NASA vrea sa salveze planeta de la o eruptie masiva a unui vulcan
O camera enorma de magma se afla in cadrul linistit al Parcului National Yellowstone din SUA. Este responsabila pentru gheizerele si primaverile caniculare care definesc zona, dar pentru oamenii de stiinta de la NASA este una dintre cele mai mari amenintari naturale la adresa civilizatiei umane: un potential supervulcan, potrivitBBC.
„Am fost membru al Consiliului Consultativ al NASA pe Aparare Planetara care a studiat modalitati prin care NASA sa protejeze planeta de asteroizi si comete”, a explicat Brian Wilcox din partea Jet Propulsion Laboratory, de la Institutul Tehnologic din California. „Am ajuns la concluzia ca amenintarea unui supervulcan este substantial mai mare decat a asteroizilor sau cometelor”, a adaugat acesta.
Exista aproximativ 20 de supervulcani pe Pamant, iar eruptiile majore se intampla, in medie, o data la 100.000 de ani. Una dintre cele mai mari amenintari pe care o eruptie o poate reprezenta este foametea, o iarna vulcanica prelungita poate opri civilizatia din a avea suficienta hrana pentru populatia actuala. In 2012, Natiunile Unite au estimat ca rezervele de hrana globale ar dura 74 de zile.
NASA a ajuns la concluzia ca cea mai logica solutia ar fi sa raceasca supervulcanul din Yellowstone. Acesta este, prin excelenta, un generator de caldura, echivalent a sase centrale electrice industriale.
Oamenii de stiinta au estimat faptul ca daca se creste transferul de caldura cu 35%, Yellowstone nu ar mai prezenta o amenintare. O solutie ar putea fi reprezentata de cresterea volumului de apa in vulcan, dar aceasta initiativa ar fi extrem de greu de aprobat de catre politicieni.