucuresti, condus de acelasi Andrei Pitis, care este si VP Engeneering, are o suta de anᅡᅡgaᅡjati si cel putin alte 20 de pozitii libere, de la firmware engineering, software development, product management, design pana la pozitii pentru speᅡcialisti IT cu experienta, care sa susᅡtina dezvoltarea tehnica a produselor Fitbit la nivel global, anunta NewMoney.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro