FOTO Cum arată cele mai vechi încălțări descoperite în Europa
Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Science Advances spune că sandalele găsite într-o peșteră din Spania ar avea 6.000 de ani și ar fi cele mai vechi încălțări descoperite vreodată în Europa, relatează CNN.
Cele 22 de sandale împletite datează de acum 6.000 de ani, arată datarea cu radiocarbon realizată într-un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona și de la Universitatea Alcalá din Spania.
These 6,000-year-old sandals found in a Spanish cave are Europe’s oldest shoes pic.twitter.com/ps1e36GzkL
— Nazar Bruineman (@merrick_ivy) September 29, 2023
Încălțămintea antică, împreună cu o serie coșuri mezolitice și alte unelte, au fost descoperite pentru prima dată în 1857, când o peșteră din sudul Spaniei a fost jefuită de mineri.
Cu toate acestea, când artefactele au fost datate pentru prima dată, în anii 1970, au fost identificate ca fiind cu aproximativ 1.000 de ani mai recente decât a constatat această ultimă analiză.
\uD83D\uDCE3Researchers have discovered what could be the world’s oldest #Shoes in a Spanish cave. These 6,000-year-old sandals challenge our assumptions about early humans. The findings suggest that our ancestors were more advanced than we previously thought. #Archaeology #Ancient pic.twitter.com/0IuJe25a9p
— Top News (@topnewsen401) September 29, 2023
Condițiile foarte uscate din peșteră au fost ideale pentru conservarea materialelor perisabile, au spus cercetătorii, și au permis conservarea unui loc de înmormântare preistoric în care erau cadavre parțial mumificate, coșuri, unelte din lemn, sandale și alte bunuri.
Obiectele reprezintă „cel mai vechi și cel mai bine conservat set de materiale din fibre vegetale din sudul Europei cunoscut până acum”, a declarat María Herrero Otal, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat, adăugând că acestea demonstrează „capacitatea comunităților preistorice de a stăpâni acest tip de măiestrie.”
Când arheologul spaniol Manuel de Góngora y Martínez a vizitat peștera în 1867, la 10 ani după jaf, el a adunat artefactele rămase, inclusiv sandalele, și le-a dat muzeelor din Madrid și Granada, unde au fost studiate de cercetători, adaugă studiul.
Sandalele au fost făcute din iarbă, precum și din alte materiale, inclusiv piele și ramie, un tip de fibră naturală.
Folosind descrierile oferite de Góngora, studiul emite ipoteza că rămășițele umane au fost îngropate purtând sandalele.