Sari direct la conținut

Rahova “curajosilor care-ti fac dor, vise”. Episodul 8 Haute Culture: ​Viilor – Rahova Bucuresti 

HotNews.ro
SART, Foto: Haute Culture
SART, Foto: Haute Culture

„Baietii cu tripuri”, „Vine garda sa ne bage dupa gratiile de fier / Sirenele se aud in cartier” Am mers pe soseaua Viilor, pe langa cimitirul Bellu, unde cartierul e ca un drum hurducait din jocurile NFS. Intru, pe nesimtite in Rahova. Aici este istoria tranzitiei romanesti pe pereti. Vezi inca o cucerire Haute Culture: Viilor-Rahova-Bucuresti.

Blocurile flancheaza teritoriul neintreruput al soselei. Masini pictate cu personaje manga, cimitirul masinilor unde sunt scheletii Daciilor si mamutii 4X4, in rugina lor atemporala si curba Filaret – Sura Mare, unde tramvaiele scrasnesc. Pe oameni nu-i vad. Eram doar eu si gandacii, populatia insectelor, pe strada. M-au marcat cu o constelatie de ciupituri. O ruina, soseaua Viilor. Parcurg calcanele nefericirii bucurestene dinainte & dupa ’89.

Sa revenim. Vizavi de cimitirul Bellu e masina pictata in personaje manga. Nu e graffiti, dar ce cauta aici, in inima stradutelor prafoase? Sunt personaje japoneze, la fel de ilizibile precum graffiti-ul de dupa coltul unui bloc.

Pe Soseaua Viilor se joaca cu tag-urile unul pe nume Esop. Se semneaza & deseneaza capsoare de om cu o paranteza in loc de buze. Arata ca graficul unei functii. Ce bot concav ai, fratele meu cu mecla antropomorfa, desenat pe tabla ruginita!

Pe gardul post-apocaliptic al depoului de masini gasesc mesajul: “Baietii cu tripuri”. Alta inscriptie e franca, cinica, vulgara & duios agramata. Cam ca tot Bucurestiul periferiei, lasat in paragina, lasat sa fie luat in balon de timpul care trece. Ia uite cum spune, o simpla injuratura de la lume adunata & iarasi la lume data:

Merg mai departe, pe linia de tramvai. Intr-un tag, literele dorm. Pe bune, sunt conturate drept personaje cu ochii inchisi. Apoi au grimase, literele, observati in poza: se fataie, gesticuleaza, vorbesc, pufaie, mormaie, canta.

Coteste tramvaiul pe dupa tabla. Trece razant pe langa mine, dardaie din toata tractiunea electrica pe sine.

Aceleasi litere sforaitoare, pe care se aseaza raza de soare, ca fecioarele in gura capcaunilor. Ce basm, bai baiatule!, ma adresez in mintea mea baiatului care a scris mesajul: “Sunt inca aici!”. Uite-le pe litere & inscriptia:

Vad apoi Fiara, cainele cu coltii scosi. La stanga, langa monstru, se ivesc semnele ratiunii: un bec & un semn de intrebare. Desenul e dintr-o data 2in1, cum e fiinta umana: instinct si ratiune. Iata filosofia hieroglifa a grafferilor:

Sub frontonul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de munca, tag-urile devin ciclamen, roz-uri pastelate:

Ruina, pestilenta, porumbei. Miroase a clor, a mucegai, a vara putreda. Sunt langa Liberty Center. Mall-ul. Tot ciclamen-ul acopera zidurile, orele, zilele, noptile.

Pe rabla de gard, Armata Ultra iti ilumeaza perspectiva. Un mesaj se camufleaza subtil printre alte cuvinte scrise din gatutzul mainii: “Rise”.

Nu stiu ce-nseamna “I love Buchetino”, e cel mai criptic mesaj care a impanzit Bucurestiul. Aici e langa calea sinelor, cat sa vad omul iubirea neinteleasa pentru “Buchetino” in timp ce ruleaza cu tramvaiul.

Blocul se ridica ca un sfinx cu vorbele la el. Vorbele? Graffiti-urile de la poalele blocului. Sunt in Rahova.

Deja incepe smecheria melancolica a periferiei. Literele din tag-uri poarta ochelari, sunt smenare.

Aeul e si-n Rahova, consuma covrigi. E desenat deasupra unei patiserii & covrigarie. Calcanele blocurilor au tag-uri colorate ca-n vis.

Alte ipostaze ale Porcului Turbo in Rahova: langa magazinele de Mickey Moushi, porcina catarandu-se pe bloc ca Spiderman, sau langa un aparat de aer conditionat. Porcul ubicuu e Aeul.

Pe langa solar trec baietii la sapca & adidasi. Eclipseaza tag-urile:

Langa amanet, o mama cu un copil. Mesajul grafferului: “Vandals / Vandalii”. Mesajul casei de amanet, fix langa: “Comision pentru aur de la 0,1 % zi”. Imi zic: ba, ce aurit & aiuritor e Bucurestiul!

Dupa blocuri, mascari & prostii. Un mesaj la fel de trist ca oamenii care trec pe strada: “Same rules, same game / aceleasi reguli, acelasi joc”. Poezia de strada o da la sentiment. “Vine garda sa ne bage dupa gratiile de fier”, asa scrie. Teritoriul puscariasilor: Rahova. “Sirenele se aud in cartier”, urmatorul vers.

Doi care se iubesc si-au scris numele pe un bloc: “Lulu si Jerca”

Alte tag-uri, alte povesti. Un magazin de momeli pentru pescuit. Ce sa pescuiesti in Rahova? Pestisorul auriu nu exista in Rahova, dar exista un mesaj conspirativ & halucinant pe perete langa statia tramvaiului 32: “Teroristii sunt aici”. La Momeli, unde “Curajosii iti fac dor, vise”.

CLICK SI VEZI EXPERIENTA STREET ART – HAUTE CULTURE

VIII Berceni-Tineretului

VII Rosetti-Verona-Piata Romana

VI TEI

V COTROCENI

EPISODUL al IV-lea Zona Porcului-turbo

Episodul al III-lea Street Art Sala Palatului

Episodul al II-lea Street Art in zona interlopa

Primul episod Street Art Carasul Story

Vrei si tu sa vii cu gasca in experientele Haute Culture, inclusiv Graffiti-Bucuresti? Da un semn si te luam cu noi. Este jurnalism, reportaj, este creative writing. Toate gratuite.Da like pe Facebooksi email la eugen.istodor@hotnews.ro si intri in gasca.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro